رضیم
رضیم
خواص جعفری (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص جعفری (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص جعفری

نکات درمانی جعفری

نکات درمانی جعفری

اپی ژنین یک ماده شیمیایی با اثرات ضد تومور و سرطانی بالا است که به شکل گسترده ای در جعفری موجود است. این ماده شیمیایی از گسترش رگهای خونی در تومورها جلوگیری کرده و سبب تابودی تومورها می شود مصرف برگهای جعفری به همراه غذاهای محتوی سیر سبب جلوگیری از ایجاد بوی بد در دهان شده و جعفری گیاهی با خاصیت خوشبو کنندگی دهان محسوب میشود که مصرف تنها چند عدد برگ جعفری سبب مرتفع شدن و کاهش بوی بد دهان میشود جعفری و به خصوص چای تهیه شده از این گیاه سبب دفع سنگهای کلیوی میشود و سبب ایجاد تعادل سدیم و پتاسیم در بدن می شود. دمکرده تهیه شده از برگهای جعفری خاصیت دیورتیکی داشته و در کشورهای آلمان و چین از این خاصیت برای درمان مشکلات ادراری و تنظیم فشار خون استفاده می شود برگهای جعفری سرشار از ویتامین A و C است.

در گذشته از برگهای جعفری برای درمان کبودی زیر چشمها استفاده میکردند و معتقد بودند اگر برگهای جعفری را درون آبی که در آن ماهی وجود دارد قرار دهید؛ ماهی ها شاداب شده و بیمار نمی شوند. برگهای جعفری دو برابر کیوی و سه برابر لیمو محتوی ویتامین C هستند و منبعی عالی از ویتامین های C و A محسوب می شوند جعفری ملین ملایم است و به عنوان یک تصفیه کننده خون از طریق دفع سموم از بدن به رسمیت شناخته شده است.

جعفری خاصیت اکسپکتورانتی داشته و سبب درمان دردهای گلو و سرفه های مزمن می شود چای ساخته شده از دانههای جعفری برای درمان ،قولنج، سوء هاضمه و گاز روده به کار میرود از جعفری به ویژه از اسانس آن که محتوی ماده آپیول است؛ در تهیه داروهای درمان کننده تب و لرز مالاریا و یرقان استفاده فراوانی می شود در کشور فرانسه نیز از پماد ساخته شده از برگهای جعفری برای درمان اثرات ناشی از گزیدگی حشرات سمی بهره برده میشود جعفری محتوی فلاونوئیدی با نام لوتئولین است که این ماده خاصیت ضد سرطانی داشته و از آسیبهای رادیکال آزاد در سلولهای بدن جلوگیری می کند ویتامین C موجود در جعفری خاصیت ضد التهابی بالایی داشته و از بروز بیماریهای قلبی آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت پیشگیری میکند و از بروز سرماخوردگی های مکرر و انواع عفونتها بخصوص عفونت گوش جلوگیری میکند جعفری سبزی با محتوا بالای ویتامین A است که این ویتامین در چربی بدن محلول بوده و مصرف غذاهای محتوی این ویتامین از بروز تصلب شرایین دیابت و سرطان روده بزرگ پیشگیری کرده و روند گسترش بیماری را به تاخیر می اندازد؛ این ویتامین هم خاصیت ضدعفونی بالایی داشته و به عنوان یک ماده ضد عفونت در بدن شناخته شده است.

جعفری منبعی خوب از فولات محسوب میشود که این ویتامین نقش زیادی در سلامتی بدن ایفا می کند؛ یکی از مهمترین جنبه های تاثیر گذار این ویتامین سیستم قلبی و عروقی بدن میباشد هموسیستئین یک مولکول به طور بالقوه خطرناک است که در سطوح بالا می تواند سبب بروز مشکلات قلبی و آسیب به رگهای خونی بدن شود استفاده از غذاهای غنی از اسید فولیک مانند جعفری سبب جلوگیری از تشکیل مولکول هموسیستئین در بدن میشود همچنین اسید فولیک در بدن در هنگام تقسیمهای سلولی از سرطانهای روده بزرگ و رحم جلوگیری میکند؛ مطالعات نشان داده است غذاهای غنی از ویتامین C از بروز آرتریت های التهابی و آرتریت روماتوئید مفصلی پیشگیری میکند به همین دلیل توصیه میشود سالمندان عزیز از این سبزی مفید در غذاهای خود بهره ببرند.

اسانس جعفری سبب افزایش گردش خون در دستگاه گوارش میشود در روسیه به شکل سنتی از آب جعفری برای افزایش تحریکات انقباضی رحم در بانوان باردار بهره برده میشود و اعتقاد بر این است مصرف آب جعفری سبب تسهیل زایمان میشود؛ از آب جعفری برای درمان دردهای دندان استفاده می شود بخار جعفری سبب درمان پوستهای خشک شده و از آب جعفری در روسیه برای شست و شوی موهای خشک بهره برده می شود.

مطالعات نشان میدهد میریستین موجود در جعفری ترکیبی آلی و قوی است که از بروز و رشد تومورهای سرطانی به خصوص در ریه ها جلوگیری میکند؛ این ماده سبب خنثی شدن ترکیبات سیگار به خصوص بنزوپیرن شده و مصرف آن به افراد سیگاری اکیدا توصیه میشود؛ میریستین سبب ایجاد مقاومت در بدن در برابر بروز سرطانهای روده بزرگ و پروستات می شود تنها دو قاشق جعفری نیاز بدن به ویتامین K را تامین این ویتامین برای سنتز و تولید پروتئین استئوکلسین یک ماده ضروری است که سبب تقویت استخوانهای بدن می شود ویتامین K از رسوب کلسیم در بافتهای بدن جلوگیری میکند و از بدن در برابر بروز تصلب شرایین بیماریهای قلبی و عروقی و سکته های مغزی محافظت می کند ویتامین K سبب سنتز اسپینو لیپید در بدن میشود این چربی سبب حفظ میلین در سلولهای عصبی شده و سبب تعادل و افزایش کارایی سیستم عصبی بدن می شود اوژنول موجود در جعفری پس از استخراج در دندانپزشکی به عنوان یک بی حس کننده موضعی و آنتی سپتیک برای دندانها و لثه ها به کار میرود طبق مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است مصرف گیاهان حاوی اوژنول در بیماران دیابتی سبب کاهش سطح قند خون می شود شاخ و برگ گیاهان منبع خوبی از مواد معدنی مانند پتاسیم ،کلسیم ،منگنز آهن و منیزیم است؛

در بخش مهمی از سلولها و مایعات بدن است که کمک میکند تا کنترل ضربان قلب و فشار خون با مقابله با اثرات سدیم پتاسیم است آهن برای تولید هم را در درون سلولهای قرمز خون ضروری است منگنز توسط بدن به عنوان یک عامل برای آنزیمهای آنتی اکسیدان سوپر اکسید دیسموتاز استفاده می شود جعفری سبب تحریک اشتها و افزایش عملکرد گوارش می شود ترکیبات موجود در جعفری سبب پاک سازی و سم زدایی ،کلیه،ها، کبد و مثانه ها می شود جعفری یک مدر طبیعی است و سبب کاهش احتباس آب در بدن و کاهش نفخ می شود جعفری برای افراد مبتلا به کمخونی سبزی عالی است که مصرف آب تهیه شده از این گیاه سبب درمان کمخونی میشود محتوی بالای آهن در این سبزی به سرعت جذب بدن شده و کمخونی را کاهش میدهد از فرآوردههای جعفری و خود گیاه بانوان باردار نباید استفاده کنند زیرا جعفری حاوی ترکیباتی است که سبب تحریک رحم شده اوتروتونیک و زمینه ساز زایمان زودرس میشود در هر یک صد گرم از جعفری تازه ۱۷ میلی گرم اسید اگزالیک وجود دارد به همین علت به بیماران مبتلا به نقرس و یا کسانی که مشکلات کلیوی دارند توصیه میشود از این گیاه به مقدار زیاد یا به شکل طولانی استفاده نکنند؛ زیرا سبب تشدید بیماری آنها می شود مقادیر کمی اسید اگزالیک در جعفری وجود دارد که این ماده از جذب کلسیم در بدن جلوگیری کرده و سبب ایجاد سنگهای کلیوی و صفراوی می شود البته مصرف جعفری در مقادیر کم مشکلی برای بدن ایجاد نمیکند اما مصرف مقادیر زیاد جعفری سبب بروز این سنگها شود.

نکات غذایی جعفری

نکات غذایی جعفری

جعفری به شکل گسترده ای در خاورمیانه، اروپا و آمریکا در پخت و پز استفاده میشود. از برگهای جعفری به عنوان یک چاشنی در تهیه غذاها بهره برده می شود. در مرکز و شرق اروپا و در کشورهای غرب آسیا از برگهای خرد شده جعفری در تزیین و شکل بخشی به انواع غذاها بهره برده می شود از جعفری خرد شده در تهیه انواع سیب زمینی آب پز یا پوره برنج ماهی و مرغ سرخ ،شده ،استیک گوشتهای بره یا غاز پخته شده و خورشت ها استفاده می شود در فرانسه از جعفری در تهیه دسته گل گارنی استفاده می شود همچنین از جعفری در تهیه انواع سوپ ها سالادهای ،سبزیجات سالاد اولویه و در تهیه انواع ساندویچ های سرد استفاده میشود در فرانسه برای تهیه چاشنی با نام پرسیلاده (Persillade) سیر و جعفری های تازه را خرد کرده و در تهیه غذاها به کار می برند.

در آشپزی کشور ترکیه از جعفری خرد شده در تمامی غذاهای سرد و گوشتهای کبابی به عنوان یک چاشنی استفاده می شود در کشورهای حوزه قفقاز عربستان و ایران نیز از جعفری در تهیه انواع غذاها بهره برده میشود؛ یکی از راههای مصرف جعفری استفاده از روغن زیتون است بدین منظور کافی است جعفری خرد شده را درون شیشه روغن زیتون اضافه کرده و هنگام مصرف انواع سالادها از این ترکیب بهره ببرید برای شست و شوی جعفری میتوانید جعفری را مستقیما در زیر آب شست و شو دهید اما سرآشپزهای رستورانهای بزرگ معتقدند بهترین روش شست و شوی جعفری تهیه یک ظرف محتوی آب و شست و شوی آهسته جعفری در آن است توصیه میشود جعفریهای خریداری شده را در درون کیسه های نایلونی و در یخچال نگهداری کنید اگر سبزی های خریداری شده دچار پژمردگی ،بودند شست و شوی آنها با مقداری آب سبب بازگشت طراوت و تازگی می شود از تکه های خرد شده جعفری در تهیه انواع سالادها سسهای سفید و قرمز انواع سوپها و خورش ها و در تهیه انواع گوشتهای کبابی و ظرفهای حاوی ماست میتوانید استفاده کنید رومیان باستان از جعفری به همراه نان و پنیر به عنوان یک وعده غذایی سالم و خوش طعم بهره می بردند. از تکه های خرد شده جعفریهای تازه میتوانید برای طعم بخشی و تزیین غذاهای حاوی تخم مرغ سوپ ماکارونی و انواع سس ها بهره ببرید.

گیاه شناسی جعفری

گیاه شناسی جعفری

در مناطق معتدله به شکل یک سبزی دو ساله کشت میشود؛ اما در مناطقی با آب و هوای گرم و نیمه گرم به شکل سالانه یک ساله رشد می کند جعفری گیاهی دو ساله از خانواده چتریان است که در سال اول طول بوته آن ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می رسد؛ بذر جعفری ریز و به رنگ خاکستری مایل به سبز میباشد ساده ترین راه برای تشخیص بذر جعفری بو کردن آن میباشد. از دیدگاه گیاه شناسی؛ دو نوع جعفری وجود دارد .الف جعفری با برگهای صاف (Petroselinum sativum var vulgaris) و جعفری با برگ های چروکیده (ps var hortense برگهای جعفری در انواع مختلف جعفری متفاوت است که به شکل برگهای صاف و ناصاف وجود دارد؛ شکل برگها در سال اول و دوم متفاوت است و قبل از به گل ،رفتن برگها به شکل صاف و فاقد طعم تند میباشد و در سال دوم برگها به شکل چروکیده در آمده و طعم برگها تندتر می شود.

نیازهای اکولوژیکی

جعفری از محصولات فصل خنک بوده و نیاز به خاکهای حاصلخیز قوی و عمیق دارد جعفری مانند سایر سبزیجات برگی نیاز به آبیاری زیادی دارد؛ خاکهای سبک برای رشد جعفری مناسب نمی باشد؛ جعفری جز گیاهان سایه دوست میباشد؛ جعفری به علت این که از برگ آن استفاده میشود نیاز به کود نیتروژنه پس از برداشت دارد؛ جعفری تا ۱۵ بار قابلیت برداشت دارد؛ جعفری مانند هویج به کود حیوانی تازه حساس میباشد و اگر کود حیوانی تازه باشد باعث ایجاد اختلال در رشد جعفری می شود؛ جعفری به خشکی خاک حساس بوده و خشکی بیش از حد؛ سبب گلدهی زودتر از موعد می شود خاکهای خشک و ضعیف برای جعفری مناسب نیست زیرا در این خاکها گیاه زود به گل رفته و بذرهای تولید شده ناقص میباشند برای رشد مناسب جعفری می باید زمینهای آفتابگیر را برای کشت آن انتخاب کرد.

مواد موثره جعفری

در هر یکصد گرم از جعفری تازه ۳۶ کیلو کالری انرژی ۶.۳ گرم کربوهیدرات ۰.۹ گرم قند ۳.۳ گرم فیبر ۰۸ گرم چربی ۳ گرم پروتئین ۰.۱ میلی گرم ویتامین B (تیامین) .۲ میلی گرم ویتامین B۲ (ریبوفلاوین) ۱.۳ میلی گرم ویتامین B۳ نیاسین) … میلیگرم ویتامین B اسید پانتوتنیک ۱۵۲ میکروگرم ویتامین B فولات)، ۱۶۰ میلی گرم ویتامین ۱۵۶۲ میکروگرم ویتامین ۱۳۸ میلی گرم کلسیم ۶.۲ میلی گرم آهن ۵۰ میلی گرم منیزیم ۵۸ میلی گرم فسفر، ۵۵۴ میلی گرم پتاسیم و ۱.۱میلی گرم روی موجود میباشد. برگها و ریشه های گیاه جعفری محتوی ،میریستیسین ،لیمونن بی منتانترین و مقادیر کمی بر گایتن فون کومارینها است. در میوه ها (بذرها) (گیاه جعفری مقدار میریستین بین ۶۰ تا ۸۰٪ متغیر است و رنگ براق جعفری به علت وجود ترکیب شیمیایی آپیول می باشد.

تیره چتریان Apiaceae

گروه بزرگی از گیاهان گلدار جدا گلبرگ که عموما در مناطق معتدله کره زمین و به خصوص نیم کره شمالی پراکنش دارند؛ گیاهان این تیره عموما ،علقی یک ساله یا دو ساله و به ندرت درختچه ای هستند که در اغلب دنیا پراکنش دارند ساقه گیاهان این تیره گره دار دارای برگهای متناوب بزرگ با تقسیمات و بریدگیهای فراوان ،است غالبا دمبرگها در محل اتصال به ساقه غلاف دار هستند و ساقهها را در بر گرفته اند؛ برگهای گیاهان این تیره اغلب فاقد گوشوارک هستند گل آذین گیاهان تیره جعفری بیشتر به صورت چتر مرکب و ندرتا به صورت چتر ساده یا گلهای منفردند؛ در پایه گل آذین چتری گیاهان این تیره غالبا برگههایی براکته) مشاهده میشود که مجموعا اتولوکرا نام دارند که اگر زیر چتر باشند گریبان و اگر زیر چترک باشند گریبانک نامیده می شوند؛ گل ها نر و ماده و به ندرت تک جنس یا پولیگام، چهار وجهی و پنتامر هستند؛ در هر خانه تخمدان معمولا دو تخمک وجود دارد که فقط یکی از این تخمکها به دانه تبدیل میشود؛ دستگاه ترشحی گیاهان این تیره شامل مجاری شیزوژن است که در تمام اندام های گیاه به شکل کیسه ها یا مجاری کوتاه و در از پراکندگی دارد نام دیگر خانواده چتریان خانواده Umbelliferae می باشد تا کنون بیش از ۴۳۰ جنس گیاهی و در حدود ۳۷۸۰ گونه گیاهی در این تیره قرار گرفته اند بخش زیادی از گیاهان این خانواده در مناطق معتدل جهان پراکنش دارند در این تیره گیاهی گیاهانی خوراکی و ادویهای وجود دارد و برخی از گونههای این تیره مانند شوکران آبی گیاهان سمی و خطرناک می باشند معمولا گیاهان این تیره دارای ساقههای تو خالی و گره دار با ارتفاع بین چند سانتیمتر تا چند متر دارای ریشههای عمودی و ریشههای کوچک فراوان میباشند گیاهان این تیره برگهایی متناوب فاقد گوشوارک؛ مانند پر ساده یا متعدد دارند؛ گل آذین گیاهان این تیره دارای اندازه ای دو برابر چترهای اصلی گیاه است، دانه شامل یک جنین بسیار ،کوچک آندوسپرم چربی و غنی از پروتئین است اجزای اصلی تشکیل دهنده اسانس گیاهان این تیره را عمدتا ترپنوئیدها و یا فنیل پروپانوئیدها تشکیل می دهد؛ گیاهان این تیره تقریبا در سراسر جهان پراکنش دارند؛ اما بیشتر گیاهان این خانواده در مناطق معتدل نیم کره شمالی زمین مشاهده میشوند؛ و در مناطق استوایی گیاهان این تیره در مناطقی با ارتفاع بالا پراکنش دارند.

جعفری سبزی از خانواده چتریان است که بومی مناطق مرکزی مدیترانه جنوب) ایتالیا، الجزایر و تونس بوده و امروزه به علت مصرف بالا در سراسر جهان کشت و تکثیر می شود نام علمی جعفری از لغت قدیمی فرانسوی peresil به معنی کرفس مشتق شده است

و یا لغت یونانی Latinisation ادغام شده که معنی آن کرفس سنگی میباشد. لغت persely نیز که به معنی جعفری در زبان انگلیسی است از نام قدیمی شهر مسین با نام selinon مشتق شده است. جعفری یک گیاه مقدس در یونان باستان شناخته می است. قدیمی ترین نوشته که در آن اشاره به جعفری شده است متعلق به شهر مسین در ایتالیا است که با خط قدیمی یونان نام اولیه گیاه ذکر شده است ابتدا از جعفری تنها برای درمان بیماریها استفاده می شده است و کشت آن در باغ های صومعه ها رواج داشته است. در قرون وسطی مردم اروپا اعتقاد داشتند که جعفری بدشگون است و این سبزی مفید را مصرف نمی کردند پلینی دانشمند روم باستان در قرن اول میلادی از جعفری اینگونه یاد کرده است سس سالاد بدون جعفری معنایی ندارد. رومیان معتقد بودند جعفری سبزی و علوفه ای عالی برای مصرف اسبها میباشد و علاوه بر مصرف غذایی برای مصرف اسبها نیز کشت می کردند.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *