رضیم
رضیم
خواص بامیه (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص بامیه (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص بامیه

نکات درمانی بامیه

نکات درمانی بامیه

بامیه حاوی ویتامین A و C است و منبع خوبی از آهن و کلسیم است؛ همچنین حاوی نشاسته ،چربی ،خاکستر تیامین و ریبوفلاوین است. بامیه منبع خوبی از ویتامینهای گروه B ،منیزیم، پتاسیم و فیبر غذایی میباشد هر یک صد گرم بامیه حاوی ۲۵ کیلو کالری انرژی است و به همین دلیل از نظر کالری جزء سبزیجات مغذی و کم کالری میباشد. فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون کمک میکند؛ بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش میدهد به همین علت برای افراد مبتلا به دیابت مفید است. موسیلاژ موجود در بامیه به کلسترول غذا متصل شده و جذب آن را کاهش میدهد همچنین باعث دفع سموم از بدن می،شود اثر بامیه در کاهش کلسترول خون یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی ،است زیرا مثل داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.

فیبر موجود در بامیه با جذب آب ،کافی از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی مانند بواسیر و نفخ را کاهش میدهد میزان کلسترول سدیم و چربیهای اشباع و غیر اشباع شده در بامیه بسیار کم میباشد. در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیش از سایر نقاط از این سبزی مصرف میشود در ترکیه بامیه را خشک کرده و برای مصرف زمستان ذخیره میکنند و در هند بامیه پادشاه سبزیجات تابستان  است در ایران برای تهیه خورشت بامیه از آن استفاده می شود که غذای معروفی در جنوب ایران است.

برای گرفتگی صدا از شربت بامیه استفاده شود ابتدا بامیه را جوشانده سپس کمی شکر داخل آن ریخته جوشانده را روزی سه مرتبه پس از غذا چند قاشق مصرف می کنند بامیه فیبر بسیار خوبی برای تغذیه باکتریهای خوب پروبیوتیک بدن است و به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند برخی از مطالعات نشان داده است که مصرف بامیه سبب کاهش خطر ابتلا به آب مروارید می شود بامیه یک گیاه عالی برای کسانی است که احساس ضعف خستگی مفرط و افسردگی میکنند بامیه برای آسم خوب است ویتامین ث موجود در بامیه دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که از توسعه علایم آسم در افراد مبتلا به این عارضه جلوگیری میکند با استفاده از بامیه میتوانید از بروز انواع جوشها بر روی پوست خود جلوگیری کنید و پوستی صاف و زیبا داشته باشید.

اسید فولیک موجود در بامیه سبب کاهش هموسیستئین خون میشود که این ماده سبب مسدود شدن رگهای خونی میشود و به حفظ ساختار مویرگهای بدن کمک می کند برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن باید آن را خیلی کم بپزید یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود. بعضی افراد بامیه را خام مصرف میکنند ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید از مقدار کمی روغن زیتون با روغن مایع گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید. بامیه از نظر طب سنتی ایران سرد و تر است و از نظر خواص بامیه برای مزاجهای گرم خوب است. در صورتی که اشخاص سرد مزاج بخواهند بامیه بخورند برای این که سردی آن ضرر ترساند و عوارضی ایجاد نکند؛ توصیه میشود با ادویه میل کنند از دیدگاه طب سنتی معتقدند که جوشانده میوه نارس بامیه تقویت کننده نرم کننده و مدر است؛ ضماد بامیه التیام دهنده زخم است.

بامیه یکی از سبزیجات کم کالری محسوب میشود و هر یک صد گرم از این سبزی محتوی ۳۰ کیلو کالری انرژی میباشد و محققان به افرادی که میخواهند وزن کم کنند و یا سطح کلسترول خون خود را کاهش دهند مصرف بامیه را توصیه میکنند بامیه به علت داشتن فیبر بالا و موادی که سبب افزایش هضم در معده میشود میزان یبوست را در بدن فرد مصرف کننده کاهش میدهد مصرف بامیه در رژیم غذایی روزانه سبب درمان التهاب ریه گلو درد و سندرم روده تحریک پذیر می شود بامیه حاوی گلوتاتیون است؛ گلوتاتیون یک مولکول پروتئینی است که به طور طبیعی در بدن تولید میشود گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان قوی است که به بدن در مبارزه با اثرات مضر میکروبها و باکتریها یاری می رساند.

مصرف بامیه در رژیم غذایی روزانه سبب کاهش خطر ابتلا به زخم معده میشود محققان معتقدند باکتری هلیکوباکتر اج) پیلوری عامل بروز و گسترش بیماری زخم معده میباشد و بامیه به علت داشتن ترکیبات گلیکوزیله سبب مهار این باکتری در معده شده و از بروز زخم معده پیشگیری میکند

نکات تغذیه ای بامیه

نکات تغذیه ای بامیه

در کشورهای گرمسیری مصرف بامیه در تهیه انواع غذاها بسیار مرسوم و متداول است بامیه را به همراه سایر سبزیجات برای تهیه خورشت مورد استفاده قرار داده و به همراهتان یا برنج میل می کنند در جزایر حوزه کارائیب بامیه را برای تهیه انواع سوپ همراه ماهی استفاده کنند. از بامیه می توانید برای تهیه ترشی نیز بهره ببرید بدین منظور کافی است بامیه را پس از شست و شو قطعه قطعه کرده و به آن سرکه و فلفل .

بیافزایید توصیه میشود بامیه را در ظرف های مسی و آهنی طبخ نکنید؛ زیرا سبب سیاه شدن بامیه میشود بامیه خام آب پز و یا بخارپز شده را میتوانید پس از برش دادن و مخلوط کردن با فلفل به همراه سرکه یا سس مایونز میل کنید و یا به همراه انواع سوپها و یا خورشت ها میل کنید در ترکیه از برگهای آسیاب شده بامیه برای کاهش التهاب و بستن زخمها استفاده می شود پس از خرید بامیه و برای استفاده بهتر است ابتدا بامیه را بشویید و ساقه آن را قطع کنید سپس برای جلوگیری از بین رفتن مواد مغذی بامیه ها را به مدت سه دقیقه در داخل آب جوش قرار دهید و بلافاصله در زیر آب سرد قرار داده و سپس به قطعات دلخواه برش داده و در کیسه پلاستیکی غیر قابل نفوذ قرار داده و در فریزر قرار دهید با این شیوه بامیه را میتوان برای یک سال نگهداری و مصرف کنید به خاطر داشته باشید بهتر است برای استفاده از بامیه منجمد قبل از پخت و پز بامیه را از فریزر خارج کرده و اجازه دهید به کمک دمای محیط یخ های آن آب شده و آماده مصرف شود.

تیره پنیرک Malvaceae

گیاهانی علفی درختچه ای یا درختان ،کوچک دارای برگهای متناوب گوشوارک دار ساده پنجه ای با تقسیمات ،عمیق گلها به شکل منفرد یا در گل آذین گرزن مرکب است گلهای دو جنسی بندرت تک جنسی در زیر کاسه گل گریبانی مرکب از براکته ها موجود است که به کالیکول یا آپی کالیکس موسوم است کاسبرگها پنج عدد جدا و در قاعده متصل به یکدیگر اند. پرچم ها به تعداد زیاد که میله آنها به یکدیگر چسبیده و تشکیل لوله ای را دادهاند که خامه از میان آنها میگذرد پرچم ها دارای بساک یک خانه ای بوده و تخمدان فوقانی متشکل از یک یا تعداد زیادی برچه متصل بهم و چند خانه،ای تخمکها دارای تمکن محوری میوه شیزوکارپ یا کپسول محتوی یک یا چندین دانه در هر خانه است در اکثر نقاط دنیا گیاهان این تیره پراکنش داشته و بیشتر گونه های این تیره در آمریکای جنوبی متمرکز شده اند این تیره دارای ۸۰ جنس و ۱۵۰۰ گونه است.

تاریخچه بامیه

تاریخچه بامیه

گیاه بامیه دارای سابقه کشت طولانی از دوره مصر باستان است و کشت آن در کناره رود نیل در مصر باستان متداول بوده است. محققان معتقدند منشا پراکنش گیاه بامیه به قاره آفریقا و کشور اتیوپی باز میگردد؛ در اوایل قرن هجدهم میلادی بردگان آفریقایی بامیه را با خود به آمریکا آوردند و به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود استفاده میکردند دانه های بامیه به عنوان جایگزین قهوه در محاصره آمریکا در جنگ داخلی ۱۸۶۰ به کار می رفت در هنگام جنگ جهانی دوم کمبود دانههای قهوه سبب گسترش کشت این گیاه شد و مردم در ژاپن از دانه های گیاه به جای دانه های قهوه استفاده می کردند.

گیاه شناسی بامیه

بامیه با نام علمی Hibiscus esculentus گیاهی از تیره پنیرک ۳۰ است. بامیه گیاهی گرمسیری است و در نقاط سرد کم رشد و کم محصول می شود گیاه دارای ساقه ای ،راست پوشیده از تار و به ارتفاع تیم تا یک متر میباشد. برگ هایی به شکل قلب مرکب از سه تا پنج لوب و گلهایی منفرد در کنار برگها دارد رنگ گلبرگهای آن زرد ولی در قسمت وسط قرمز رنگ میباشد گلها ،بزرگ زرد کمرنگ و نسبتا زینتی  است میوه هرمی ،شکل دراز و محتوی دانههای پوشیده از تار  است غلافهای محتوی بذر قسمت خوراکی آن را تشکیل می دهند.

نیازهای اکولوژیکی بامیه

بامیه گیاه فصل گرم است و مقاومت هوای خنک و یخبندان ندارد در نقاطی که دوره رشد کوتاه بوده و شبهای آن سرد میباشد به خوبی رشد نمی کند و میوه خوبی نمی دهد. بنابراین آن را در اول فصل نمی کارند در آخر فصل تابستان که روزها کوتاه بوده و شبها سرد باشد میزان محصول آن کاملا پایین می آید بامیه تحمل رطوبت را ندارد و دمای مناسب برای رشد بوته آن بین ۲۱ تا ۳۰ درجه سانتیگراد میباشد در طول مدت رشد دما نباید از ۱۸ درجه سانتیگراد کمتر و از ۳۵ درجه سانتیگراد بیشتر باشد برای بامیه خاکهای عمیق و حاصلخیز مناسب است؛ تقریبا در هر خاکی رشد میکند و محصول میدهد اگر خاک کمی اسیدی یا خنثی باشد برای گیاه مناسب تر است؛ بهترین اسیدیته (pH) بین شش تا هفت میباشد بامیه نیاز زیادی به نیتروژن دارد اما در اراضی قوی و حاصلخیز احتیاج به کود اضافی ندارد بامیه به عنوان یک سبزی به آب زیادی نیاز دارد و خشکی هوا و کم آبی باعث عدم رشد گیاه و نا مرغوب شدن محصول آن میگردد در بامیه مانند سایر سبزیهای میوه ای تنظیم دور آبیاری متناسب با رشد گیاه اهمیت زیادی دارد هرگونه توقف در رشد به دلیل کم آبی می تواند صدمه شدیدی به گیاه وارد سازد بنا بر این حداقل هفته ای یک بار آبیاری برای تولید حداکثر محصول ضروری است.

کاشت بامیه

این گیاه به سرما حساس است لذا بعد از گرم شدن هوا آن را کشت میکنند این گیاه را مستقیم در زمین اصلی می کارند؛ زیرا نسبت به تشاء کاری مقاومت ندارد اگر بوته آن با خاک خارج شود و بعد از کاشت مراقبتهای زراعی از جمله تامین سایه برای بوته های نشاء شده انجام گیرد ممکن است بوته نشاء کاری را تحمل کند بذر بامیه در ردیف هایی که ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتی متر از یکدیگر فاصله دارند کاشته می شوند؛ فاصله دو بوته روی ردیف های کشت بین ۳۰ تا ۹۰ سانتیمتر متغیر است که آن به پا کوتاه و یا بلند بودن بوته بستگی دارد بذور در عمق یک تا یک و نیم سانتی متری خاک قرار می گیرند؛ بذر بامیه به خوبی جوانه نمی زنند؛ به همین علت تعداد بذر بیشتری در فاصله کمتری کاشته می شوند سپس بوتههای اضافی تنگ میشوند؛ اگر بذور به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس شوند به جوانه زدن آنها کمک می شود.

داشت بامیه

سله شکنی و مبارزه با علفهای هرز از کارهای اصلی مزرعه بامیه است؛ هوای گرم و خشک و طولانی مناسب رشد این گیاه است اما بامیه احتیاج به آبیاری زیاد و عمیق دارد قارچ فوزاریوم ممکن است به گیاه حمله کند؛ بعضی از حشرات مانند شته ها می تواند بوته بامیه را مورد حمله قرار دهند.

برداشت بامیه

در بامیه برداشت میوه مرتب انجام میگیرد غلافهای محتوی بذر قسمت خوراکی آن را تشکیل میدهند اگر میوه خم شود؛ در این صورت شکاف بردارد؛ زمان برداشت آن فرا رسیده است. اگر میوه فقط خم شود و شکافته نگردد از موقع برداشت آن گذشته است که در این صورت غلافها خشبی (چوبی) شده و از کیفیت آنها کاسته می گردد. هنگام برداشت طول میوه بین پنج تا هفت سانتیمتر متغیر است از ظهور گل تا برداشت میوه بین چهار تا شش روز به طول می انجامد، زمان برداشت گیاه ۵۰ تا ۵۵ روز پس از کاشت گیاه فرا میرسد دوره برداشت این گیاه معمولا از خرداد تا مهر ماه ادامه می یابد میوه ها باید با دو سانتیمتر دم میوه برداشت شوند برداشت باید صبح تا بعد از ظهر انجام شود؛ باید غلافها را به طور مرتب چید تا گیاه به تولید خود ادامه دهد، غلافهای ترد و جوان را باید به شکل روزانه چید پس از برداشت باید عملیات جداسازی درجه بندی و بسته بندی صورت پذیرد دمای مناسب برای نگهداری در انباری بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی ۹۰ تا ۹۵ برای مدت یک تا یک و نیم هفته بسته بندی و نگهداری شود برای تهیه بذر باید منتظر ماند تا میوه ها کاملا برسند سپس آنها را از بوته ها جدا ساخته در محل خشک و سایه نگهداری می کنند تا غلاف میوه کاملا خشک شود سپس دانه ها را از داخل غلافها خارج نموده و در ظرف مناسبی در محل خشکی نگهداری می کنند.

مواد موثره بامیه

در هر یک صد گرم از بامیه خام و تازه ۳۱ کیلو کالری ،انرژی ۱۰۳ گرم کربوهیدرات دو گرم پروتئین ۱ گرم چربی دو گرم پروتئین ۳.۲ گرم فیبر ۸۸ میکروگرم ،فولات یک میلی گرم ،تیاسین ۲۴ میلی گرم اسید پانتوتنیک ۰۲۲ میلی گرم پیریدوکسین ۰.۰۶ میلی گرم ریبوفلاوین ۰۲ میلی گرم ،تیامین ۲۱.۱ میلی گرم ویتامین ث ۳۷۵ واحد بین المللی ویتامین ۰.۳۶ میلی گرم ویتامین ۵۳ میکروگرم ویتامین ۸ میلی گرم سدیم ۳۰۳ میلی گرم پتاسیم ۸۱ میلی گرم کلسیم، ۰.۰۹ میلی گرم مس ۰۸ میلی گرم آهن ۵۷ میلی گرم منیزیم ۰.۹۹ میلی گرم ،منگنز، ۶۳ میلی گرم فسفر، ۰.۷ میکروگرم سلنیوم ۰.۶ میلی گرم ،روی ۲۲۵ میکروگرم بتا کاروتن و ۵۱۶ میکروگرم لوتئین-زناکسانتین موجود می باشد.

 

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی