رضیم
رضیم
خواص کرفس (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص کرفس (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص کرفس

کرفس و لاغری کرفس

<a data-ail=کرفس و لاغری کرفس" width="1500" height="1000" srcset="https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-celery0.jpg 1500w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-celery0-300x200.jpg 300w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-celery0-1024x683.jpg 1024w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-celery0-768x512.jpg 768w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-celery0-600x400.jpg 600w" sizes="(max-width: 1500px) 100vw, 1500px" />

کرفس یکی از سبزیجات کم کالری است و در هر یک صد گرم از کرفس تنها ۱۲ کیلو کالری انرژی وجود دارد کرفس یکی از غذاهای دارای کالری منفی است یعنی در حین جویدن و هضم کردن کالری اضافه تری از خود غذا میسوزد و سبب لاغرتر شدن بدن می شود.

افرادی که از اضافه وزن رنج می برند میتوانند از این سبزی مفید نهایت استفاده را ببرند بدین منظور کافی است از سبزیجاتی با کالری پایین مانند کرفس ،خیار ،کلم کاهو و قارچ به شکل آب پز بخارپز و یا خام به عنوان میان وعده یا در کنار غذای اصلی استفاده کنند تا با ورود کالری کمتر و احساس سیری به بدن در افزایش متابولیسم و سوختن چربیهای اضافه بدن کمک کنند؛ برای سوزاندن هر یک کیلو از چربیهای بدن باید ۷۷۰۰ کیلوکالری انرژی کمتر دریافت کنید.

نکات درمانی کرفس

نکات درمانی کرفس

کرفس تقویت کننده معده بوده و سبب دفع سموم کلیه ها ریه ها و کبد میشود؛ کرفس اعصاب را تقویت میکند و در درمان زکام و گرفتگی بینی بسیار مفید و موثر است؛ از دیدگاه طب سنتی ایران کرفس طبیعتی گرم و خشک دارد و افراد گرم مزاج بهتر است از این سبزی کمتر مصرف کنند؛ آب کرفس خام یکی از راههای درمان طبیعی برای درمان گرفتگی صدا است کرفس به دلیل دارا بودن فسفر در تقویت حافظه و هوش موثر است کرفس به دلیل داشتن کلروفیل بوی بدن دهان را از بین می برد، کرفس به علت داشتن پتاسیم در غده و تنه گیاه سبب تحریک ادرار در کلیهها و مثانه شده و سبب تمیز شدن آنها میشود به همین دلیل برای افراد مبتلا به نقرس مفید است.

ترپین که ماده معطر کرفس است مانع از باقی ماندن سنگ کلیه در مجاری ادراری و یا آلودگی میکروبی و درد میشود نوشیدن آب کرفس سبب بهبود رماتیسم میشود ۹۰ کرفس را آب تشکیل میدهد و این گیاه مفید حاوی پروتئین ،چربی کربوهیدرات ،کلسیم ، فسفر ،آهن ،سدیم پتاسیم ویتامینهای A و B1، B ، نیاسین و ویتامین C می باشد؛ کرفس مدر است و اشتها را زیاد میکند؛ قابلیت میکروب زدایی و ضدعفونی کنندگی مجاری ادراری را نیز دارد؛ سبب پایین آمدن اسید اوریک خون میشود؛ تقویت کننده سیستم اعصاب است استفاده از مقدار کمی از کرفس به عنوان چاشنی و یا ادویه در غذاها سبب رفع هاضمه اشتهایی میشود؛ کرفس حاوی ویتامین C است و با مصرف کرفس میتوانید از بروز سرطان و افزایش کلسترول خون جلوگیری ،کنید در ضمن مصرف کرفس از سرماخوردگی و عوارض نامطلوب آن پیشگیری می کند؛ در طب سنتی چین از کرفس به عنوان یک گیاه کاهش دهنده کلسترول خون استفاده میشود و امروزه تحقیقات نشان داده است که با مصرف کرفس میتوانید سطح کلسترول بد خون را کاهش دهید.

کرفس منبع خوبی از کلسیم و منیزیم است و با مصرف کرفس فشار خون کاهش می یابد؛ کرفس مدر است و به علت داشتن این خاصیت سبب ایجاد تعادل در مایعات بدن میشود و به پاکسازی بدن کمک میکند کرفس حاوی ترکیبات کومارینی است که از جهشهای نابجا و سرطانی سلولهای بدن جلوگیری می کند؛ کرفس یک منبع عالی از ویتامین C است منبع بسیار خوبی از فیبر ،غذایی ،پتاسیم ،فولات ،مولیبدن منگنز و ویتامین B ،است کرفس منبع خوبی از کلسیم ویتامین B1 ویتامین B منیزیم ویتامین A فسفر و آهن است کرفس حاوی حدود ۳۵ میلیگرم سدیم در هر ساقه، بنابراین افراد حساس به تمک میتوانند از خوردن کرفس لذت ببرند بدون آن که نگران بالا رفتن فشارخون خود باشند.

مواد موجود در کرفس دارای خاصیت کاهش دهندگی اسید اوریک دارند به همین دلیل از تجمع بیش از حد کریستال اورات در مفاصل جلوگیری کرده و درد مفاصل به ویژه مفاصل پا را کاهش میدهد؛ کرفس دارای خاصیت خروج آب اضافی در بدن است از این خاصیت کرفس میتوان در جلوگیری از چاقی هایی که به علت احتباس آب در بدن به وجود آمده است (ادم) استفاده کرد؛ در گذشته کرفس را بیشتر در فصل زمستان و اوایل فصل بهار مصرف میکرده اند و معتقد بودهاند که در فصل زمستان به علت جمع شدن بیشتر سموم در بدن ایجاد رخوت و سستی بیش تر از فصول دیگر است و چون کرفس دارای خاصیت ضد سم می باشد، با خنثی کردن آنها نشاط ایجاد میکند و به عنوان یک گیاه نشاط آور ذکر شده است؛ با توجه به این که دانه کرفس دارای خاصیت ضد ورم و ضد التهاب دارد در انگلستان در تولید بیش از ۶۰ فرآورده ضد ورم استفاده میشود.

دانشمندان بر این عقیده اند که کرفس بهترین ماده غذایی برای عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا از طریق تمیز کردن کلیه و مجاری ادرار است؛ آب کرفس به صورت غرغره برای رفع گلو دردهای خشک به دلیل خاصیت ضد عفونی کننده اش مفید است؛ ویتامین و اسید پانتوتنیک موجود در کرفس به همراه منیزیم و کلسیم اثر مثبتی در تقویت ماهیچه ها داشته و دارای اثرات خوبی در تامین تعادل و آرامش است کرفس به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان از سوی محققین آمریکایی به عنوان یکی از ده ماده غذایی که میتواند با سرطان مقابله کند، توصیه شده است کرفس از معدود گیاهانی است که میتوان آن را هم زمان با میوهها و گیاهان دیگر مصرف کرد و باعث مشکل هضم نمی گردد.

خوردن کرفس سبب کاهش اشتها میشود و از پرخوری جلوگیری میکند؛ دو نوع کرفس خوراکی وجود دارد .الف. کرفس به رنگ سبز کرفس به رنگ سفید؛ کرفس به رنگ سفید چون در سایه رشد کرده است و از نور خورشید کمتر بهره برده اند حاوی کلروفیل کمتری بوده و به همین علت سفید رنگ است؛ برگ کرفس دارای محتوای بالایی از ویتامین A است؛ مواد مغذی موجود در آب کرفس به علت محتوی بالای فیبرهای غذایی در درمان یبوست بسیار موثر است.

آب کرفس سبب خنثی شدن اسیدیته خون میشود و pH خون را تعادل میبخشد به ورزشکاران توصیه میشود پس از انجام ورزش های روزانه از آب کرفس بهره ببرند؛ چون آب کرفس الکترولیتها و ویتامینهای از دست رفته بدن را تامین میکند و غنی از مواد معدنی مورد نیاز بدن است؛ آب کرفس به دلیل داشتن کومارینها از بروز سرطانهای روده و معده جلوگیری میکند؛ آب کرفس سبب تسکین درد های نقرس میشود و در درمان التهابهای بدن مانند برونشیت آسم و آرتریت نقشی سودمند دارد؛ کرفس سبب ایجاد عملکرد سالم و عادی کلیه ها میشود و با دفع سموم بدن از تشکیل سنگهای کلیوی جلوگیری میکند؛ مواد معدنی قلیایی آلی موجود در آب کرفس اثر آرامبخشی بر روی سیستم عصبی دارد و سبب آرامبخشی میشود.

امروزه کرفس در مازندران بندر انزلی جنوب کشور سرباز کوه تفتان دره ،تامیندان خراسان دره)،(گز کوه دماوند ،آبگرم ،کاشان ،قمصر شاهرود و سرچشمه گشت می شود؛ مواد موتره کرفس عبارت است از روغن فرار اسیدهای سدائولیک و سداتونیک اسپاراژین ،کولین ،مانتیول ،تیتوزال نمکهای معدنی ،گلیکوزید ،کاروتن ،کلسیم، فسفر ،آهن ویتامین های B1 ، B ،پروتئین گلیسیدول گلوکزید ،آپیئین مواد رنگی اولئورزین و موسیلاژ است.

نکات احتیاطی درباره کرفس

نکات احتیاطی درباره کرفس

افرادی که به بیماری ورم کلیه دچار هستند نباید کرفس مصرف کنند در ضمن به خاطر داشته باشید افراد مبتلا به بیماری صرع نیز باید از مصرف کرفس خودداری کنند زیرا کرفس محرک صرع و حمله های صرعی ،است افراد مبتلا به آلرژی به کرفس نباید از این گیاه استفاده کنند علایم حساسیت به کرفس پس از مصرف عبارت از گرفتگی حنجره می،باشد مصرف کرفس به مقدار زیاد در بانوان باردار ممکن است خطر ابتلا به حساسیت در برابر مواد غذایی حساسیت زا را افزایش دهد؛ بانوان حامله در خوردن دانه کرفس باید مواظب باشند زیرا مصرف مقدار زیاد دانه کرفس باعث تحریک رحم میشود و افراد حساس به تور باید از خوردن بیش از اندازه دانه کرفس خودداری کنند؛ چون ممکن است باعث درماتیتهای پوستی در آنها شود.

تکات نگهداری کرفس

در هنگام پختن کلم و گل کلم میتوانید یک یا دو قطعه از ساقه کرفس را به غذای خود اضافه کنید این کار سبب از بین رفتن بوی شدید و نامطبوع کلم و گل کلم در هنگام پختن میشود بهتر است برگهای کرفس را دور نریزید برگهای کرفس را خشک و سپس پودر کنید پودر حاصل شده را به عنوان یک چاشنی برای بهتر شدن عطر و طعم سوپ،ها آبگوشت و انواع سالادها به کار ببرید اما فراموش نکنید اگر از این پودر به مقدار زیادی استفاده کنید غذا یا سالاد شما تلخ خواهد شد در هنگام تهیه و خرید کرفس هایی را انتخاب کنید که ترد و خشک باشند و بتوان به راحتی آنها را از هم جدا نمود؛ ساقههای کرفس باید در کنار هم و متصل باشند و جدا از هم نباشند؛ برگهای گیاه باید ،سبز شاداب و عاری از برگهای زرد و قهوه ای باشد؛ برای اطمینان از سالم بودن کرفس بین ساقه های آن را نگاه کنید که نقطههای قهوه ای و سیاه در آن دیده نشود؛ کرفس را باید دور از رطوبت نگهداری کنید و بهتر است کرفسهای قطعه قطعه شده را در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید؛ به علت آب موجود در کرفس نگهداری آن در خارج از یخچال سبب پژمردگی و فاسد شدن کرفس میشود کرفس میتواند به صورت پخته و یا خام مصرف شود؛ البته با توجه به این که بعضی از خواص کرفس مربوط به ترکیبات موجود در اسانس آن است که در اثر پختن تا حد زیادی از بین می رود لذا اثرات کرفس خام به مراتب بیش تر از پخته آن است؛ مقدار مصرف کرفس به طور عادی روزانه حدود صد گرم خام و یا یک استکان از آب برگ و ساقه آن است.

تاریخچه

کرفس خوراکی از کرفس وحشی منشاء گرفته است؛ منشاء کرفس وحشی از مناطق مدیترانه ای از شمال آفریقا و جنوب اروپا است کرفس وحشی ساقههای کمتری دارد و برجستگیهای برگ آن بیشتر نمایان است در گذشته از کرفس به عنوان یک گیاه دارویی استفاده می کردند و رومیان باستان از کرفس به عنوان ادویه بهره می بردند؛ در اوایل قرن ۱۸ میلادی در اروپا از کرفس به عنوان یک سبزی بهره می بردند و در قرن ۱۹ کرفس به مردم آمریکا معرفی شد.

گیاه شناسی کرفس

کرفس گیاهی بوته ای و دو ساله به ارتفاع ۲۰ تا ۶۰ سانتیمتر که ساقه های منشعب ،دارد قسمت مورد استفاده این گیاه میوه و تمام قسمتهای گیاه است گلهای کرفس کوچک و سفید رنگ بوده که به شکل چتر مرکب ظاهر میشود و در انتهای ساقه گل دهنده قرار میگیرد؛ این گیاه دارای ریشه راستی به طول شش تا هفت سانتیمتر و به قطر یک و نیم سانتیمتر است؛ از اطراف این ،ریشه ریشه های جانبی متعددی و از قسمت انتهایی آن ساقه های توخالی شیاردار و عاری از کرک خارج میشود ظاهر ریشه اصلی گیاه تا هموار و رنگ آن خاکستری قهوه ای است برگهای گیاه دارای ظاهری ،شفاف کمی ضخیم و مرکب از سه تا هفت برگچه لوزی شکل دندانه دار و معطر است در بسیاری از مناطق ایران از جمله در سیستان خوی و بندر عباس میروید این گیاه در اکثر کشورهای اروپایی غرب آسیا هند چین و شمال و جنوب آفریقا کشت میشود؛ نام علمی کرفس Apium graveolens L است؛ کرفس گیاهی از خانواده جعفری است و محل پیدایش اولیه و منشاء این گیاه مفید اروپای مرکزی است؛ قسمت مورد استفاده کرفس ریشه و برگهای آن است.

نیاز اکولوژیکی کرفس

افزایش عملکرد در مناطقی که دارای آب و هوای معتدل و گرم حدود ۱۸ درجه سانتیگراد است به وجود می آید این گیاه در مرحله رویشی به دمای پایین و در مرحله تولید بذر به دمای بالا نیاز دارد؛ مناسب ترین خاک برای کاشت کرفس زمین های هوموسی است. زمینهای نیمه سنگین و سنگین عمیق با مواد آلی نسبت به زمینهای سبک برتری دارند مناسب ترین pH خاک برای کرفس بین شش تا هفت و تیم است زمین کاشت باید همواره مرطوب باشد؛ کرفس به خشکی خاک بسیار حساس است؛ این گیاه در نقاط نسبتا خشک و دارای باران مناسب در طول سال محصول چشمگیری میدهد؛ انواع دیررس در نقاطی با زمستان های ملایم و انواع بهاره یا زودرس در مناطقی با تابستانهای خنک انواع تابستانه یا متوسط رس در نقاطی با پاییز طولانی به خوبی رشد می کند؛ کرفس یخبندانهای تا -۵ درجه سانتیگراد را تحمل میکند؛ اگر کرفس در اوایل رشد در معرض سرما حداقل به مدت دو هفته قرار گیرد؛ تولید ساقه گل دهنده ۵ می کند.

آماده سازی خاک کرفس

جهت تقویت خاک به خصوص خاکهای شنی که از نظر مواد آلی ضعیف هستند استفاده از کودهای پوسیده دامی توصیه میشود در مورد استفاده از کودهای شیمیایی مقدار و نوع آن بستگی به نوع خاک حاصلخیزی و مقدار مواد آلی موجود در آن دارد و ۱۶۰ ۱۰ کیلوگرم اکسید فسفر و ۲۵۰ کیلوگرم اکسید پتاس در هکتار توصیه میشود در کشتهای مکانیزه فاصله ردیف ها در زمین اصلی پنج سانتیمتر و فاصله بوته ها را از یکدیگر ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر در نظر می گیرند.

کاشت کرفس

کرفس از طریق بذر تکثیر می یابد بذر را ابتدا در خزانه میپاشند و پس از آن نشای به دست آمده را به زمین اصلی منتقل میکنند بذر کرفس بسیار ریز است و مرطوب کردن بذر قبل از پاشیدن به جوانه زنی آن کمک میکند؛ برای این کار بهتر است که بذرها را با آب خیس کرده و پس از گذشت چهار تا پنج روز پس از ظاهر شدن ریشه چه به اندازه دو میلی متر) با دقت فراوان در بستر خزانه پاشید؛ بذر کرفس از گروه بذرهای توری است؛ به همین علت پاشیدن بذر سطحی است؛ زمان پرورش نشاء در خزانه دو ماه است؛ دمای مورد نیاز در خزانه ابتدا ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و پس از جوانه زدن حداقل ۱۲ درجه سانتیگراد است بذرپاشی در خزانه به صورت دست پاش و یا خطی به فاصله حداقل ۱۵ سانتیمتر از یکدیگر صورت میگیرد؛ مقدار بذر لازم برای یک متر مربع پنج گرم است ۱۵۰) تا ۲۰۰ گرم در هکتار پس از گذشت یک ماه زمانی که برگهای اولیه ظاهر شد؛ باید نشاءها را به فاصله ۵×۵ سانتیمتر تنک کرد؛ این عمل باعث میشود که هنگام خارج کردن نشاءها از خزانه اول کلاهک ریشه شکسته و ریشه های جانبی بیشتری تولید شود؛ باید دقت شود که دمای محل کاشت و یا زمین اصلی زیاد با خزانه اول تفاوت نداشته باشد زیرا در غیر این صورت اگر نشاءهای جوان در محیطی با دمای کمتری از خزانه اول رشد کند و اگر طی یک دوره طولانی سرما قرار گیرد؛ طی مدت کوتاهی ساقه گل دهنده گیاه ظاهر شده و به گل و بذر مینشیند؛ در کشتهای مکانیزه فاصله ردیفها در زمین اصلی پنج سانتیمتر و فاصله بوتهها را از یکدیگر ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر در نظر میگیرند؛ مدت زمان خزانه گیری در کشتهای مراحل اول چهار هفته در خزانه اول و شش هفته در خزانه دوم است؛ این مدت برای کشتهای مراحل بعد کاهش می یابد و به پنج تا شش هفته میرسد؛ وزن نشاءها باید حداقل پنج گرم باشد؛ نشاءها باید سه تا پنج برگ داشته باشند؛ توصیه میشود نهالهای جوان در خزانه با دمای بالای ۱۶ درجه سانتیگراد نگهداری شود؛ قبل از این که نشاء کرفس به زمین اصلی منتقل شود باید آن را به محیط بیرون عادت داد؛ این عمل با برداشتن پوشش پلاستیک از روی خزانه یا باز کردن تدریجی دربهای ورودی و خروجی گلخانه انجام می گیرد؛ برای مقاوم کردن گیاه بهتر است از آبیاری نشاءها برای مدت چند روز خودداری کرد؛ مرحله زایشی کرفس با بهاره کردن به وجود میآید دمای موثر بین ۴ تا ۱۴ درجه سانتیگراد است؛ سرمای پائین پس از جوانه زنی بذر میتواند گلدهی کرفس را باعث شود؛ با ادامه رشد تاثیر سرما افزایش می یابد در کشتهای اوایل سال که گیاهان با سرمای زیاد مواجه هستند باید دمای خزانه را بالاتر از ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد نگه داشت.

داشت کرفس

پس از کاشت بذر زمانی که بوته ها هنوز جوان هستند باید حداکثر مراقبت را در آبیاری اعمال کرد تا از خشک شدن سطح خاک در زمانی که بوته ها مستقر نشدند جلوگیری شود؛ دفع علفهای هرز تا زمانی که تشاءها رشد کافی نکرده اند با وجین های مکرر در سطوح بزرگ به کمک ماشینهای وجین کن و یا استفاده از علفکشها صورت میگیرد؛ سفید کردن کرفس عبارت از جلوگیری از تشکیل پاره ای از ترکیبات شیمیایی که در اثر فعالیت کلروفیل برگ و دمبرگهای جوان انجام میگیرد؛ در گذشته برای کم کردن و یا از بین بردن این ترکیبات و تولید کرفس با طعم و لطافت مرغوب؛ مقدار و فعالیت کلروفیل را کاهش میدادند؛ این عمل با محروم کردن گیاه از نور خورشید صورت میگیرد؛ برای این کار از وسایل مختلفی استفاده میکنند؛ خاک دادن پای بوته ها و یا پوشاندن دمبرگها با وسایلی مانند توارهای کاغذی لوله های سفالی و تخته از آن جمله اند؛ در حال حاضر از ارقامی استفاده میشود که بر اثر اصلاح نژاد دمبرگهایی متمایل به رنگ سفید تولید میکنند؛ مهمترین بیماری کرفس زنگ کرفس۶ است که این بیماری ابتدا به رنگ لکه های زرد متمایل به قهوه ای روی برگها ظاهر میشود و بعد به صورت لکه های سیاه رنگ که همان هاگدان سیاه حاوی اسپورهای قارچ ،است توسعه یافته و سبب از بین رفتن برگها میشود؛ رطوبت زیاد شیوع بیماری را افزایش می اثر بروز تنشهای رطوبتی و کمبود کلسیم توک و حاشیه برگهای جوان کرفس سیاه شده و دچار سوختگی میشوند که این سوختگی به دمبرگها رسیده و در انتها مغز گیاه را نیز به رنگ سیاه درآورده و سبب خشک شدن بوته کرفس می شود نام این بیماری مغز سیاه کرفس ۷ بوده که برای مبارزه با آن محلول پاشی با کلرور سدیم توصیه می شود

برداشت کرفس

علایم ظاهری رسیده بودن کرفس را میتوان با تغییر رنگ برگهای مرکزی از سبز به سبز روشن رشد قوی دمبرگها که قسمت اعظم مصرف تغذیه را تشکیل میدهد و زمانی که دسته کاملی از مجموعه دمبرگها ایجاد شد تشخیص داد؛ برداشت کرفس در سطوح کوچک با چاقوی دسته بلند که گیاه را حدود چند سانتیمتر از زیر خاک قطع می نماید انجام میگیرد در سطوح بزرگ میتوان کرفس را با ماشینهای مخصوص برداشت نمود؛ هر چند که زمان برداشت کرفس در هر مرحله از رشد امکان پذیر است ولی برداشت محصول تا زمانی که بوته به اندازه کافی رشد نکرده است توصیه نمی شود.

 

 

اشتراک گذاری
برچسب‌ها:

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی