رضیم
رضیم
خواص هویج (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص هویج (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص هویج

نکات درمانی هویج

نکات درمانی هویج

مواد موثره هویج عبارت از کاروتین هیدرو کاروتین املاح معدنی ،پکتین ویتامین های A B C و اسپاراژین و فیبر خوراکی است؛ در طب سنتی ایران معتقد هستند که هویج طبیعتی گرم و تر دارد و در طب سنتی از هویج به عنوان پایین آورنده قند خون، تقویت کننده معده ملین و زیاد کننده تیروی ،جسم ضد اسهال و درد سینه و معده و خارج کننده سنگ کلیه استفاده میکردند؛ هویج پخته بیشتر از هویج خام آنتی اکسیدان دارد هویج پخته به صورت استعمال خارجی برای درد و خارش استعمال میشود و برای سوختگی ها و آکنه بسیار مفید است؛ هویج غنی از بتاکارتن است که در کبد تبدیل به ویتامین A میشود؛ ویتامین A نیز در شبکیه چشم به رودسپین رنگدانه ارغوانی (چشم تبدیل شده که سبب بهتر شدن دید در شب میشود بتاکارتن موجود در هویج از تابودی ماکولا در چشم و پیر چشمی جلوگیری میکند مطالعات نشان دادهاند هویج در کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه سرطان سینه و سرطان روده بزرگ موثر است؛ ماده فالکارینول و فالکاریندیول موجود در هویج که از گیاه در برابر بروز بیماری های قارچی محافظت میکند؛ عامل این اثر مفید در هویج است.

هویج خاصیت ضدپیری دارد و سطح بالای بتاکارتن موجود در هویج که یک آنتی اکسیدان قوی است از آسیبهای سلولی که بر اثر متابولیسم بدن ایجاد میشوند جلوگیری نموده و از پیر شدن سلولهای بدن کند؛ از هویج به شکل خام یا پخته در درمان عفونتهای بدن میتوانید بهره ببرید چون هویج خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد؛ از هویج برای پوست صورت نیز میتوانید به عنوان یک ماسک ارزان قیمت و خوب بهره ببرید کافی است یک تا دو هویج را رنده کنید و با مقدار کمی عسل مخلوط نموده و بر روی پوست خود قرار دهید؛ مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی که در آن کارتنوئیدها وجود دارد سبب کاهش بروز بیماریهای قلبی میشود و مصرف مداوم هویج سبب پایین آمدن فشار خون نیز می شود؛ فیبرهای محلول در هویج با اتصال به اسیدهای صفراوی و به کمک ویتامین A موجود به کبد برای تمیز شدن و پاک شدن از سموم بدن کمک میکند و این فیبرها به تخلیه روده بزرگ در بدن کمک کرده و از یبوست مزمن پیشگیری می کند.

اگر هویج را به شکل خام میل کنید کمک بزرگی به پاکیزگی دهان و دندان خود میکنید چون هویج سبب تحریک لثه ها شده و بزاق از دهان ترشح میشود که این بزاق خاصیت قلیایی داشته که به تعادل و توازن حالت اسیدی دهان کمک کرده و از تشکیل پلاک های دهانی و بیماریهای دهان و دندان پیشگیری میکند؛ در مطالعاتی که در دانشگاه هاروارد صورت گرفته مشخص شده است که در افرادی که بیش از شش عدد هویج مصرف میکنند؛ خطر بروز سکته مغزی در برابر کسانی که تنها ماهی یک بار هویج میل می کنند به شدت پایین تر بوده و مصرف هویج از بروز ناگهانی سکته مغزی پیشگیری میکند و در کسانی که دچار سکته مغزی شده اند روند بهبودی را سرعت می بخشد؛ مصرف مداوم هویج از تشکیل زخم معده و اختلالات گوارشی جلوگیری می کند و آب هویج یک نوشیدنی مفید برای ورم روده کولیت زخم معده سوء هاضمه است.

هویج تاثیرات مفیدی بر روی کلیهها دارد و از بروز ورم و سنگ کلیه پیشگیری میکند؛ عصاره هویج در درمان یرقان مفید است؛ سوپ هویج یک درمان خانگی مفید برای اسهال است چون سبب آرامش روده ها شده و روند توسعه باکتریهای مضر را در روده کاهش میدهد سوپ هویج غنی از ،سدیم ،پتاسیم ،فسفر ،کلسیم گوگرد و منیزیم است که موادی ضروری برای درمان اسهال در بدن بیمار است؛ در ضمن هویج منبع خوبی از پکتین برای کاهش التهاب روده است؛ این مواد با نابود کردن باکتریهای مضر از استفراغ بیمار جلوگیری میکنند؛ این سوپ برای کودکان بسیار مفید است آب هویج سبب درمان پوست خشک شده و سبب حفظ آب غشاهای پوست شده و خاصیت ارتجاعی پوست بدن را حفظ کند؛ هویج یک گیاه غنی از عناصر و مواد قلیایی مفید است که سبب پاک شدن و احیای خون میشود و تعادل اسیدی و قلیایی بدن را حفظ میکند.

هویج به شما در کنترل بیماری دیابت کمک میکند هویج به دلیل داشتن کاروتنوئیدها به تنظیم قند خون در دهد؛ کمک نموده و در نتیجه مقاومت به انسولین را افزایش میدهد؛ یک هویج متوسط حاوی حدود سه میلیگرم بتا کاروتن است افزایش مصرف بتا کاروتن از ۱۷ به ۲۷ میلی گرم در روز کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه را بیش از ۴۰ درصد کاهش ترکیب لوتئولین موجود در هویج از التهاب وابسته به سن در مغز و کاهش سطح حافظه به و از آزاد شدن مولکولهای التهابی در مغز جلوگیری میکند؛ هویج حاوی ،کلسیم پتاسیم ویتامین B و C است که کلسیم از تنگ شدن رگهای خونی ناشی از انقباض دیواره عضلاتی عروق جلوگیری میکند؛ پتاسیم سبب ضربان قلب به طور منظم است ویتامین B سوخت و ساز بدن را بهبود میبخشد؛ ویتامین C از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کرده و به تقویت دیواره رگهای خونی کمک می کند؛ مصرف هویج به شکل خام سبب آزاد شدن و جذب شدن سه درصد از بتاکارتن موجود در هویج میشود.

؛ اما اگر هویج را بخار یا آب پز کنید این مقدار به %۳۹ می رسد؛ در هر یک صد گرم هویج خام ۴۱ کیلوکالری انرژی موجود است و افراد چاق برای کاهش وزن می توانند در کنار غذای اصلی خود از هویج خام بهره ببرند تا زودتر سیر شده و کالری کمتری مصرف کنند؛ با وجود مزایای زیاد هویج بهتر است در مصرف این سبزی مفید زیاده روی نکنید چون مصرف زیاد هویج سبب بروز بیماری کاروتودرما در بدن میشود؛ پوست فرد بیمار در کف دست و پاها و پشت گوشها به رنگ نارنجی کمرنگ در آمده که این امر به دلیل افزایش بیش از حد کاروتن در خون فرد بیمار است که با کاهش مصرف این بیماری درمان خواهد شد؛ به بیماران دیابتی توصیه میشود قبل از مصرف هویج با پزشک خود مشورت نمایند؛ در طب سنتی چین معتقدند که مصرف آرام هویج پخته بهترین راه مصرف و استفاده از مزایای هویج است که امروزه با تحقیقات مختلف ثابت شده است این نظر صحیح است و هویج پخته به شکل بخار یا آب پز خواص درمانی بیشتری دارد.

در دوران حاملگی و شیردهی نباید زیاد هویج مصرف کنید از فرم خام هویج یا رنده شده آن میتوان برای درمان زخمها بریدگیها و التهابها بهره برد یک راه طبیعی و ارزان برای جلوگیری و مقابله با سرماخوردگی آنفولانزا و انواع عفونتها مصرف آب هویج به شکل مداوم است؛ در هنگام خرید هویج دقت کنید تا هویجهای انتخاب شده صاف و دارای رنگ روشن باشند؛ هویجهایی که دچار پوسیدگی و ترک خوردگی هستند را انتخاب نکنید و همچنین به انتهای هویج نیز نگاه کنید اگر انتهای آن به رنگ نارنجی نیست آن را بهتر است انتخاب نکنید چون این رنگ نشان دهنده سن هویج است؛ هویجهای خریداری شده را باید به دور از سیب گلابی سیب زمینی و سایر میوه ها و سبزیجاتی که تولید گاز اتیلن می،کنند ذخیره کنید؛ چون این گیاهان سبب تلخ شدن طعم هویج می شوند.

بهترین روش طبخ ،هویج پختن هویج به آرامی با بخار آب است؛ هویج یک سبزی ریشه دار است که میتوان آن را خام و یا خرد شده یا رنده شده در سالاد خورد و بیشتر در پخت سوپها و خورشها کاربرد دارد؛ نام هویج از کلمه یونانی Karoton مشتق شده است، جالب است بدانید که بتاکارتن موجود در هویج نیز از نام خود هویج مشتق شده است؛ در سراسر جهان بیش از ۱۰۰ گونه هویج وجود دارد؛ بزرگترین هویج ثبت شده در جهان بیش از ۹۵ کیلوگرم وزن دارد؛ هویج محبوب ترین سبزی پس از سیب زمینی در سراسر جهان است؛ هر آمریکایی به طور متوسط سالانه شش کیلوگرم هویج مصرف می کند؛ برگ هویج غنی از ویتامین E است که در برخی از کشورها به سوپ خود برگهای هویج را اضافه می کنند؛ مصرف بذر و دانه های هویج در دوران بارداری سبب سقط جنین میشود؛ از اسانس به دست آمده از بذر هویج در تهیه کرمهای ضد چین و چروک استفاده میشود و عصاره حاصل از بذرها و گیاه هویج یک حشره کش قوی و بسیار موثر است؛ در طول جنگ جهانی دوم به دلیل کاهش مواد غذایی در انگلستان مردم به کاشت به علت سادگی کشت هویج و مصرف هویج تشویق شدند و به سرعت آمار مصرف این سبزی مقید در اروپا بالا رفت.

آشپزی با هویج

<a data-ail=آشپزی با هویج" width="1200" height="675" srcset="https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Carrot-properties3.jpg 1200w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Carrot-properties3-300x169.jpg 300w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Carrot-properties3-1024x576.jpg 1024w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Carrot-properties3-768x432.jpg 768w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Carrot-properties3-600x338.jpg 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

در شهر ارومیه از هویج شیرینی تهیه میشود که به شیرینی هویج معروف است و یکی از سوغات شهر زیبای ارومیه است؛ در انگلستان به همراه سایر سبزیجات در فصل زمستان از هویج برای تهیه انواع خوراکها و گوشت گاو استفاده فراوانی می شود؛ در ویشی فرانسه از هویج سرخ شده در کره به همراه شکر که طعمی مانند کارامل دارد در کنار غذاهای روزانه خود استفاده میشود در مراکش هویج سرخ شده را در کنار گوشت بره مصرف میکنند در هند هویج را در هنگام تهیه انواع سالادها برنج های ادویه دار و خورشت دال عدس به کار میبرند در شمال هند و در شهر گوجرات دسر ،هویج سالاد هویج و شیرینی هویج مرسوم است و در تهیه انواع خورشت ها از هویج استفاده کنند

تاریخچه هویج

تاریخچه هویج

سابقه دقیقی از زمان استفاده از هویج وحشی (جد) هویج (امروزی به عنوان یک سبزی در دسترس نیست سابقه اهلی شدن و استفاده اولیه از این سبزی مفید هنوز هم در هاله ای از ابهام و تردید قرار دارد؛ به علت تنوع گونههای مختلف هویج و پراکنش زیاد این سبزی در سراسر جهان هنوز محل دقیقی برای پیدایش اولیه این سبزی پر خاصیت و مفید مشخص نشده است؛ در کاوشها و جستجوهای باستان شناسی شواهد مبنی بر وجود هویج به شکل اهلی تاکنون به دست نیامده است؛ گیاه شناسان معتقدند هویج در ابتدا به رنگ بنفش بوده است و ریشهای نازک داشته است پس از یک جهش ژنتیکی رنگدانه بنفش هویج جایگزین شده و جنسی جدید از هویج به رنگ زرد ایجاد شده است؛ هویج تارنجی رنگ احتمالا در قرنهای ۱۶ تا ۱۷ میلادی در برخی از کشورها مانند هلند پرورش و تکثیر یافته است.

هویج به شکل وحشی در قرون ماقبل تاریخ استفاده میشده است ولی هویج به شکل امروزی از قرون میانه میلادی پرورش و تکثیر یافته است؛ هویج به شکل وحشی در سراسر اروپا و آسیای مرکزی پراکنش داشته است؛ گیاه شناسان امروزه معتقدند که منشاء اولیه هویج به شکل اهلی افغانستان و آسیای مرکزی ترکیه است؛ هویج در کشورهای شرقی سریعتر از کشورهای غربی محصول میدهد که به علت تفاوت میزان گرمای محیط است؛ هویج تا قبل از قرن هشتم میلادی در اروپا ناشناخته بوده است و بازرگانان و جهانگردان رومی برای اولین بار بذر هویج اهلی را به کشورهای غربی انتقال دادند؛ واویلوف دانشمند گیاه شناس روسی در سال ۱۹۲۴ میلادی پس از جمع آوری و تهیه دانشنامه تنوع گیاهی جهان اعلام کرد که منشاء هویج از کشور افغانستان کنونی غرب منطقه آناتولی از آسیای صغیر ترکیه و ایران است؛ هویج اهلی که امروزه کشت میشود به این علت به رنگ تارنجی است چون نور خورشید را در طول موج معینی جذب میکند بتا کارتن که عامل رنگ تارتجی هویج است در محدوده توری ۴۰۰ تا ۵۰۰ طیف نوری نور خورشید را به خود جذب می کند.

گیاه شناسی هویج

هویج با نام علمی Daucus carota L گیاهی از خانواده چتریان است؛ هویج گیاهی دو ساله و دارای ریشه راست و ساقه بی کرک است که نوع اهلی آن در اکثر نقاط زمین کشت میشود؛ قسمت مورد استفاده گیاه هویج ،ریشه میوه و بذر آن است؛ هویج معمولا به رنگ نارنجی یا سفید و یا مخلوطی از قرمز و سفید است و تازه آن بافتی خشک و ترد دارد.

کاشت هویج

هویج یکی از سبزیهای فصل خنک محسوب میشود و بهترین رشد این سبزی در دماهای ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد رخ میدهد در دماهای بالا ریشههای گیاه کوتاه شده و در دمای بسیار پایین نیز ریشه های باریک دراز و کمرنگ می،شود، بهترین خاک برای کشت این سبزی خاکهایی با بافت ،عمیق دارای هوموس کافی و سبک بوده و هویج خاکهای شنی لومی را برای کشت ترجیح میدهد؛ کود دامی زیاد و خاکهای سنگین در هویج سبب بد شکل شدن و منشعب شدن محصول نهایی شده و احتمال شیوع مگس هویج را افزایش میدهد؛ به همین علت توصیه میشود کود دامی مورد نیاز زمین در فصل قبلی کشت به زمین افزوده شود؛ در هنگام کاشت بذور باید عمق کاشت را تیم تا یک سانتیمتر در نظر گرفته و بذور را بر روی خطوطی به فاصله ۲۵ تا ۴۵ سانتیمتر می کارند؛ پس از تنک کردن بوته ها باید فاصله هر گیاه چهار تا پنج سانتیمتر از یکدیگر در نظر گرفته شود مقدار بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین سه تا پنج کیلوگرم میباشد؛ از آفات متداولی که به هویج آسیب می رساند میتوان به شب پره زمستانی اشاره داشت.

برداشت هویج

در هویج هر میزان نسبت بخش گوشتی خارجی بخش (آبکش به بخش داخلی استوانه) (مرکزی بیشتر باشد و اختلاف رنگ بین بخش داخلی و خارجی محصول کمتر باشد محصول کیفیت بالاتر و بهتری دارد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *