رضیم
رضیم
خواص خیار (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص خیار (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص خیار

نکات درمانی خیار

نکات درمانی <a data-ail=خیار" width="600" height="450" srcset="https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cucumber2.webp 600w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cucumber2-300x225.webp 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

در هر یک صد گرم از خیار تازه بیش از ۱۶ کیلوکالری کربوهیدرات قندها فیبر ،چربی ،پروتئین ،تیامین، ریبوفلاوین B B B9، ویتامین ث ،کلسیم ،آهن، منیزیم ،فسفر، پتاسیم و روی وجود دارد؛ خیار منبعی غنی از پلی فنول و لیگنان های طبیعی مانند لاریسیر زینول، پینورزینول و سزکویی لاریسیر زینول است که این ترکیبات سبب میشود مصرف خیار برای افزایش سلامتی قلب و عروق و پیشگیری از بیماریهایی مانند انواع سرطانهای سینه ،رحم تخمدان و پروستات مفید باشد؛ تحقیقات نشان داده است عصاره تهیه شده از خیار خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد و سبب افزایش توانایی بافتهای بدن در مقابله با عوامل بیماری زا و رادیکالهای آزاد در بدن شده و از تولید بیش از حد اکسید نیتریک در بدن جلوگیری میکند.

خیار به دلیل داشتن ویتامین بتاکاروتن و منگنز یک سبزی مفید و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالا محسوب می شود؛ در هر یک صد گرم از خیار تازه ۱۵.۶ کیلوکالری انرژی ۱۷۰۰۶ میکروگرم ویتامین ۲.۹۱ میلی گرم ویتامین ۰.۲۷ میلی گرم ویتامین B و مواد معدنی شامل ۵.۲ میکروگرم مولیبدن ۱۵۲.۸ میلی گرم پتاسیم ۰.۰۸ میلی گرم ،منگنز ۱۳.۵۲ میلی گرم منیزیم و ۰.۰۱ گرم تریپتوفان موجود است فلاوونوئیدهای موجود در خیار عبارت از اپی ژنین ،لولئولین کورستین ،کامپفرول لیگنانها ،پینورزینول لاریسیرزینول، سزکویی لاریسیرزینول) تری ترینها و کوکوربیتاسین میباشد؛ خیار یک منبع غنی و عالی از ویتامین K محسوب میشود که این ویتامین خاصیت ضد التهابی دارد خیار منبعی عالی از پیش ساز کوآنزیم مولیبدن است؛ خیار به علت داشتن ماده معدنی سیلیس سبب افزایش استحکام ناخنها میشود.

از خیار برای کاهش تورم اطراف چشمها استفاده میشود بدین منظور کافی است برشهای خیار را بر روی پوست خود قرار داده و اجازه دهید به مدت پنج تا ده دقیقه مواد مغذی خیار جذب پوست صورت شود، سپس صورت را با آب ولرم شست و شو داده خشک کنید؛ یک ماسک طبیعی دیگر که از خیار تهیه میشود به شرح ذیل است ابتدا چند عدد برگ تازه تعناع تهیه کرده خیار را پوست کرده و به شکل رنده شده یا پوره در آورید سپس برگهای نعناع و پوره خیار را کاملا با هم مخلوط کنید یک سفیده تخم مرغ را به همراه این مواد مخلوط کرده و به مدت بیست دقیقه اجازه دهید تا پوست شما با این مخلوط تغذیه شود سپس پوست خود را با آب ولرم شسته و خشک کنید؛ خیار یکی از سبزیجات بسیار کم کالری و مفید است که فاقد هرگونه چربیهای اشباع شده و کلسترول می باشد.

پوست خیار منبعی غنی از فیبر غذایی محسوب میشود که از بروز یبوست جلوگیری کرده و با حذف کردن و پاک کردن رودهها از مواد سمی و مضر سبب جلوگیری از بروز سرطان روده بزرگ شده و توان عمومی بدن را افزایش میدهد؛ خیار منبعی خوب از ماده معدنی پتاسیم است که یک الکترولیت درون سلولی بوده و سبب کاهش فشار خون و ضربان قلب و افزایش کارایی بدن میشود؛ خیار خاصیت مدری ادرار) (آوری ملایم داشته و به علت محتوای بالای آب و پتاسیم از بدن در برابر افزایش وزن و فشارخون بالا حفاظت میکند؛ خیار منبعی غنی از ویتامین K محسوب میشود ویتامین K سبب افزایش استحکام استخوانها شده و توده استخوانی بدن را افزایش میدهد؛ این ویتامین از بروز آسیب های عصبی در مغز جلوگیری کرده و نقشی مهم در درمان بیماران مبتلا به آلزایمر دارد.

برای کاهش سلولیت در پوست میتوانید یک خیار متوسط را برش ،داده سپس در امتداد محلی که در آن سلولیت وجود دارد ماساژ دهید مواد شیمیایی موجود در خیار سبب سفت شدن کلاژن پوست شده و میزان سلولیت را کاهش میدهد برای جلوگیری از سردردهای میگرنی توصیه میشود قبل از خواب چند برش خیار میل کنید خیار به دلیل داشتن ویتامین B قند و الکترولیتها سبب افزایش تعادل بدن شده و از بروز سردرد و سرگیجه پیشگیری می کند برای جلوگیری از افزایش وزن و پرخوری توصیه میشود از خیار در کنار غذای اصلی بهره ببرید مصرف خیار سبب جلوگیری از پراشتهایی عصبی شده و به دریافت کالری کمتر و به کاهش وزن کمک میکند؛ برای کاهش استرس میتوانید از روش ذیل استفاده کنید یک تا دو عدد خیار را قطعه قطعه کرده و در درون آب جوش بیاندازید آب جوش سبب آزاد شدن مواد شیمیایی و مغذی خیار به شکل بخار شده و عطر حاصله میزان استرس را کاهش خواهد داد به دلیل مواد مغذی موجود خیار خاصیت قلیایی داشته و در تنظیم pH خون به بدن کمک میکرده و سطح اسیدیته خون را کاهش میدهد.

آب خیار در درمان زخم معده و اثنی عشر مقید و موثر است؛ چینی ها معتقدند که خیار برای افراد مبتلا به رماتیسم مفید ،نیست اما امروزه ثابت شده است خیار ضد اسید اوریک خون عمل کرده و سبب کاهش التهاب مفاصل می شود؛ خیار پس از مصرف در بدن شروع به پاکسازی مفاصل کرده و سبب کاهش درد ناشی از تجمع اسید اوریک در مفاصل میشود؛ خیار به دلیل داشتن سیلیکون و گوگرد نقش زیادی در افزایش رشد موها دارد توصیه میشود برای افزایش رشد موها از مخلوط آب هویچ کاهو یا اسفناج و خیار بهره ببرید؛ امروزه در تهیه انواع کرمهای درمان کننده ،اگزما پسوریازیس آکنه و آفتاب سوختگی از عصاره خیار استفاده میشود به منظور درمان آفتاب سوختگی توصیه میشود از خیار برای کاهش آفتاب سوختگی و درمان آن بهره ببرید قرار دادن چند تکه برش خیار بر روی چشمها سبب ایجاد آرامش و کاهش تورم در چشمها میشود؛ قرار دادن یک قطعه خیار را بر روی چشم ها نه تنها آنها را آرام، اما همچنین باعث کاهش تورم است.

مصرف روزانه آب خیار به موارد کنترل ،اگزما، آرتریت و نقرس کمک میکند برای کسانی که از مشکلات ،ریه معده و قفسه سینه رنج میبرند مصرف خیار مفید است؛ خیار به علت داشتن آنزیم ارپسین ۱۸ به هضم پروتئین در بدن به همین دلیل توصیه میشود در کنار غذاهای حاوی پروتئین بالا انواع گوشتها از خیار بهره ببرید؛ خیار در تهیه انواع ماسکهای زیبایی کاربرد دارد زیرا سبب افزایش حالت سفتی پوست میشود خیار به دلیل داشتن اسید اسکوربیک و اسید کافئیک میزان احتباس آب را در صورت کاهش داده و سبب کاهش محسوس تورم و پف کردگی پوست صورت و پوست اطراف چشم ها میشود؛ بذر خیار به عنوان یک درمان طبیعی برای درمان کرم کدو و یک ماده غذایی دیورتیک ادرارآور قوی استفاده می شود؛ در طب سنتی کشور چین از آب برگهای گیاه خیار برای ایجاد استفراغ و پاک سازی معده استفاده می.شود این عمل در موارد مسمومیت حاد بسیار مفید و موثر است.

نکات تغذیه ای خیار

نکات تغذیه ای خیار

خیار تازه به شکل تازه خوری یا در تهیه انواع سالادها به کار برده میشود از خیار برای تهیه ترشی هم استفاده میشود که به خیارشور معروف است شرکتهای تولید کننده خیار شور در تهیه این محصول از خیارهایی به شکل یکنواخت و با اندازه مشخص (حدود هفت سانتیمتر) استفاده میکنند؛ گونه خیارهای به کار رفته در تهیه خیارشور به علت اندازه و شکل آنها متفاوت بوده و با نام picklers نامیده میشوند؛ این جنس خیار دارای برآمدگیهای سفید یا سفید و سیاه به شکل خالهای ریز است که رنگی بین زرد پر رنگ تا سبز کمرنگ دارند.

خیار معروف به خیار انگلیسی گلخانه ای نیز یکی دیگر از جنسهای خیار محسوب میشود که به هضم آسان و طعم مطلوب معروف است؛ خیارهای این جنس تقریبا فاقد دانه (تخم) و دارای پوستی ظریف می باشند که معمولا در گلخانه ها پرورش یافته و در کیسه های پلاستیکی عرضه میشوند؛ از دو روش اصلی در تهیه انواع خیارشورها استفاده میشود که عبارت از روش تخمیری و روش غیر تخمیری میباشد؛ در روش تخمیری خیارها را به مدت طولاتی چند هفته در محلول آب نمک قرار میدهند و اجازه میدهند تا ابتدا میکروارگانیسم فعال شده و تولید اسید لاکتیک در محلول ،نمایند این محلول سبب حفظ طولانی مدت خیارها شده و سبب افزایش عمر ترشی خیار شور میشود در روش تهیه ترشی به شکل غیر تخمیری از اسیدهای آماده ای مانند سرکه برای جلوگیری از فساد خیارشور استفاده میشود.

این روش بسیار سریع تر بوده و تنها چند روز زمان نیاز دارد؛ توصیه میشود خیارهای خریداری شده را در یخچال نگهداری کنید و در صورتی که میخواهید آنها را به صورت تازه نگهداری کنید خیارها را در ظرفی فلزی قرار داده و دستمال یا پارچهای مرطوب را بر روی آنها قرار دهید تا تازه بمانند؛ اگر خیار را در دمای اتاق نگهداری کنید تا دو روز تازه مانده و سپس پژمرده و خراب خواهند شد؛ پوست خیار نیز مانند دانههای آن منبعی غنی از مواد غذایی مفید و ویتامینها است به همین دلیل توصیه میشود پس از شستن خیار به کمک یک فرچه یا اسکاج در زیر آب سرد خیار را با پوست میل کنید؛ از اوایل قرن نوزدهم استفاده از عصاره خیار به علت خاصیت ضد التهابی و خنک کنندگی در تهیه لوازم آرایش انواع عطرها لوسیون ها شامپوها و صابونهای مختلف گسترش روز افزونی یافته است.

از خیار در تهیه پیش غذایی با نام ماست و خیار در کشور ایران استفاده میشود در هند به این پیش غذا رایتا ۱۹ گفته میشود و مخلوطی از ماست خیار و سبزی های تازه (نعناع) میباشد؛ سوپ اسپانیایی کاساپاچو از برشهای خیار و گوجه فرنگی رنده شده تهیه و سرو میشود؛ از خیار برای پاک کردن آینههای حمام بخار گرفته نیز میتوانید استفاده کنید بدین منظور کافی است قطعات خیار را بر روی آینه حمام کشیده تا از بخار گرفتن آینهها جلوگیری شود؛ اگر میخواهید دهان و نفس خوشبو داشته باشید میتوانید خیار را برش داده و در سقف دهان به مدت ۳۰ ثانیه برای از بین بردن بوی بد دهان مالش دهید؛ این عمل سبب از بین رفتن باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان میشود.

برای دفع سوسکهای منزل میتوانید از پوست خیار بهره ببرید پوست خیار محتوی ماده ای با نام ترانس تونئال دو است که این ماده سبب دفع سوسک میشود؛ از خیار در تهیه یک نوشیدنی محبوب و خنک میتوانید بهره ببرید، بدین منظور کافی است ابتدا دو عدد خیار را پوست گرفته و رنده کنید سپس خیارهای رنده شده را با آب سرد شکر و آب لیمو مخلوط کرده و میل کنید؛ این نوشیدنی یک خنک کننده طبیعی و بسیار محبوب در کشورهای اروپایی محسوب می شود.

تیره کدوئیان Cucurbitaceae

گیاهان این تیره ،علقی یک ساله یا پایا و غالبا بالا رونده یا خزنده می باشد برگها به صورت متناوب ،ساده فاقد ،گوشوارک پهنک بزرگ با بریدگیهای عمیق است؛ گلها به شکل تک جنسی یک ،پایه منظم پنج پر منفرد و یا بر روی گل آذین گرزن واقع شده اند، کاسبرگها متصل بهم بوده و در قاعده به لوله جام گل اتصال ،دارند گلهای تر دارای پنج پرچم بوده که به جام گل متصل نیستند برخی از گیاهان این تیره دارای پرچم هایی به شکل پلی آدلف چند) گروه پرچم بوده به این صورت که از دو دسته پرچم دوتایی و یک پرچم آزاد تشکیل شده است تخمدان اغلب تحتانی مشاهده می شود و خامه به کلاله سه شاخه ختم میشود؛ مادگی دارای سه برچه و هر برچه دارای تعداد زیادی تخمک واژگون با تمکن کناری می،باشد میوه به شکل سته حجیم و دارای اپی کارپ ضخیم و چرمی شکل است.

تاریخچه خیار

تاریخچه خیار

خیار سبزی از خانواده کدوئیان است که امروزه به شکل گستردهای کشت و عرضه میشود؛ سه گونه اصلی از خیار خوراکی وجود دارد که شامل خیار ،معمولی خیار ترشی و خیار چنبر می باشد؛ منشاء خیار کشور هند است و امروزه در اکثر کشورها کشت این سبزی متداول شده است؛ محققان معتقدند منشا خیار کشور هند است که امروزه این کشور یکی از بزرگترین ذخایر ژنتیکی خیار را در اختیار دارد بیش از سه هزار سال است که خیار در منطقه غرب آسیا کشت میشده است و به احتمال فراوان این سبزی توسط رومیان به مردم کشورهای اروپایی معرفی شده است؛ در کشور فرانسه تکثیر خیار به قرن نهم میلادی باز میگردد و در انگلستان تکثیر خیار در قرن چهاردهم پس از میلاد متداول شده است.

اما تکثیر خیار در کشور آمریکا به اواخر قرن شانزدهم نسبت شود؛ با توجه به دست نوشتههای ،پلینی امپراتور روم (تیبریوس در طول فصل تابستان و زمستان از خیار به عنوان یک میوه بر روی میز غذای خود استفاده می کرده است؛ رومیان باستان از خیار برای درمان محل گزش ،عقرب افزایش بینایی و برای دور کردن موش استفاده میکرده اند؛ در طی قرن شانزدهم میلادی کشاورزان آمریکایی با استفاده و تبادل اطلاعات با کشاورزان اسپانیایی اقدام به کاشت و تکثیر انواع گیاهان کشت شده در اروپا از جمله خیار کردند؛ در قرن ۱۷ میلادی برعلیه مصرف نپخته در کشور آمریکا جنبشهایی به راه افتاده و معتقد بودند نباید از سبزیجات و میوههای نپخته مصرف شود؛ به همین علت از خیار برای تغذیه گاوها استفاده میشد که از همین زمان اصطلاح خیار گاوی در آمریکا متداول گشت.

امروزه بزرگترین تولید کننده خیار در سطح جهان کشور چین با بیش از ۶۰ تولید جهانی خیار و خیار شور و پس از آن کشورهای ترکیه روسیه ایران و آمریکا قرار دارند؛ در سراسر جهان چین بزرگترین تولید کننده خیار بوده و حدود دو سوم از عرضه جهانی را فراهم می کند؛ تولید سالانه خیار در سراسر جهان حدود ۴۲ میلیون کیلوگرم است. طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده در سطح جهان مشخص شده است که منشاء خیار کشور هند (کوهپایه های (هیمالیا است و بیش از سه هزار سال در این منطق کشت و پرورش یافته است؛ خیار از هند به کشورهای یونان و روم باستان منتقل شده است و رومیان باستان علاقه زیادی به این سبزی داشته اند؛ سابقه کشت خیار در فرانسه به قرن نهم میلادی و در انگلستان به قرن چهاردهم میلادی بازمی گردد که توسط رومیان به این مناطق منتقل شده است.

اسپانیاییان هم خیار را به مناطق حوزه قاره آفریقا انتقال داده اند در کشور آمریکا نیز سابقه کشت خیار به اواسط قرن شانزدهم میلادی باز می گردد؛ امروزه کشور هند بزرگترین تنوع ژنتیکی خیار را در سراسر جهان دارد و یکی از مراکز تنوع ژنتیکی خیار در جهان محسوب میشود؛ پلینی دانشمند روم باستان توصیفی از کشت خیار در امپراطوری روم باستان و در زمان امپراطوری تیبریوس کرده است و متذکر شده است به علت علاقه زیاد امپراطور روم به این ،سبزی پرورش آن در تمامی فصول سال متداول بوده است و گلخانه مخصوصی بدین منظور تاسیس شده است.

گیاه شناسی خیار

خیار بوته ای رونده است که با پیچیدن به دور یک قیم رشد می کند برگهای بزرگی داشته و در طول ساقه میوه ها تشکیل میشوند میوه خیار شکلی استوانه ای و طویل دارد و میتواند تا بیش از ۶۰ سانتیمتر رشد نماید؛ بیش از ۹۰ میوه خیار را آب تشکیل دهد.

نیازهای اکولوژیکی خیار

خیار از محصولات فصل گرم است با افزایش دما میزان جوانه زنی افزایش یافته و در دمای ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد جوانه زنی حداکثر میباشد دمای مناسب برای رشد مطلوب خیار ۲۵ درجه سانتیگراد است دمای شبانه روزی در کشت خیار اهمیت دارد و این اختلاف میباید شش درجه سانتیگراد باشد؛ خیار به دو شکل بهاره و پاییزه کشت می گردد؛ خیارهایی که به صورت پاییزه هستند؛ دمای پایین را بهتر تحمل می کنند؛ مناطقی که دارای روزهای گرم و شبهای خنک باشند محصول بهتر و بیشتری تولید می کند؛ خیار به باد حساس است وزش باد شدید باعث ساییده شدن برگها به یکدیگر شده و سبب ایجاد سوختگی برگها می،شود خیار به شوری خاک نیز حساس است.

کاشت خیار

نحوه آماده سازی زمین به دو شکل است؛ در پائیز شخم عمیق زده تا بقایای گیاهی در زیر خاک مدفون شده بپوسد و بذر علفهای هرز و عوامل بیماری را به سطح خاک آمده و بر اثر یخبندانهای زمستان از بین بروند زمین را تا اوایل بهار به حال خود رها کرده در اوایل بهار با مساعد شدن هوا اگر خاک دارای کلوخه باشد شخم عمود بر شخم پائیزه میزنیم؛ اگر خاک ترم باشد دیسک زده و سپس زمین را به جوی و پشته تقسیم میکنند؛ برای کاشت خیار فاصله بین ردیفها ۱۵۰ سانتیمتر و بین بوته ها ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر میباشد؛ این گیاه به شکل هیرم کاری کاشته میشود یعنی ابتدا آبیاری کرده سپس اقدام به کشت میکنند؛ هدف از هیرم کاری این است که محل کشت بذر در روی پشته از طریق رطوبت تعیین شود؛ هیرم کاری سبب سبز شدن یکنواخت بوته ها شود؛ در کشت خیار بذرپاشی به شکل کپه ای میباشد بذرها را در عمق دو تا سه سانتیمتری از سطح زمین کشت میکنند سپس روی بذور را با خاک ترم می پوشانند؛ بذر خیار را قبل از کاشت ۱۲ ساعت در آب قرار می دهند سپس ۲۴ ساعت در پارچه خیس یا مرطوب نگهداری میکنند؛ زمانی که ریشهها خارج شدند بذور را در زمین اصلی کشت میکنند که به جوانه زنی سریع بذرها کمک میکند؛ برای پیش رس کردن بذرهای خیار را در گلدانها نشاءکاری میکنند و زمانی که اندازه نشاءها به مرحله دو برگی رسید بوته ها را همراه با گلدان به زمین اصلی انتقال می دهند.

داشت خیار

از جمله عملیات داشت و جین کردن میباشد؛ و چین به صورت دستی صورت میگیرد خیار به علفکشها حساس میباشد و اگر از علفکش استفاده شود گیاه ممکن است اختلالات رشدی نشان دهد در برخی مناطق برای مبارزه با علفهای هرز در داخل جوی از سم گراماکسون استفاده کنند همراه با وجین سله کشنی و خاک دهی پای بوته انجام میگیرد؛ تنک کردن در خیار الزامی میباشد؛ اگر فاصله بین دو بوته ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر باشد در هر محل کاشت فقط یک بوته نگهداری شده و باقی را از سطح خاک قطع کنند؛ خیار به علت داشتن ریشه سطحی و سطح برگ ،زیاد نیاز به آب زیادی دارد تا مرحله میوه دهی هر شش تا هفت روز با توجه به شرایط آب و هوائی آبیاری صورت میگیرد زمانی که بوته ها به میوه ،رفتند هر سه روز یک بار آبیاری صورت می گیرد؛ تنش خشکی سبب کج شدن میوه خیار میشود در زمان آبیاری باید توجه شود که آب با طوقه گیاه تماس پیدا نکند؛ زیرا تماس آب با طوقهها سبب بروز و شیوع بیماریهای قارچی در بوته میشود؛ در مناطقی که بارندگی در زمان کاشت بیشتر باشد به خصوص در خاکهای رسی محل کاشت سفت شده و در نتیجه گیاهچه نمی تواند از خاک خارج شود و از بین می رود.

اشتراک گذاری
برچسب‌ها:

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی