رضیم
رضیم
خواص ذرت (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص ذرت (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص ذرت

نکات درمانی ذرت

نکات درمانی ذرت

ذرت یا همان بلال یکی از پر مصرف ترین غلات جهان است که در صنایع ،غذایی ،دامپروری داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد ذرت کالری مورد نیاز سوخت و ساز بدن را فراهم میکند سرشار از ویتامینهای BE A و مواد معدنی است. میزان بالای فیبر ذرت نقش پیشگیری از بیماری مزمن گوارشی مانند یبوست و هموروئید را بر عهده دارد آنتی اکسیدانهای موجود در ذرت به عنوان عامل ضد سرطان و پیشگیری کننده آلزایمر عمل می کنند مزیتهای تندرستی ذرت شامل کنترل دیابت، پیشگیری از بیماری مزمن قلبی کاهش فشار خون و ممانعت از نقص غلاف عصبی جنین در زمان تولد میشود. ذرت سرشار از کالری است و رژیم عمده غذایی را در بسیاری از مردم را تشکیل میدهد. ذرت سرشار از اجزاء اصلی ویتامین B مخصوصا تیامین و تیاسین است تیامین در سالم ماندن عصب و عملکردهای شناختی بسیار لازم است کمبود نیاسین در بدن باعث بیماری پلاگر می شود پروتئین موجود در دانه به عوامل مختلفی از جمله محیط نوع گیاه و شرایط کشت و زراعت بستگی دارد و بین ۸ تا ۱۵ درصد متغیر است.

پروتئین عمده ذرت؛ زئین می باشد که دارای اسید آمینه تریپتوفان و لیسین است که نقش مهمی در تغذیه انسان دارد پروتئین ذرت گلوتن نداشته و نمی تواند حالت چسبنده به وجود آورد بنابراین تان حاصل از آن از خمیری تهیه می شود که ور نیامده است. میزان روغن دانه ذرت چهار درصد بوده که بیشتر در گیاهک قرار دارد در تهیه غذاهای مخصوص صبحانه ذرت کنسرو شده و منجمد شیره ذرت روغن سس مایونز مارگارین و در ساخت لوازم آرایشی بهداشتی از ذرت استفاده می کنند در کشورهای پیشرفته، بخش عمده ذرت تولیدی به عنوان خوراک دام مورد مصرف قرار میگیرد از آسیاب نمودن دانه ذرت آرد ذرت تهیه می کنند که در تهیه غذاهای مختلف به کار میرود از ساقه و برگهای ذرت در صنایع کاغذ و مقوا سازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می کنند.

از آرد ذرت در تولید ،چسب صابون و از نشاسته آن در صنایع رنگرزی ، داروسازی مرکب سازی و پلاستیک سازی و تولید کاغذ روغنی و انواع کفپوش استفاده می شود ذرتها دارای طیف وسیعی از مواد آنتی اکسیدان طبیعی هستند که بسته به رنگ خود ترکیباتی متفاوت از هم دارند به عنوان نمونه ذرتهای به رنگ زرد منبعی غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل لوتئین و زناکسانتین میباشد؛ ذرتهای ارغوانی رنگ محتوی اسید هیدروکسی بنزوئیک بوده و ذرتهای بنفش نیز محتوی اسید پروتوکاتیچیک است که فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد مصرف ذرت در رژیم غذایی روزانه به دلیل داشتن فیبر قابل حل سبب افزایش جمعیت باکتریهای خوب پروبیوتیک در روده ها شده و به پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ می انجامد این فرآیند توسط فیبرها در روده سبب متابولیسم اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه (SCFAS) می شود مصرف ذرت به علت داشتن ویتامینهای گروه (A B (B و B و دارا بودن پروتئین کافی سبب متعادل شدن قند خون در فرد مصرف کننده و کنترل بیماری دیابت نوع دو می شود.

فیبر و پروتئین موجود در ذرت سبب کاهش سرعت هضم غذا در بدن شده و پروتئین نیز سبب تعادل قند خون و جلوگیری از آزاد شدن سریع قندخون می شود ذرت منبعی غنی از آنتی اکسیدانهای فلاوونوئید و اسید فرئولیک است امروزه تحقیقات نشان داده است که اسید فرئولیک نقشی اساسی در پیشگیری از بروز سرطان روند پیری و بروز التهاب در بدن دارد بافت همبند در بدن شامل استخوانها رباطها تاندونها عضلات و غضروفها میباشد منگنز مادهای کمیاب و ضروری برای بهبود عملکرد بافتهای همبند است که بدن در مقادیر کمی به این ماده معدنی نیاز دارد منگنز طبق مطالعات انجام پذیرفته سبب افزایش پایداری سطح قند خون نیز میشود؛ ذرت منبعی خوب از این ماده معدنی میباشد هر فنجان ذرت پخته شده بیش از %۱۲ نیاز روزانه بدن به این ماده کمیاب و مفید را تامین می کند.

نکات تغذیه ای ذرت

نکات تغذیه ای ذرت

ذرت و آرد تهیه شده از دانه های ذرت یکی از پایه های اصلی تهیه غذا در بسیاری از کشورهای جهان محسوب می شود ذرت به مردم ،آفریقا در قرن شانزدهم میلادی توسط پرتغالیها معرفی شده است و امروزه یکی از مهمترین اجزای غذایی مردم این قاره محسوب میشود در کشورهای ،برزیل ،ایتالیا رومانی و مکزیک آرد ذرت یکی از اجزای اصلی در تهیه انواع غذاها محسوب می شود نان تهیه شده از آرد ذرت در پنجاب هند یکی از محبوب ترین تانها محسوب می شود در پرو و ویتنام نیز دانه های پاپ کورن یکی از محبوب ترین میان وعده هایی غذایی است. از نشاسته ذرت در تهیه لوازم آرایشی استفاده گسترده ای میشود و از این پودر در تهیه محصولات ضد خارش و ضد التهاب پوست نیز بهره برده می شود.

تیره گندم Poaceae

دارای گیاهانی ،علقی یک ساله یا پایا ،بندرت چوبی که اغلب دارای ریزوم یا استولن بوده و در صورت پایا بودن رشد آنها توسط ریزوم صورت میگیرد ساقه های گل دهنده عموما استوانه ای بوده و در بین گره ها تو خالی و بندرت تمام ساقه توپر است. برگ ها دو سویه فاقد دمبرگ در محل اتصال پهنک به تیام دارای زبانک و گوشوارک یا فاقد آنها است. پهنک برگ نواری شکل و دارای رگبرگهای موازی و غلافی شکاف دار است. گل آذین مرکب از سنبلک هایی است که به وسیله دو پوشه ۳۱ پوشانده می شود، گل آذین به شکل پاتیکول بوده و هر سنیلک دارای یک تا چندین گل است. تعداد پرچمها در اغلب موارد سه عدد و به ندرت یک یا دو یا شش عدد میباشد و به شکل پشت چسب می باشد مادگی دارای سه برچه متصل بهم و تخمدان یک خانه ای و محتوی یک تخمک است. میوه در گیاهان این تیره به شکل گندمه ،بوده آلبومن نشاسته ای و پوسته خارجی آن دارای گلوتن است. گیاهان تیره گندم با ۷۰۰ جنس و حدود ده هزار گونه یکی از بزرگترین تیرههای گیاهان گلدار محسوب می شود.

تاریخچه ذرت

تاریخچه ذرت

ذرت گیاهی با گسترده ترین کشت در کشور آمریکا با تولید بیش از ۳۳۲ میلیون تن در سال است. از این مقدار محصول بیش از ۴۰ در تهیه سوخت زیستی اتانول به کار میرود ذرت معمولی تا ارتفاع نه متری میتواند رشد کند؛ اما ذرتهای اصلاح ژنتیک شده بیش از دو و نیم متر رشد نمیکند و این امر سبب برداشت راحت تر محصول میشود بیش از ۸۵ ذرت کشت شده در آمریکا اصلاح ژنتیکی شده و تراریخته است لغت Maiz که در کشورهای انگلیسی زبان به ذرت اطلاق میشود ریشهای اسپانیایی داشته و از لغت Taino maiz مشتق شده است. منشاء اولیه ذرت آمریکا است. ذرت اصلی ترین زراعت جهت تامین مواد غذایی در مکزیک آمریکای مرکزی و جنوبی قبل از کشف قاره جدید بوده است. تحقیقات باستان شناسی در کشور مکزیک مشخص نموده است که ذرت حدودا ۴۵۰۰ سال قبل از تاریخ در آنجا کشت میگردید سه مبداء اولیه برای ذرت ذکر می نمایند که این سه مبدا منطبق با سه تمدن بزرگ در آمریکای جنوبی و مرکزی شامل تمدن اینکا در پرو تمدن آزتک در مکزیک و تمدن مایا در گواتمالا می باشد. کریستف کلمب در سال ۱۴۹۳ ذرت وارد اسپانیا گردید و از آنجا به ایتالیا و پرتغال و سایر کشورهای اروپائی گسترش یافت پرتغالیها در اوایل قرن شانزدهم میلادی ذرت را وارد ،اندونزی ،آفریقا هندوستان و چین نمودند در ایران ذرت از چهار دهه پیش رفته رفته جای خود را باز کرد و در سال ۱۳۵۳ جز طرحهای افزایش تولید جای داده شد.

مطالعات باستان شناسی متخصصان ژنتیک نشان داده است اهلی کردن ذرت به ۷۵۰۰ تا ۱۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد. طبق نتایج تحقیقات انجام شده در بازه زمانی سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ میلادی توسط گروه باستان شناسی در کشور آمریکا مشخص شده است که ذرت اولین بار در حدود ۸۷۰۰ سال پیش از میلاد در منطقه ای با نام رودخانه بالساس جنوب کشور (مکزیک کشت و شروع به اهلی شدن کرده است؛ همچنین بقایای گردههای ذرت در سنگها و فسیلهای کشف شده در مناطق استوایی جنوب مکزیک و قسمتهای مرکزی قاره آمریکا (لاگونا مارتینز نشان داده است که کشت ذرت در این مناطق به ۴۷۰۰ سال پیش از میلاد باز میگردد؛ کشت و توسعه مصرف ذرت به سال ۱۵۰۰ قبل از میلاد باز میگردد ذرت یکی از غذاها یا جزءهای اصلی در تهیه انواع غذاها در کنار سیب زمینی کدو و لوبیا در مناطق شمالی کلمبیا آمریکای جنوبی و حوزه کارائیب محسوب می شده است مردم اولیه قاره آمریکا کشت ذرت را گسترش دادند و در اوایل قرن اول میلادی کشت ذرت از مکزیک به آمریکای شمالی منتقل و آغاز گشت تولید سالیانه ذرت در جهان به بیش از ۸۱۷ میلیون تن بالغ میشود که بزرگترین کشورهای تولید کننده ذرت پس از آمریکا (۳۳۲ میلیون تن عبارت از کشورهای چین (۱۶۳میلیون تن برزیل ۵۱) میلیون تن مکزیک (۲۰) میلیون تن اندونزی ۱۷.۵ میلیون تن هند (۱۷.۳ میلیون تن فرانسه (۱۵.۳میلیون (تن و آرژانتین (۱۲.۱۲میلیون تن می باشند.

گیاه شناسی ذرت

ذرت گیاه تک لپه ای و ساقه بلند است برگهای آن به طور متناوب و به صورت افتاده در دو طرف ساقه قرار گرفته اند؛ زاویه بین برگ و ساقه ۹۰ درجه میباشد در اوایل رشد گیاه بعضی از یاخته های موجود در بخش بالایی ساقه اصلی ذرت از شاخه های فرعی متمایز می شود در انتهای این شاخه ها عضوی به نام بلال به وجود می آید که در واقع گل ماده گیاه ذرت است. این شاخه ها میان گلهای بسیار کوتاهی دارند که از این گره ها برگهای تغییر شکل یافته ای به وجود می آید که همدیگر و بلال را می پوشانند؛ بیرونی ترین این برگها برگی کامل است که ،غلاف ،زبانک گوشواره و پهنک دارد اما برگهای زیرین غیر کامل.اند زمانی که ارتفاع ساقه ذرت به ۸۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر ،رسید کلاله های ابریشم مانند یا کاکل ذرت به تعداد دانه های ذرت موجود در بلال نمایان می شوند ذرت نژادهای متعددی دارد که این گروهها بر اساس ویژگیهای بافت آندوسپرم دانه طبقه بندی می شوند.

1.ذرت بو داده Zea mays var. Evera

نوعی ذرت است که احتمالا بر اثر موتاسیون به وجود آمده است. پریکارپ آن نازک است که این صفت برای تولید ذرت شیرین با پوست لطیف مناسب است در این نوع ،ذرت لایه ضخیمی از آندوسپرم ،سخت آندوسپرم نشاسته ای را در برگرفته است. دانه های نشاسته آندوسپرم این نوع ذرت نسبت به انواع دیگر رطوبت بیشتری دارند که در موقع حرارت دادن منبسط شده و تبدیل به بخار می شوند بخار آب حاصل شده درون دانه نمیتواند به راحتی از لایه بیرونی سخت آندوسپرم خارج شود؛ به ناچار فشار زیادی به این لایه وارد میآورد و دانه را منفجر نموده و دانه یف می کند. این ذرت معمولا برای تهیه ذرت بو داده مورد استفاده قرار می گیرد.

  1. ذرت سخت (Zea mays var. Indurata)

تمام آندوسپرم این نوع ذرت که در مرکز دانه میباشد با لایه سختی از آندوسپرم پوشیده شده است. دانههای رسیده این نوع ذرت ،گرد صاف و کهربایی هستند؛ دوره رشد هم ۸۰ تا ۱۰۰ روز است؛ بلالهای به دست آمده باریک بوده و تقریبا هشت ردیف دانه دارد.

  1. ذرت دندان اسبی Zea mays var. Indentata)

این نوع ذرت دارای مخلوطی از نشاسته ترم و سخت میباشد آن قسمت آندوسپرم که دارای نشاسته سخت است پروتئین بیشتری دارد این نوع ذرت معمولا در نواحی ذرت خیز آمریکا به عمل می آید بلال ذرت دندان اسبی نسبتا بزرگ بوده و ۱۶ تا ۳۰ ردیف دانه دارد. از خصوصیات ظاهری دانه آن میتوان به وجود نقطه ای فرو رفته در طرف تاج دانه اشاره نمود که به دلیل خشک شدن آندوسپرم نشاسته ای به وجود می آید.

  1. ذرت نرم یا آردی Zea mays var. Amyalcea)

بخش عمده آندوسپرم این نوع ذرت نشاسته  است تنها لایه نازکی از آندوسپرم سخت این نشاسته را در بر میگیرد دانههای آن بر خلاف نوع دندان اسبی فرورفتگی ندارد این ذرت تنها به دلیل این که به رنگهای مختلف یافت میشود برای تزئین غذاها از آن می شود چون آندوسپرم آن ترم است میتوان به همان شکل و بدون خرد و له کردن آن در تغذیه دام به کار برده شود.

استفاده

  1. ذرت شیرین Zea mays var. Saccharata)

آندوسپرم این نوع ذرت ،شیرین قندی و براق بوده و بر خلاف آندوسپرم ذرت های دیگر حالت نشاسته ای .ندارد پریکارپ آن نازک بوده که در زمان رسیدن ،دانه مواد قندی آن به نشاسته و سپس به دکسترین تبدیل می شود ذرت شیرین انواع مختلفی دارد که به صورت ،تازه کنسرو شده و منجمد مورد مصرف قرار می گیرد.

  1. ذرت مومی (Zea mays var. Ceratina)

آندوسپرم ذرت مومی ظاهرا به شکل موم میباشد؛ برخلاف ذرتهای دیگر که نشاسته آندوسپرم آنها ۷۱ تا ۷۲ درصد آمیلوپکتین و ۲۸ تا ۲۹ درصد آمیلوز دارد آندوسپرم ذرت مومی تماما از آمیلوپکتین تشکیل شده که حالت چسبنده ای دارد و نرم است. ذرت مومی به غیر از مصرف خوراکی در صنایع چسب سازی هم استفاده می شود.

نیازهای اکولوژیکی ذرت

ذرت با وجود آن که یک گیاه گرمسیری است نمی تواند آب و هوای بسیار گرم را تحمل کند مناسب ترین محیط برای کشت آن ناحیه ای است که دمای آن دست کم به مدت سه تا چهار ماه متوالی ۲۱ تا ۳۲ درجه سانتیگراد باشد در صورتی که دمای اواسط تابستان ناحیه کشت ذرت کمتر از ۱۸ درجه سانتیگراد باشد یا میانگین دمای تابستان کمتر از ۱۳ درجه ،باشد میزان رشد گیاه کاهش یافته و در صورت طولانی شدن کاهش دما کشت ذرت غیر ممکن خواهد بود در مراحل گسترش برگها گرده افشانی و تشکیل دانه که اغلب در ماههای گرم تابستان صورت می پذیرد گیاه ذرت به آب زیادی نیاز دارد تعداد دفعات آبیاری تحت تاثیر خاک و آب و هوا قرار دارد؛ که بین ۲ تا ۱۵ بار متغیر است زراعت ذرت در مناطقی که بارندگی سالیانه ۲۵۰ تا ۲۵۰۰ میلی متر دارند به صورت دیم امکانپذیر میباشد میزان عملکرد ذرت در خاکهای عمیق، حاصلخیز و زهکش دار با بافت متوسط بیشتر  است ذرت نسبت به کمبود اکسیژن که ناشی از رطوبت یا وجود لایههای فشرده زیر زمینی می،باشد بسیار حساس است. ذرت قادر است در خاک هایی با اسیدیته (pH) پنج و تیم تا هشت رشد میکند؛ اسیدیته pH) مناسب برای ذرت شش میباشد بهترین زمان برای کاشت ذرت زمانی است که دمای خاک در عمق هفت تا هشت سانتیمتری به مدت سه تا چهار روز متوالی در فصل بهار، تقریبا ۱۳ درجه سانتیگراد باشد. کود شیمیایی به ویژه کودهای کامل برای بالا بردن سطح تولید ذرت بسیار ضروری هستند مناسب ترین زمان برای استفاده از کود در بهار و قبل از بذرکاری یا هم زمان با آن است. بهترین روش برای افزودن کود به فاصله پنج سانتی متری از بذر و به عمق سه تا پنج سانتیمتری از بذر می باشد.

داشت

استفاده از کودهای نیتروژن دار در افزایش میزان پروتئین دانه ذرت تاثیر دارد مصرف بیش از حد این نوع کود میتواند سبب دیررسی نازک و دراز شدن ساقه گیاه و مصرف زیاد آب توسط گیاه شود ،اوره آمونیوم نیترات آمونیوم سولفات و آمونیوم فسفات از منابع مختلف کودهای نیتروژن دار هستند از مجموع کل نیتروژن جذب شده توسط گیاه ۵۰ درصد آن در دانه ذخیره می شود کمبود نیتروژن با کوچکی و ضعیف بودن بوته ها و زردی برگها همراه  است کمبود کودهای فسفردار زمان تولید کلاله های ابریشم مانند و رسیدن محصول را به تاخیر می اندازد کمبود این کودها میتواند باعث بنفش رنگ شدن برگها و ساقه های جوان گیاه شود و یا سبب شود که اندازه دانه های ذرت روی بلال یکنواخت نباشد در کشت ذرت از کود دامی هم استفاده می شود. از بیماری های مهم گیاه ذرت، سیاهک معمولی ذرت و سیاهک خوشه یا بلال ذرت میباشد؛ عامل این دو بیماری Umaydis و Sphacelotheca reiliana می باشند. بیماری سیاهک ،معمولی برگها و ساقه ها را آلوده نموده و سیاهک بلال ،ذرت گل ماده یا بلال را آلوده نموده و توده ای از اسپورهای قارچ را جانشین بافتهای سالم گیاه می کند بیماریهای عمده برگ ذرت عبارت از زنگ برگ و پژمردگی باکتریایی پوسیدگی ،دانه خوشه ریشه و ساقه هم از بیماریهای قارچی هستند که به ندرت دیده میشوند. ضد عفونی بذور ذرت با تیرام ارتوساید و ارزان در کنترل این بیماری مفید می باشند.

برداشت ذرت

برای برداشت ذرت رطوبت دانه باید بین ۲۰ تا ۲۵ درصد باشد امروزه برداشت بلال را با دستگاههای بلال چین و جدا نمودن دانههای ذرت را از ،بلال با دستگاه دانه کن انجام میدهند دستگاه بلال ،چین بلالها را از بوته میچیند و غلافهای آن را جدا می کند. دستگاه دانه کن هم دانههای ذرت را از بلال جدا میکند برای انبار کردن دانه های ،بلال باید رطوبت آنها را به ۱۷ درصد رساند دمای انبار نباید بیش از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد. دانه های با رطوبت بیش از ۱۷ درصد را میتوان در دماهای بالاتر هم نگهداری نمود.

مواد موثره ذرت

در هر یکصد گرم از ذرت خام ۸۶ کیلو کالری انرژی؛ ۱۸.۷ گرم کربوهیدرات ۳.۲۷ گرم ،پروتئین ۱.۳۵ گرم چربی ۲.۴ گرم فیبر ۴.۱ میلی گرم ویتامین ث ۱.۲۵ میلی گرم ویتامین B۲۰۱۲، میلی گرم ،منگنز ۵۹ میلی گرم ویتامین ۰.۰۹ B۵ میلی گرم ،پیریدوکسین ۰.۰۵ میلی گرم ریبوفلاوین ۱۵ میلی گرم ،تیامین ۱۸۷ واحد بین المللی ویتامین ۰.۰۷ میلی گرم ویتامین ۰.۳ میکروگرم ویتامین ۱۵ میلی گرم سدیم ۲۷۰ میلی گرم ،پتاسیم دو میلی گرم کلسیم ۰.۰۵ میلی گرم مس ۰.۵ میلی گرم آهن، ۳۷ میلی گرم ،منیزیم ۰.۶ میلی گرم سلنیوم ۰.۴۶ میلی گرم ،روی ۴۷ میکروگرم بتا ،کاروتن ۱۱۵ میکروگرم بتا کریپتوکسانتین و ۶۴۴ میکروگرم ،لوتئین زئاکسانتین موجود می باشد.

 

 

اشتراک گذاری
برچسب‌ها:

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *