رضیم
رضیم
خواص نخود فرنگی (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص نخود فرنگی (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص نخود فرنگی

نکات درمانی نخود فرنگی

نکات درمانی <a data-ail=نخود فرنگی" width="900" height="600" srcset="https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-peas2.jpg 900w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-peas2-300x200.jpg 300w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-peas2-768x512.jpg 768w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-peas2-600x400.jpg 600w" sizes="(max-width: 900px) 100vw, 900px" />

نخود فرنگی منبع بسیار خوبی از ویتامینهای گروه B است که همه ویتامینهای این گروه برای سوخت و ساز چربی پروتئین و کربوهیدرات ضروری هستند و افراد گیاه خوار میتوانند به جای گوشت از این گیاه استفاده کنند؛ وجود مقادیر زیادی ویتامین ث و آهن نیز در نخود فرنگی موجب شده که این ماده غذایی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند؛ ویتامین ث موجود در این گیاه بسیاری از سلولهای تولید کننده انرژی را از تخریب به وسیله رادیکالهای آزاد محافظت میکند و در پیشگیری از بروز سرطان موثر است.

این گیاه حاوی ماده ای موسوم به لوتئین است که به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای چشمی مانند دژنراسیون ماکولار و آب مروارید کمک میکند؛ به علت این که نخود فرنگی کالری کمی دارد مصرف آن برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند. مناسب است؛ نخود فرنگی غنی از فیبرهای غذایی است به همین دلیل برای کسانی که از یبوست رنج می برند مفید است؛ نخود فرنگی سبب میشود که قند خون به آرامی در خون جریان یابد از این رو میتواند سطح انرژی را در بدن ثابت نگه دارد؛ نخود فرنگی به عنوان یک پشتیبان برای تولید انرژی عملکرد سیستم عصبی و متابولیسم کربوهیدراتها شناخته شده است؛ نخود فرنگی به واسطه آن سری از مواد مغذی که برای نگهداری و حفظ سلامت استخوانها مهم و کارآمد میباشد به آمادگی بدن کمک می کند؛ این ماده غذایی سرشار از ویتامین K میباشد.

فولیک اسید و ویتامین B موجود در نخود فرنگی برای ارتقای سلامت قلب و عروق افراد بسیار موثر است؛ غنی بودن نخود فرنگی از آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین ث به پیشگیری از بروز سرطان ها نیز کمک می کند؛ غلاف نخود فرنگی ،مرغوب سبز تیره و دانه آن کاملا گرد و رنگ آن سبز چمنی است؛ اگر میخواهید نخود فرنگی را بپزید آن را با غلاف بپزید پس از پختن نخود فرنگی از غلاف جدا میشود و روی آب میآید در ضمن نخود فرنگی طعم بهتری می گیرد؛ نخود فرنگی حاوی موادی است که برای سلامت استخوان مناسب میباشند؛ منبعی غنی از ویتامین K۱ است که استئوکلسین که اصلی ترین پروتئین در استخوان است را فعال می سازد.

استئو کلسین مولکولهای کلسیم درون استخوان را جذب می نماید بنابراین بدون ویتامین K۱ به اندازه کافی میزان استئوکلسین کافی نمیباشد و معدنی شدن استخوان صورت نمی گیرد؛ نخود فرنگی یکی از مهمترین غذاهایی است که اگر شما معمولا احساس خستگی و بی حالی میکنید میتواند جزء رژیم غذایی شما قرار گیرد؛ نخود فرنگی به این دلیل که مواد مغذی موجود در آن سلولهای تولید کننده انرژی و سیستمهای بدن را حمایت میکند؛ از آن جایی که نخود فرنگی کالری کمی دارد مصرف آن برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند مناسب است؛ نخود فرنگی غنی از فیبرهای غذایی است. به همین دلیل برای کسانی که از یبوست رنج می برند مفید است؛ تحقیقات اخیر نشان داده است که نخود سبز یک منبع قابل اعتماد از چربیهای امگا ۳ در شکل آلفا لینولنیک اسید (ALA) است.

در یک فنجان نخود سبز حدود ۳۰میلی گرم امگا ۳ وجود دارد؛ مطالعه اخیر در مکزیکوسیتی نشان داده است که مصرف روزانه نخود سبز همراه با انواع دیگر حبوبات با کاهش خطر سرطان معده همراه است؛ سرطان معده بیماری است که به طور معمول در افرادی که دارای مصرف بسیار کم از آنتی اکسیدان مواد مغذی از جمله مواد مغذی کلیدی به نام پلی فنول است بروز میکند کانادا در حال حاضر بزرگترین تولید کننده جهان و صادر کننده نخود فرنگی در سراسر جهان است فرانسه چین و روسیه نیز در مقیاس بزرگی تولید کننده نخود فرنگی هستند کشور هند تیز بزرگ ترین وارد کننده جهان در زمینه نخود فرنگی است؛ در بازارهای جهانی تنها حدود پنج درصد از نخود فرنگی به شکل تازه به فروش میرسد و بقیه یا منجمد یا کنسرو شده به بازار مصرف عرضه میشود؛ نخود فرنگی تازه را باید در یخچال نگهداری کنید، چرا که گرما فرآیند تبدیل شیرینی آنها به نشاسته را تسریع می بخشد برای منجمد کردن نخود فرنگی باید از نخود فرنگی جوان استفاده کرد که در این حالت غلاف نخود فرنگی ،مرغوب سبز تیره و دانه آن کاملا گرد و رنگ سبز چمنی می باشد.

پس از انتخاب تنخود فرنگی با کیفیت پوست آن را جدا کرده و دانه دانه کننده سپس در یک قابلمه مقداری آب را جوش آورده و به مدت یک دقیقه نخود فرنگی دانه دانه شده را در آن قرار میدهند مقدار آب باید با مقدار تخود فرنگی متناسب باشد تا جوش خوردن آب متوقف نشود؛ پس از اتمام یک دقیقه جوش دادن نخود فرنگی را درون آبکش ،ریخته سپس سریعا با استفاده از آب سرد و یا جریان هوای سرد آن را خنک و سپس خشک کنید؛ بعد از مرحله سرد کردن نخود فرنگی و باقلا سبز را متناسب با مقدار هر وعده مصرفی در کیسه های فریزر بسته بندی کنید؛ مدت زمان نگهداری مواد تهیه شده به روش فوق هشت تا دوازده ماه در فریزر در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد میباشد.

کسانی که بیماری نقرس دارند و افرادی که کلیه هایشان سنگهای اسید اوریکی میسازد به دریافت زیاد پورین حساس هستند به همین دلیل اشخاص مبتلا به مشکلات کلیوی و نقرس باید از غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پورین هستند مانند نخود فرنگی پرهیز نمایند؛ نخود فرنگی تازه را درون سالاد سبزیجات بریزید؛ نخود فرنگی را کمی با قارچ در روغن تفت دهید؛ نخود فرنگی را میتوانید به صورت خورشت نخود فرنگی با مرغ بپزید که بسیار خوشمزه خواهد شد؛ نخود فرنگی را میتوانید به صورت پخته به سالاد ماکارونی و یا سالاد الویه بیفزایید؛ نخود فرنگی را میتوانید به عنوان تزئین کننده غذاهای مختلف نیز به کار برد.

تاریخچه نخود فرنگی

تاریخچه نخود فرنگی

منشاء نخود فرنگی از اروپا و آسیای غربی میباشد قدمت این گیاه به ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد میرسد در اروپا این گیاه را قبل از قرون وسطی نیز می کاشته اند و در قرن یازدهم میلادی نخود فرنگی در انگلستان محصول نسبتا مهمی بوده است.

گیاه شناسی نخود فرنگی

نخود فرنگی دانه گرد گیاهی با نام علمی Pisum sativum یکی از سبزیجات خوش طعم و مغذی است؛ گیاهی یک ساله و دارای ساقه نازک و رونده است؛ برگ نخود فرنگی مرکب از سه برگچه است که برگچه انتهایی اغلب به یک پیچک منتهی میشود علاوه بر این دمبرگ در این جنس اغلب رشد زیادی میکند و کاملا شبیه به یک برگچه میشود که دور ساقه می پیچد؛ دانههای نخود فرنگی داخل کیسه هایی قرار گرفته اند و این کیسه ها از آن جا که از گل به عمل می آیند و در خود دانه هایی را جا داده اند در واقع نوعی میوه هستند؛ این گیاه معمولا در فصول سرد سال یعنی از شروع زمستان تا اوایل تابستان کشت می شود؛ نخود فرنگی را به سه دسته بزرگ تقسیم میکنند که این سه گروه عبارت از نخود فرنگی که دانه های آن چروک است نوعی که دانه آن صاف است و نخود فرنگی که دانه و غلاف یا پوست میوه هر دو قابل استفاده است.

نیازهای اکولوژیکی نخود فرنگی

نیازهای اکولوژیکی نخود فرنگی

نخود فرنگی محصول آب و هوای خنک است و به سرما استقامت زیادی نشان میدهد؛ در نقاطی که دارای هوای مرطوب و گرم میباشند؛ مقدار شاخه و برگ زیاد میشود و رشد گیاه زیاد است اما مقدار میوه کم میشود؛ خشکی زیاد در خاک سبب کاهش رشد و کم محصولی نخود فرنگی میشود؛ بنابراین زمینی که این محصول در آن کاشته میشود بدون این که مرطوب باشد باید همیشه خاک اطراف ریشه نمدار و هوای مرطوب شاخ و برگ بوته خنک باشد تا حداکثر محصول حاصل شود؛ نخود فرنگی را به سه دسته بزرگ تقسیم میکنند.

این سه گروه عبارت از نخود فرنگی که دانههای آن چروک است؛ نوعی که دانه آن صاف است و نخود فرنگی که دانه و غلاف یا پوست میوه هر دو قابل استفاده میباشد؛ بهترین و مناسب ترین خاک زمینهای لمونی سبک (رس و شن) حاصلخیز می باشد؛ زمینهای که خاکهایی با pH بین شش و نیم تا هفت و نیم دارد؛ برای کاشت نخود فرنگی مناسب است؛ در کاشت نخود فرنگی برای تولید دانه خشک کود پتاس و کودهای فسفر دار مقدار محصول را افزایش میدهند؛ در مناطق سردسیر زمین را در پاییز شخم عمیق زده و در بهار به محض مساعد شدن هوا با دیسک زدن زمین را آماده کشت میکنند؛ در مناطق گرمسیری در اوایل پاییز زمین شخم میخورد و در زمان مناسب اقدام به کشت آن میشود.

کاشت نخود فرنگی

در مناطق سردسیر در اوایل بهار بذور را میکارند؛ از آن جایی که نخود فرنگی گیاهی روز بلند است باید چه زودتر نسبت به کاشت بذر آن اقدام نمود تا این که در روزهای کوتاه بتواند رشد رویشی مناسبی داشته باشد؛ اگر گیاه در مناطق سردسیری در اوایل بهار دیر کشت گردد؛ گلدهی و تشکیل تیام و دانه به هوای گرم برخورد میکند که این وضعیت مناسب نیست بنا بر این در مناطق سرد باید به محض برطرف شدن خطر یخبندان بهاره کشت انجام پذیرد تا در هنگام برداشت به گرما برخورد نکند؛ انواع دانه صاف را وقتی که دمای زمین به پنج درجه سانتیگراد رسید و انواع بذر چروکیده را در دمای کمی بیشتر از هشت درجه سانتیگراد بذر پاشی میکنند.

در مناطق گرم و جنوبی کشور در پاییز و اوایل زمستان اقدام به کشت بذور میکنند؛ مقدار بذر مورد نیاز بستگی به رقم عادت رشد گیاه و شرایط محل پرورش گیاه دارد و بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار میباشد عمق کاشت بذر بستگی به جنس خاک و میزان رطوبت خاک دارد و دو و نیم تا پنج سانتیمتر در نظر گرفته میشود بذر نخود فرنگی به صورت ردیفی یا دو ردیفی کشت می شود در کشت تک ردیفی فاصله ردیف ها ۴۰ تا ۹۰ سانتیمتر و فاصله بوته ها از یکدیگر ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر میباشد؛ در کشت دو ردیفی فاصله بسترها از یکدیگر ۱۲۰ سانتیمتر و فاصله دو ردیف هر بستر ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر میباشد.

داشت نخود فرنگی

قیم زدن سله شکنی و مبارزه با علفهای هرز از مراقبتهای زراعی مهم در این گیاه به حساب می آیند؛ در صورت انجام کولتیواتور این امر باید سطحی انجام بگیرد تا از صدمه دیدن ریشه های گیاه اجتناب شود.

برداشت نخود فرنگی

نخود فرنگی به صورت تارس برداشت میشود در بیشتر ارقام نخود فرنگی برداشت سه هفته بعد از گلدهی آغاز می شود؛ غلافها باید هنگامی که سبز و به خوبی رشد کردهاند و قبل از شروع به سفت شدن نخود فرنگیها چیده شوند؛ کیفیت نخود فرنگی بستگی به تردی و میزان قند آن دارد با بزرگ تر شدن اندازه نخود فرنگی در زمان رسیدن درصد قند کاهش می یابد؛ در حالی که نشاسته و پروتئین افزایش پیدا میکند و پوسته بذر و لپه ها سخت تر میگردند؛ نخود فرنگی در سطوح کوچک با دست و در سطوح بزرگ به کمک ماشین برداشت میشود؛ بسته به نوع رقم ممکن است غلاف نارس همراه با دانه آن برداشت و مصرف شود و یا پس از برداشت فقط دانه تارس آن مورد استفاده قرار گیرد؛ پس از برداشت نخود فرنگی به صورت تازه کنسرو شده یا یخ زده به بازار عرضه می شود؛ در برخی کشورها نخود فرنگی را در حالت رسیده برداشت کرده و سپس خشک میکنند و پس از فرآوری به صورت کنسرو به بازار مصرف عرضه میکنند؛ توصیه میشود که پس از برداشت نخود فرنگی را در رطوبت نسبی ۸۰ تا ۹۵ و دمای چهار تا پنج درجه سانتیگراد نگهداری کنید.

 

 

اشتراک گذاری
برچسب‌ها:

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی