رضیم
رضیم

تغذیه بعد از ایمپلنت دندان: بایدها و نبایدهای غذایی

با کاشت ایمپلنت دندانی، می‌توانید بدون نیاز به تراشیدن دندان‌های مجاور، دندان از دست رفته خود را جایگزین کرده، و استخوان‌ فک‌ خود را سالم نگه دارید. استفاده از این روش، به شما این امکان را می‌دهد که غذاها را بهتر بجوید و الگوهای غذایی خود را بهبود ببخشید. با این وجود، به خاطر داشته باشید که کاشت ایمپلنت دندان یک روش جراحی است و دهان شما بعد از این جراحی، تا مدتی آزرده خواهد بود بنابراین، بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، شما باید مراقب رژیم غذایی خود باشید.

چه مدت بعد از کاشت ایمپلنت دندان می‌توانم غذا بخورم؟

تقریباً بعد از گذشتن یک هفته از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، می‌توانید به طور عادی غذا بخورید؛ البته، اگر خیلی زود بهبود پیدا کنید، ممکن است بتوانید پس از گذشت ۲۴ تا ۴۸ ساعت از جراحی، مقداری غذای جامد، که سفت و ترد نباشد را مصرف کنید. شما در دوران بهبودی باید غذاهایی را مصرف کنید که به راحتی جویده می‌شوند.

طبق نظر پزشکان، دوره بهبودی کامل بعد از کاشت ایمپلنت دندان، حدود ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد؛ البته در بعضی افراد، روند بهبودی ممکن است که آهسته‌تر طی شود و تا ۹ ماه طول بکشد تا ایمپلنت‌ دندان به طور کامل با استخوان فک، یکپارچه شود.

پس از این که ایمپلنت دندان کاملاً یکپارچه شد و دهان بیمار به طور کامل بهبود یافت، معمولا می‌توانید به طور عادی غذا بخورید.

مراقب رژیم غذایی ومواد مغذی دریافتی خود باشید

شما ممکن است که بعد از عمل کاشت ایمپلنت دندانی، بسیار مشتاق باشید که دوباره برنامه غذایی عادی خود را از سر بگیرید، اما، بسیار مهم است که در هر مرحله از روند بهبودی خود، غذاهای مناسبی بخورید و توصیه‌ها پزشک را رعایت نمایید

  • به طور منظم غذا بخورید: غذا خوردن و نوشیدن مایعات بطور منظم، در دوران نقاهت بعد از جراحی ایمپلنت دندان، بسیار مهم است، زیرا این امر به شما کمک می‌کند تا احساس بهتری داشته باشید و سریع‌تر بهبود پیدا کنید. همچنین، مواد مغذی بیشتری به بدن شما می‌رسد و انرژی بیشتری دریافت می‌نمایید.
  • مکمل‌های پروتئینی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید: تعداد زیادی از بیماران، در رژیم غذایی خود، مقدار کافی پروتئین دریافت نمی‌کنند. به همین دلیل، ما معمولا به آن‌ها توصیه می‌کنیم که مکمل‌های پروتئینی را به رژیم غذایی خود اضافه نمایند، زیرا پروتئین برای ساخت و ترمیم بافت‌های آسیب دیده در اثر جراحی ایمپلنت دندان بسیار لازم است، همچنین، بدن انسان، برای مبارزه با عفونت‌ها از پروتئین استفاده می‌کند.
  • رژیم غذایی توصیه شده بعد از کاشت ایمپلنت دندان را رعایت نمایید: تا چند روز بعد از جراحی کاشت ایمپلنت، ممکن است کمی درد و ناراحتی داشته باشید، بنابراین برای این که روند بهبودی شما دچار مشکل نشود، لازم است که غذاهای نرم مصرف کنید.
  • اگر دیابت دارید، قند خون خود را به طور مرتب چک کنید: لازم است برای جلوگیری از عفونت و عوارض مرتبط با دیابت، رژیم غذایی دیابت خود را به خوبی رعایت کرده و قند خون خود را در سطح مناسب نگه دارید.
  • سیگار نکشید: بعد از جراحی ایمپلنت دندان، باید از سیگار کشیدن و جویدن تنباکو خودداری کنید، زیرا استفاده از این محصولات، روند بهبودی شما را به طور جدی تحت تاثیر قرار می‌دهد و حتی می‌تواند کاشت ایمپلنت دندان شما را با شکست روبرو کند.
  • مایعات زیادی بنوشید: نوشیدن مایعات زیاد بعد از جراحی ایمپلنت دندان، برای حفظ سلامت بدن ضروری است.

 

رژیم غذایی بعد از کاشت ایمپلنت دندان

در زیر، نکات مهمی درباره آنچه باید در دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت بخوریم، ذکر شده است:

۴۸-۲۴ ساعت اول، بعد از جراحی ایمپلنت دندان

در طول روند بهبودی خود، لازم است که پروتئین زیادی مصرف نمایید، زیرا پروتئین به تشکیل بافت‌های جدید کمک کرده و به بدن در مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کند.

اولین مرحله بهبودی بعد از جراحی، بسیار حساس است، شما فقط باید مایعات و خوراکی‌های نرمی مانند سوپ، بستنی، پوره سیب‌زمینی، انواع اسموتی‌ها و ماست‌های غنی از پروتئین مصرف کنید. برای اینکه رژیم غذایی سالمی داشته باشید، می‌توانید با استفاده از ویتامین‌ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی، اسموتی‌ها را تهیه کنید.

اگر می‌خواهید پروتئین موجود در رژیم غذایی خود را افزایش دهید، می‌توانید به غذاهای خود، پودر پروتئین، آووکادو یا کره بادام زمینی را اضافه کنید. بهترین خوراکی بعد از جراحی ایمپلنت دندان، اسموتی‌ها هستند، اما نباید برای خوردن آن، از نی استفاده کنید، زیرا مکش، روی دندان تازه کاشته شده شما فشار وارد می‌کند. برای این‌ که به ایمپلنت تازه کاشته شده دندان شما آسیب نرسد، لازم است که هر چیزی که می‌خورید و یا می‌نوشید، سرد باشد.

به اندازه کافی ویتامین مصرف کنید

مصرف ویتامین‌ها و مواد مغذی، روند بهبودی را تسریع می‌کند، اما ویتامین C بیش از همه موثر است. مطالعات نشان داده است که مصرف مکمل‌های ویتامین C در طول دوران بهبودی در انواع جراحی‌ها، یک راه بی خطر، مؤثر و راحت برای کمک به بهبودی سریع‌تر می‌باشد. همچنین مصرف ویتامین C، به کاهش عوارض بعد از جراحی نیز کمک می‌کند.

علاوه بر ویتامین C، مصرف سایر ریزمغذی‌ها نیز به بهبودی سریع‌تر شما کمک می‌کنند. آن‌ها عبارتند از:

  • ویتامین  A
  • ویتامین D
  • کلسیم
  • روی
  • مس

قهوه و نوشیدنی‌های مضر مصرف نکنید

در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول بعد از جراحی ایمپلنت دندان، بهتر است نوشیدنی‌های گرم، مصرف نکنید . به احتمال زیاد، بعد از جراحی برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود، پس از این که داروهای شما تمام شد، می‌توانید نوشیدنی‌های مورد علاقه خود را در حد متعادل مصرف کنید.

مصرف لبنیات را محدود کنید

بعد از انجام جراحی ایمپلنت دندان، بهتر است مصرف لبنیات را محدود نمایید، زیرا مصرف لبنیات می‌تواند باعث بروز التهاب در بافت دهان شود. همچنین لبنیات، ممکن است باعث تحریک بدن، به تهوع و استفراغ شود، که هرچند به خودی خود ناراحت کننده است، می‌تواند موفقیت ایمپلنت دندانی که به تازگی کاشته شده است را نیز به خطر بیندازد و در هنگام بهبودی، محیط دهان را اسیدی کند.

غذاهای مغذی مصرف کنید

در زیر، توصیه‌هایی درباره خوراکی‌هایی که نیاز به جویدن ندارند و شما می‌توانید در طول دوره نقاهت مصرف کنید ذکر شده است. این توصیه‌های غذایی، سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند، و علاوه بر این که خوردن آن‌ها آسان است، به بهبودی سریع‌تر شما نیز کمک می‌کنند.

  • خوردن آبگوشت‌های غنی از ویتامین و سوپ‌های ترکیبی، باعث می‌شود که هم زمان با تامین مواد مغذی، هیدراته نیز بمانید.
  • پوره کدو تنبل، سیب زمینی و موز و همچنین سس سیب، آووکادو یا هوموس که همگی دارای انواع ویتامین‌های ضروری هستند.
  • تخم مرغ، ماهی قزل آلا و شیک‌های پروتئینی، زیرا مصرف پروتئین روند بهبودی را تسریع می‌نماید.
  • اسموتی بدون لبنیات یا بستنی موز، که می‌تواند به بی حس شدن دهان، کاهش تورم و حفظ روحیه شما کمک کند!

 

۳ تا ۷ روز بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان

 

بعد از گذشت ۳ تا ۷ روز از کاشت ایمپلنت، می‌توانید شروع به خوردن غذاهای جامد کنید، البته همه این غذاها باید نسبتاً نرم باشند، مانند تخم مرغ پخته، املت، پنیر نرم، پوره سیب زمینی و ماکارونی که خوب پخته شده باشد.

همچنین می‌توانید گوشت‌های نرمی مانند مرغ یا ماهی به همراه میوه‌های نرم مانند هلو یا گلابی را نیز مصرف کنید. از جویدن سیب و سایر میوه‌های سفت، فعلا باید اجتناب کرد مگر اینکه مخلوط و یا پوره شده‌ باشند.

مصرف غلاتی مانند بلغور جو دوسر و موسلی، انتخاب مناسب و کاملی برای صبحانه، در دوره بعد از جراحی ایمپلنت دندان هستند، زیرا اگر آن‌ها کاملاً پخته شوند بسیار نرم هستند.

مصرف سبزیجات برای داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل بسیارمهم است، اما در این دوران، سبزیجات را باید آب پز یا بخارپز کنید تا نرم شوند.

در کل، تا یک هفته بعد از کاشت ایمپلنت، رژیم غذایی شما باید شامل مصرف مایعات و غذاهای بسیار نرم باشد. پس از گذشت چند هفته، می‌توانید غذاهای سفت‌تر و جویدنی را در رژیم غذایی خود داشته باشید.

لیستی از غذاهای مفید و مغذی که می‌توانید مصرف کنید

در این دوره، مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین و سایر مواد مغذی لازم برای بدن در جهت تسریع بهبودی بسیار مهم است. غذاهایی که جویدن آنها آسان است و مصرف آن‌ها را به شما توصیه می‌کنیم عبارتند از:

  • تخم مرغ و املت: تخم مرغ، یک غذای نرم و سرشار از پروتئین است. برای تهیه یک وعده غذایی متعادل، می‌توانید تخم مرغ را با سبزیجاتی که ریز خرد شده است مخلوط کرده و با آن‌ها املت درست کنید.
  • شیر و ماست و پنیر: لبنیات و محصولات لبنی، دارای مقدار زیادی کلسیم و پروتئین هستند که به بهبودی هر چه بیشترکمک کرده و برای محکم نگه داشتن دندان‌ها ضروری هستند.
  • سیب زمینی: یکی از مشکلات رعایت رژیم غذایی، با غذاهای نرم، نداشتن تنوع است. سیب زمینی بافت نرمی دارد و می‌توان غذاهای متنوعی از آن تهیه نمود و همین امر، سیب زمینی را به انتخابی عالی برای هفته‌های بعد از جراحی ایمپلنت دندان تبدیل می‌کند.
  • ماهی، مرغ و گوشت چرخ کرده: پس از هفته اول، می توانید به آرامی گوشت را به رژیم غذایی خود وارد کنید. می‌توانید از ماهی، مرغ و گوشت چرخ کرده استفاده کنید و آن‌ها را پس از پختن، ریز خرد کنید و به سالاد یا پاستا اضافه نمایید.
  • سایر غذاهای نرم: می‌توانید از خوردن میوه‌های نرمی مانند موز یا هلو لذت ببرید، و سبزیجات بخارپز، نان نرم، پاستا، بلغور جو دوسر و غیره را مصرف نمایید.

 

پس از گذشت چند هفته

در چند هفته اول، پس از جراحی ایمپلنت دندان، فرآیند یکپارچه شدن استخوان (ایمپلنت دندان که با استخوان فک یکپارچه می‌شوند) ادامه پیدا می‌کند. در واقع روند یکپارچه شدن استخوان، به تدریج در طی ۳ تا ۶ ماه بعد از جراحی، صورت می‌گیرد؛ بنابراین، برای اینکه خللی در ایجاد این یکپارچگی ایجاد نشود، لازم است که مراقب آنچه می‌خورید باشید و از خوردن بعضی غذاها اجتناب کنید.

پس از این که دو هفته، از جراحی ایمپلنت دندانتان گذشت، می‌توانید خوراکی‌های دیگری را نیز به برنامه غذایی خود اضافه کنید. این غذاها می‌تواند شامل غذاهایی مانند گوشت‌های نرم‌تر، مانند مرغ یا ماهی رنده شده، و غلات پخته شده، مانند ماکارونی و برنج باشد.

البته، بهترین کاری که باید در طول دوره بهبودی پس از کاشت ایمپلنت دندان خود انجام دهید این است که به توصیه‌های پزشک خود گوش دهید. دندانپزشک به شما می‌گوید که چه زمانی مصرف یک رژیم غذایی عادی برای شما بی ضرر است، و چه زمانی می‌توانید دوباره شروع به خوردن غذاهای مورد علاقه خود کنید!

 

غذاهایی که بعد از جراحی ایمپلنت دندان باید از خوردن آن‌ها اجتناب کنید

شما باید از خوردن غذاهای سفت، خشک، چسبناک و یا ترد، که ممکن است فشار زیادی بر دندان‌ها و ایمپلنت‌های تازه کاشته شده شما وارد کند، خودداری کنید. ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد تا ایمپلنت‌ها با استخوان فک، یکپارچه شوند و بعد از گذشتن این مدت، می‌توانید با خیال راحت، مصرف مواد غذایی جامد را در رژیم غذایی خود از سر بگیرید، اما تا آن زمان، توصیه می‌کنیم از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های زیر خودداری کنید:

  • نوشیدنی‌های حاوی قند، مانند نوشابه‌ها و آب میوه‌ها
  • شیرینی‌های قندی یا چسبناک
  • غذاهای تردی مانند آجیل، چیپس و کراکر
  • غذاهای تند و اسیدی مانند کاری، سالسا و مرکبات
  • غذاها و نوشیدنی‌های خیلی گرم

 

بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌های دندان، طوری ساخته می‌شوند که یک جایگزین دائمی برای دندان‌ها باشند و اگر به خوبی از آنها مراقبت کنید، می‌توانند ۲۰ تا ۳۰سال، ماندگاری داشته باشند. ماندگاری آن‌ها، فقط به نحوه نگهداری از دندان‌ها بستگی ندارد، بلکه به سبک کلی زندگی شما نیز بستگی دارد؛ انتخاب یک رژیم غذایی سالم‌تر، پرهیز از مصرف بیش از حد محصولات قندی، جلوگیری از فشار یا ساییدن و حتی ترک کردن عادت‌های بدی مانند سیگار کشیدن نیز بسیار اهمیت دارد.

مراقبت روزانه از دندان‌ها در منزل برای سلامت و دوام دراز مدت ایمپلنت‌های دندانی بسیار مهم است. نحوه تمیز کردن ایمپلنت‌های دندان، تقریباً مانند دندان‌های طبیعی است، فقط لازم است که هر روز مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و دهان خود را با دهانشویه بشویید. ما برای مراقبت از دندان‌ها و رعایت بهداشت دهان و دندان‌، استفاده  روزانه از مسواک‌ها و لوازم جانبی مناسب را توصیه می‌کنیم و شما باید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه یک رژیم منظم بهداشت دهان را رعایت نمایید.

با وجود ایمپلنت‌های دندان، مسواک زدن آسان است اما نخ دندان کشیدن ممکن است مشکل باشد، به خصوص اگر بیش از یک ایمپلنت داشته باشید و یا اگر یک پل دندانی بین آن‌ها قرار داده شده باشد زیرا عبور دادن نخ دندان از میان تاج‌های دندانی مشکل است. در این حالت، می‌توان از روش‌های دیگر نخ دندان مانند برس بین دندانی، فلاس تریدر و واتر فلاس نیز استفاده کرد.

 

سخن نهایی

نیاز به زمان دارد تا دهان، بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان بهبود یابد؛ زیرا وقتی ایمپلنت دندانی در استخوان فک شما قرار می‌گیرد، زمان می‌برد  تا با استخوان فک یکپارچه شود. تورم در ناحیه کاشت ایمپلنت دندان عادی است و چند روز طول می‌کشد تا این تورم برطرف شود. همچنین ممکن است مقدار کمی خونریزی داشته باشید، که این امر نیز طبیعی است. برای بهبود سریع‌تر و کامل‌تر و بدست آوردن یک لبخند زیبا، توجه و رعایت توصیه‌های دندانپزشک بسیار مهم است. یکی از توصیه‌های کلیدی برای اینکه از بهبودی کامل ایمپلنت دندان خود اطمینان حاصل نمایید، توجه به غذاهایی است که بعد از کاشت ایمپلنت دندان می‌خورید؛ به خصوص تا چند هفته اول بعد از کاشت ایمپلنت دندان، لازم است که فقط غذاهای نرم مصرف کنید.

سلب مسئولیت

این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط رضیم تأیید و یا رد نمی‌شود.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *