رضیم
رضیم
خواص قارچ سفید (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص قارچ سفید خوراکی (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص قارچ سفید

نکات درمانی قارچ سفید

نکات درمانی قارچ سفید

مطالعات نشان داده است مصرف قارچ دکمه ای سبب مهار آروماتاز در بدن شده و سبب پایین آمدن سطح هورمون استروژن میشود که این امر از بروز سرطان سینه پیشگیری میکند و مصرف قارچ ،سفید سبب افزایش عملکردی سیستم ایمنی بدن می شود؛ برخی مطالعات نشان داده است که قارچ سفید محتوی مواد سمی که منجر به سرطان میشود مانند آژاریتین است که به همین علت توصیه میشود از مصرف قارچ به شکل خام خودداری شود زیرا پس از پخت ،قارچ، این مواد از بین میروند و دیگر مشکلی برای سلامتی ایجاد نخواهند کرد امروزه یکی از دلایل کاهش سلامتی شیوع بیماریهای قلبی میباشد یکی از عوامل ایجاد کننده بیماریهای قلبی آتروژنز است که سبب تشکیل پلاک در دیوارههای شریانها شده و سبب بروز آترواسکلروز و سخت شدن شریان ها در بدن میشود.

طبق آخرین مطالعات انجام شده در آمریکا دانشگاه (آریزونا مشخص شده است مصرف قارچ سفید میزان التهاب در شریانها را کاهش داده و از تشکیل پلاکت در دیواره رگها جلوگیری میکند به همین علت توصیه میشود در برنامه غذایی خود از قارچ سفید بهره ببرید؛ محتوی پلی ساکاریدی قارچ سفید سبب افزایش مقاومت بدن در برابر عوامل مهاجم و بیماریزا به بدن شده و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛ امروزه مشخص شده است مصرف قارچ سفید سبب کاهش بروز سرطانهای سینه روده بزرگ و پروستات در بدن میشود مصرف نیم فنجان قارچ سفید در رژیم غذایی بانوان میتواند به میزان زیادی خطر ابتلاء به سرطان سینه را در آنها کاهش دهد. قارچ حاوی مقادیر بالایی از مس است که این ماده در بدن سبب تولید گلبول های قرمز خون شده و سلامتی قلب را افزایش میدهد.

قارچ محتوی هر دو گروه فیبرهای محلول قابل جذب در بدن و غیر محلول در بدن دفع میشود میباشد و سبب افزایش سلامتی دستگاه گوارشی و کنترل وزن میشود در طب سنتی کشور ،چین قارچ سفید را برای افزایش توانایی سیستم ایمنی بدن تجویز و مصرف میکنند؛ یک فنجان معمولی از قارچ سفید محتوی ۵۵۵ میلی گرم پتاسیم است پتاسیم یک ماده ضروری برای حفظ تعادل فشار خون و ضربان قلب در بدن محسوب میشود؛ قارچ سفید منبع عالی از سلنیوم است که این ماده خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی داشته و به همراه ویتامین E در بدن سبب دفع رادیکالهای آزاد و عوامل ایجاد کننده سرطان در بدن میشود؛ امروزه ثابت شده است مصرف مقادیر کافی از سلنیم در رژیم غذایی روزانه مردان خطر بروز سرطان پروستات را تا ۶۵٪ کاهش میدهد؛ قارچ سفید منبعی از ویتامینهای گروه B محسوب میشود؛ ویتامین B۳ یا نیاسین موجود در قارچ سفید سبب تولید هورمونهای لازم برای تبدیل کربوهیدرات به گلوکز در بدن میشود؛ ویتامین B یا اسید پانتوتنیک برای سلامتی پوست و مو ضروری میباشد؛ ویتامین B موجود در قارچ سفید نیز برای سوخت و ساز گلبولهای قرمز خون مورد نیاز بدن میباشد؛ ۸۰ تا ۹۰ درصد وزن قارچ سفید آب است قارچ سفید میزان ،نمک کربوهیدرات و چربی کم و فیبر بالایی دارد به همین دلیل به افرادی که برای کاهش وزن خود برنامه ریزی میکنند توصیه میشود از قارچ سفید بهره ببرند زیرا مصرف قارچ سفید سبب کاهش میزان کالری دریافتی در بدن و کاهش وزن میشود امروزه مشخص شده است مصرف قارچ سفید میزان بروز سردردهای میگرنی را کاهش داده و سبب درمان اختلالاتی مانند وسواس می شود.

نکات تغذیه ای قارچ سفید

نکات تغذیه ای قارچ سفید

از قارچ در تهیه انواع غذاها میتوانید استفاده کنید میتوانید قارچهای خرد و سرخ شده را به سس ماکارونی اضافه کرده و یا از قارچ در تهیه املت بهره ببرید میتوانید قارچ سفید را مانند فلفل دلمه ای در تهیه دلمه سبزیجات به کار ببرید، بدین منظور کافی است ابتداء سبزیجات مورد علاقه خود را سرخ کرده سپس آنها را درون قارچ سفید ریخته و مقداری پنیر بر روی این مخلوط پاشیده و اجازه دهید تا در فر بپزد در ترکیه برای تهیه سالاد از برشهای تازه قارچ سفید استفاده میشود در تهیه انواع خورشت ها و سوپ ها هم میتوانید از قارچ بهره ببرید و امروزه از قارچ سفید در تهیه انواع سسهای مخصوص استفاده میشود و در رستورانهای بین المللی سس قارچ یکی از محبوب ترین سسها محسوب میشود.

قارچهای سفید تازه خریداری شده را هرگز در درون کیسه های پلاستیکی نگهداری نکنید و آنها را در کیسه های کاغذی قرار داده و در یخچال در دمای سه درجه سانتیگراد نگهداری کنید با این روش میتوانید پنج تا هفت روز از قارچ در تهیه غذاها بهره ببرید؛ بهتر است قارچها را بر روی هم انبار نکنید زیرا افزایش سطح تماس قارچها با یکدیگر سبب افزایش سرعت فساد آنها میشود به همین دلیل توصیه میشود در بین قارچها پارچه ای کاغذی برای کاهش سطح تماس قارچها با یکدیگر قرار دهید؛ اگر قارچ را در ظروفی محکم و فاقد هوا قرار داده و در فریزر نگهداری کنید قارچها شش ماه تا یک سال قابلیت مصرف خواهند داشت قارچها تمایل زیادی به جذب آب دارند به همین علت توصیه میشود در هنگام شست و شوی آنها از آب زیادی استفاده نکنید بلکه به کمک یک حوله مرطوب و یا پارچه دارای رطوبت اقدام به پاک سازی و شست و شوی قارچهای سفید ،کنید و استفاده از برسهای آشپزخانه برای شست و شوی قارچ گزینه ای مناسب محسوب میشود در تهیه غذاهای آبکی مانند سوپ و خورشت ها نیز توصیه میشود ده دقیقه قبل از سرو غذا، قارچ های سفید

را به غذای اصلی اضافه کنید تا علاوه بر حفظ بهتر مواد مغذی موجود در قارچ قارچ بافتی نرم و ترد پیدا کند و اصطلاحا در غذا وا نرود.

نکات احتیاطی

قارچ به علت داشتن موادی با نام پورین در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی و نقرس سبب تشدید بیماری میشود؛ به همین علت به این افراد توصیه میشود از مصرف قارچ سفید خودداری کرده و با پزشک معالج خود مشورت کنند.

دانستنی های قارچ سفید دکمه ای

دانستنی های قارچ سفید دکمه ای

بیش از چهارده هزار نوع قارچ در سراسر جهان رشد میکند که سه هزار نوع از قارچها خوراکی بوده و ۷۰۰ نوع از آنها خاصیت دارویی ،دارد همچنین ۱۴۰۰ نوع از انواع قارچها سمی محسوب میشوند؛ قارچ سفید با نامهای قارچ دکمه ای ایتالیایی پرورشی فرانسوی و قهوه ای در سراسر جهان شناخته میشود منشاء این نوع ،قارچ چمنزارهای اروپا و آمریکای شمالی است و امروزه کشت آن در بیش از ۷۰ کشور جهان مرسوم بوده و پر مصرف ترین نوع قارچ در جهان محسوب میشود؛ سابقه استفاده از این نوع قارچ به زمانهای قبل از میلاد باز میگردد؛ مصریان باستان معتقد بودند مصرف این نوع قارچ کلید بهشت و جاودانگی است و مردم عادی اجازه مصرف قارچ را نداشتند و تنها پادشاهان قادر به استفاده از قارچ سفید بودند و رومیان نیز اعتقاد داشتند قارچ سفید غذای خدایان (Cibus diorama) است و گیاهی قابل احترام میباشد کشت و پرورش صنعتی این نوع قارچ از سال ۱۶۰۰ میلادی و در تونلهای زیر زمینی شهر پاریس آغاز شده است کشت قارچ سفید در آمریکا به اوایل قرن هجدهم میلادی باز می گردد؛ در فرهنگهای عامه کشورهای ،روسیه چین و مکزیک معتقد بودند مصرف قارچ سفید سبب ایجاد قدرت ماوراء طبیعی در افراد مصرف کننده میشود امروزه بزرگترین تولید کننده قارچ سفید در جهان کشور ،چین کشورهای اروپایی و آمریکا می باشند.

نام علمی قارچ سفید دکمهای Agaricus bisporus بوده و گیاهی از تیره Agaricaceae میباشد قارچها موجوداتی یوکاریوتیک هستند که سلولهای آنها حاوی ،یک دو یا چند هسته میباشد این موجودات هتروتروف بوده و دارای تولید مثل جنسی و یا غیر جنسی میباشند؛ ساختمان رویشی در آنها به صورت رشته ای بوده و غیر متحرک میباشند این موجودات دارای دیواره سلولی هستند؛ جنس دیواره آنها از کتین سلولز و یا هر دو می باشد؛ تغذیه در قارچها به صورت جذبی بوده و انرژی را به صورت گلیکوژن در خود ذخیره میکنند؛ به قسمت روینده قارچ ریسه یا میسلیوم گفته میشود که شامل میلیونها رشته منشعب است که در میان ،کمپوست خاک و یا هر بستری که مناسب رشد قارچ است؛ منتشر میشود و پس از دوره ای از رشد و تحت شرایط مناسب میسلیوم رشد یافته و ساختار قارچ را تولید میکند قارچهای خوراکی گروهی از قارچهای گوشتی کلاهک دار هستند که ساقه ای در مرکز کلاهک پهن حلقوی شکل قرار میگیرد و این ساقه به رشتههای میسلیوم در بستر متصل می گردد؛ در سطح زیرین ،کلاهک تیغههای نازکی وجود دارد که به شکل شعاعی لبه خارجی کلاهک را به ساقه وصل میکند؛ در هنگام جوانی قارچ توسط یک غشاء نازک که از انتهای کلاهک به پایه وصل شده پوشیده میشود؛ قسمتی از غشاء در هنگام رشد پاره می شود؛ بقایای این غشاء بر روی ساقه است و دور آن را فرا میگیرد که حلقه نامیده میشود؛ هر قارچ کامل از دو قسمت اصلی ساقه و کلاهک تشکیل شده است که در داخل کلاهک اسپور یا هاگ تولید میشود؛ یک قارچ با قطر کلاهک هشت سانتیمتر حدود ۴۰ میلیون اسپور در هر ساعت تولید میکند اسپورها پس از جوانه زدن و رویش میسلیوم تخ مانندی را به وجود میآورند که بعد از کشت میسلیوم روی دانه غلات کاملا ضد عفونی ،شده ریسه ها پنجه زنی کرده و دانه غلات سفید رنگ میشوند و اسپان یا بذر قارچ قابل استفاده می گردد.

نیازهای اکولوژیکی

در محل پرورش قارچ باید تهویه هوا به خوبی انجام گیرد درجه هوای محیط پرورش باید بین ۱۰ تا ۱۵ درجه نگهداری شود؛ محل پرورش باید کاملا تمیز قابل شستشو و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتریها حشرات و قارچهای مضر باشد. عرض اطاق پرورش باید به حدی باشد که بتوان از راهروهایی که برای آن تعبیه میگردد به راحتی عبور نمود عرض طبقات پرورش قارچ را حداکثر ۱۸۰ سانتیمتر در نظر می گیرند تا بتوانند از دو طرف به وسط بستر قارچ دسترسی پیدا کنند؛ میتوانید قارچ را در جعبه های چوبی در اندازه ۶۰×۹۰ سانتیمتر و عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر پرورش داد؛ روی سطح زمین نباید طبقه ای مستقر ،نمود حداقل فاصله بین طبقه اول تا کف زمین ۱۵ سانتیمتر و فاصله هر طبقه از هم ۶۰ سانتیمتر می باشد.

آماده سازی کود

کف مخزن اصلی را به ضخامت ۱۵ سانتیمتر گاه ریخته و روی سطح گاه یک جعبه ای به ابعاد یک متر از جنس تور سیمی ضخیم که شبکه سوراخهای آن تیم سانتیمتر باشد طوری قرار میدهند که از هر طرف با دیواره مخزن بتنی ۲۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد و اطراف این توری را از کاه پر نموده و داخل توری را کود اضافه میکنند؛ بهترین ماده برای پرورش قارچ پهن اسبی و کاه میباشد؛ برای تهیه کود جهت پرورش قارچ مقداری پهن اسبی و کاه را مخلوط کرده و در ابعاد مناسبی در حدود سه متری آن را انبار نموده و آنها را روی هم به خوبی میکوبند؛ تا متراکم شود به شکلی که از نفوذ باران به داخل آن جلوگیری شود؛ پس از مدتی کوتاه عملیات تخمیر داخل توده کود شروع میشود و درجه حرارت محیط کود بالا می رود؛ میتوان قبل از توده کردن کود مقداری آهک در حدود یک پنجم حجم پهن به آن اضافه و کاملا مخلوط کرده و سپس آن را توده میکنند؛ این عمل باعث میگردد که عمل تخمیر به تعویق افتاده و در عین حال آمونیاک تولید شده را جذب و علاوه بر آن مقداری از رطوبت اضافی کود را جذب نماید؛ بعد از سه روز مجددا این توده را برگ و هوا داده و آن را انباشته و روی آن را می کوبند خاک پوشش بستر کشت قارچ تکمه ای با محبوس کردن دی اکسید کربن (CO۲) و افزایش دمای بستر قارچ سبب وارد شدن میلیسیوم به فاز زایشی می شود.

کاشت قارچ در اتاق پرورش

پس از آماده شدن کود آن را به داخل سالن انتقال داده و روی سطح هر ردیف به ضخامت ۱۵ سانتیمتر کود را گسترده و سطح آن را کاملا مسطح میکنند؛ این عمل را باید به سرعت و بدون آن که کود حرارت خود را از دست بدهد انجام داد؛ پس از تکمیل و انجام کار درها و منافذ را بسته و مدت چهار روز کود را به حال خود واگذار میکنند تا درجه حرارت کود و محیط اطاق بالا رفته و تا ۵۴ تا ۶۰ درجه برسد و این حرارت به مدت ۳۰ تا ۴۸ ساعت ثابت باقی بماند بعد از آن درجه حرارت کود پائین آمده و به ۵۴ درجه می رسد این عمل را عرق کردن محیط کشت مینامند؛ در این حرارت قسمت زیادی از محیط در اثر حرارت زیاد ضد عفونی شده و لارو حشرات از بین میروند از این تاریخ به بعد تا مدت پنج روز درجه حرارت محیط بستر ۱۰ تا ۱۲ درجه پایین می آید تا آن که درجه حرارت به ۲۴ درجه برسد؛ این درجه حرارت برای کاشت قارچ مناسب خواهد بود؛ برای تحریک جوانه زنی اسپرهای قارچ تکمهای تکه هایی از میسلیوم قارچ را به محیط کشت اضافه میکنند که به این عمل مایه کوبی میگویند؛ البته استفاده از میسلیوم تکثیر شده از میسلیوم جایز نبوده و باید حتما از اسپور رقم مورد نظر بهره برده شود.

اسپر آماده کاشت

اسپر قارچ را نمیتوان مستقیما کاشت زیرا امکان دارد همراه با اسپر ،قارچ تعداد زیادی قارچهای سمی وجود داشته باشد؛ بنا بر این باید از اسپر آماده کاشت به نام اسپون که در محیط کاملا استریل محفوظ رشد کرده و به حالت خواب در آورده اند؛ استفاده کرد.

کاشت اسپون

یک قطعه اسپون را که در محیط بسته و کاملا استریل محفوظ است باز کرده و به دوازده قطعه کوچک تقسیم نموده و قبلا سطح خاک بستر را به فاصله ۲۵ سانتیمتر قطعه چوبهایی در خاک بستر فرو برده و علامت گذاری میکنند؛ در محل هر سوراخ قسمتی از خاک را تا عمق پنج سانتیمتری با وسیله ای خارج کرده و با دست چپ یک قطعه اسپون به جای آن گذاشته و روی آن را میپوشانند؛ عمق کاشت سه تا پنج سانتیمتر از سطح خاک است و به همین ترتیب پیش میروند تا کلیه بستر کاشت شود؛ ده تا چهارده روز بعد از تاریخ کاشت اسپون باید سطح کشت را به وسیله یک لایه دو سانتیمتری خاک استریل شده پوک و منقذ دار پوشانده و کاملا آن را مسطح و یکنواخت کرد؛ در این موقع درجه حرارت بستر باید ۱۵.۵ درجه باشد باید توجه داشت که در موقع روکش کردن بستر اسپونها باید رشد خود را شروع کرده باشند و میسلیوم قارچ در اطراف محلی که اسپون کاشته شده رشد نموده و گسترش پیدا کرده باشند؛ در این موقع باید کاملا دقت شود تا به هیچ وجه بستر کشت تکان نخورد و جا به جا نشود و اگر تخته کف و طبقات شکم داده و یا قدرت نگهداری بستر خاک را نداشته باشد؛ میسلیوم قارچها پاره شده و تمام محصول از بین میرود پس از پوشش نمودن سطح بستر میسلیوم رشد سریع خود را شروع کرده و برای تسریع در رشد میسلیوم درجه حرارت محیط باید بین ۱۴ تا ۱۶ درجه سانتیگراد باشد تهویه در محیط اتاق کشت باید به شکل یکنواخت انجام شود و نباید روی سطح کشت را بیش از حد نیاز هوا داد.

برداشت

زمانی که رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا نمود باید قارچهای رسیده را جمع آوری کرد؛ در موقع جمع آوری نباید از سیدهای بزرگ برای این منظور استفاده نمود؛ زیرا فشار قارچهای روی سید موجب میگردد که قارچ های زیرین خراش برداشته و سیاه شوند؛ برای جمع آوری ،قارچ کافی است کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کنید؛ برداشت هر دو هفته یک بار انجام میگیرد و این امر، دو تا سه ماه به طول می انجامد.

مواد موثره

در هر یک صد گرم از قارچ تازه سفید ۲۲ کیلو کالری انرژی ۳.۲۸ گرم کربوهیدرات ۱.۶۵ گرم ،قند ۱ گرم ،فیبر ۰.۳۴ گرم ،چربی ۳.۰۹ گرم ،پروتئین ۹۲.۴۳ گرم آب ۰.۰۸ میلی گرم ویتامین ۱۰۴ میلی گرم ویتامین ۳۶ B۲ ، میلی گرم ویتامین ۱.۴۹ B۳ میلی گرم ویتامین ۲۱ میلی گرم ویتامین C و ۰.۵ میلی گرم آهن وجود دارد؛ قارچ سفید دکمهای محتوی موادی مانند سدیم، پتاسیم، فسفر، اسید لینولئیک کنژوگه ،(CLA) اسید پروتو کاتچیک کاتچول است.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *