رضیم
رضیم
خواص لیموترش (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص لیموترش (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص لیموترش

نکات درمانی لیموترش

نکات درمانی لیموترش

از روغن لیمو در آروماتراپی استفاده می شود که این روغن سبب کاهش افسردگی شده و خاصیت ضد باکتریایی دارد؛ افرادی مانند صندوقداران و کسانی که دستهایی با پوست ضخیم ،دارند میتوانند با استفاده از نصف لیمو دستهای خود را ماساژ داده کاهش ضخامت و افزایش ترمی پوست دستهای خود شوند در صنایع آرایشی و بهداشتی به همین علت استفاده از لیمو گسترش یافته است و در تهیه انواع لوسیون و کرمهای نرم کننده و روشن کننده از روغن لیمو استفاده می شود لیمو محتوی ترکیبات فلاونوئیدی است که این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند؛ از این ترکیبات میتوان به ترکیبات گلکوزیدی کامپفرول اشاره کرد این ترکیبات از تقسیم سلولهای سرطانی و گسترش آنها در بدن جلوگیری میکنند و خاصیت آنتی بیوتیکی بالایی دارند.

مطالعات در آفریقا نشان داده است استفاده از لیمو در غذا سبب پیشگیری از ابتلا به وبا میشود وب) یک بیماری ناشی از فعالیت باکتری به نام ویبریوکلرا (است به همین علت توصیه میشود به خصوص در فصل تابستان که شیوع این بیماری بیشتر است در کنار غذای اصلی از آب لیموترش بهره ببرید لیموترش همچنین به علت داشتن ویتامین ث بالا یکی از غنی ترین گیاهان دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی است؛ ویتامین ث سبب کاهش التهاب و تورم در بدن شده و علایم استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید را در بدن کاهش میدهد به علت این که رادیکالهای آزاد سبب صدمه دیدن رگها شده و کلسترول خون نیز سبب ایجاد پلاکت در شریانها میشود ویتامین ث از توسعه و پیشرفت آترواسکلروز و بیماریهای قلبی دیابتی پیشگیری می کند.

هدف اصلی سیستم ایمنی بدن دفاع از بدن در برابر عوامل بیماری زا است ویتامین ث به بدن در مواردی مانند سرماخوردگی؛ آنفلوآنزا ها و عفونتها کمک می کند لیمو ترش سرگیجه را رفع میکند و اگر با کمی عسل مصرف شود موجب آرامش میشود و دلشوره را برطرف میکند لیمو ترش سرشار از ویتامین ث و پتاسیم است و از بیماری اسکوربوت جلوگیری میکند قندها پلی ساکارید اسیدهای آلی ،چربی کاروتنوئیدها ویتامینهای ، مواد معدنی فلاوونوئیدها، لیموتوئیدها و اسانس از ترکیبات موجود در آب لیمو است. مهمترین اسیدهای آلی لیمو ترش اسید سیتریک است که ۱۰ درصد آب لیمو را تشکیل میدهد و همچنین دو درصد سیترات کلسیم و پتاسیم در آبلیمو وجود دارد به افرادی که نمک زیاد مصرف میکنند توصیه میشود برای طعم دار کردن غذای خود از آب لیمو بهره ببرند و آب لیمو را جایگزین نمک کنند.

لیمو و آب لیمو ترش محتوی ترکیباتی شامل ترکیبات ترینی لیمونن بتا و گاما ترپینن آلدئیدها آلدئید) ان اوکتیل و توتیل و سیترال است. آبلیمو یک دیورتیک (مدر) طبیعی است که سبب افزایش عملکرد کلیه ها میشود خاصیت قابض و تب بر دارد. آب لیمو به همراه آب ولرم یک ملین عالی محسوب میشود که از بروز یبوست و سرماخوردگی پیشگیری میکند در طب سنتی هند (آیورودا لیمو ترش یکی از گیاهان مقید و تحسین شده محسوب می شود و معتقدند لیمو ترش گیاهی گرم است که سبب افزایش فعالیت معده شده و سبب کاهش بزاق و جریان صفرا در بدن میشود و مصرف لیمو ترش به همراه غذا خاصیت بادشکن داشته و سبب افزایش خروج خلطهای مضر از بدن می شود مصرف لیمو ترش از استفراغ، گلو درد ریفلاکس معده و گسترش رماتیسم در بدن جلوگیری میکند و سبب دفع کرمهای رودهای می شود لیمو ترش طعمی اسیدی دارد اما این گیاه در بدن خاصیت قلیایی داشته و سبب کاهش اسیدیته بدن می شود آب لیمو یک ضد باکتری قوی است که طبق تحقیقات انجام شده از بدن در برابر باکتریهای بیماری زا مانند مالاریا ،وبا ،دیفتری حصبه و سایر بیماریهای باکتریایی محافظت کرده و سبب افزایش سلامتی بدن می شود توصیه میشود آب لیمو ترش را به شکل خالص میل تکنید زیرا سبب آسیب به مینای دندان میشود به همین علت بهتر است آب لیمو را با مقداری آب رقیق نموده و میل کنید برای تمیز کردن و پاک سازی بدن از سموم میتوانید آب سرد یا ولرم را با یک تا دو قاشق عسل و نصف آب یک لیموترش مخلوط نموده و به شکل ناشتا میل کنید این مخلوط سبب افزایش قدرت پاک سازی بدن و افزایش سوختن چربیهای اضافی بدن می شود آب لیمو تسکین دهنده خوبی برای تب است و سبب کاهش پرتوشی و تشنگی در بیماران دیابتی می شود آب لیموترش سبب تسکین معده شده و به افرادی که از تپش قلب رنج میبرند یا قلب خود را جراحی کرده و یا حتی اعصاب ضعیفی دارند توصیه میشود.

از آب لیمو در رژیم غذایی روزانه خود بهره ببرند لیمو حاوی پتاسیم بیشتری نسبت به سیب یا انگور که برای قلب مفید  است لیمو ترش یکی از گیاهان مفید برای مصرف در هنگام کوهنوردی است زیرا در ارتفاعات بالا سطح اکسیژن کاهش یافته و مشکلات تنفسی در بدن ایجاد میشود لیمو به بدن در شرایط کمبود اکسیژن کمک میکند و سبب حفظ سلامتی در ارتفاعات بالا می شود؛ ادموند هیلاری اولین فتح کننده قله اورست معتقد است لیمو و مصرف آن سبب حفظ سلامتی بدن در ارتفاع بالا و یکی از ابزارهای اصلی وی برای فتح قله اورست بوده است لیمو ترش به همراه آب ولرم و مصرف آن در اوایل صبح سبب کاهش و درمان مشکلات معده مانند تهوع سوزش معده و انگلهای آن می شود با مصرف آبلیمو در کنار غذای اصلی میتوانید به روده ها برای پاکسازی و سلامتی بیشتر کمک شایانی نمایید.

لیمو خاصیت تصفیه کنندگی خون را داشته و به عنوان یک گیاه پاکساز شناخته میشود که از بدن در برابر تجمع سموم مختلف محافظت میکند آب لیمو به علت داشتن ترکیبی با نام هسپردین یک تقویت کننده عالی برای کبد محسوب شده و به سلامتی کبد کمک شایان توجه ای میکند و سبب کاهش و حل شدن سنگهای کیسه صفرا می شود. لیمو یک داروی طبیعی ضد عفونی کننده محسوب میشود که مزایای زیادی برای پاک سازی و طراوت بخشی به پوست دارد لیموترش منبعی غنی از ویتامین ث محسوب میشود که این ویتامین سبب افزایش جوانی پوست و روشن شدن آن میشود.

مصرف روزانه آب لیمو سبب کاهش پیری پوست شده و میزان چین و چروک و جوشهای سر سیاه پوست را کاهش میدهد آب لیمو اگر بر محل زخم های باقی مانده ناشی از سوختگی مالیده ،شود سبب ناپدید شدن جای زخمها می شود لیمو یک خنک کننده طبیعی است که میزان سوزش را در پوست کاهش می دهد آب لیمو سبب کاهش و تسکین یافتن دردهای دندان شده و دندان درد را ساکت میکند ماساژ دادن لثه ها با آب لیمو سبب کاهش تورم و توقف خونریزی در لثه ها شده و بوی بد دهان را کاهش می دهد. برای کاهش عفونتهای گلو و التهاب لوزه ها توصیه میشود آب نصف یک لیمو ترش را به همراه نصف یک لیوان آب تهیه کرده و غرغره نمایید آب لیمو به علت داشتن خاصیت ضد باکتریایی سبب تسکین دردهای گلو می شود آب لیمو به بدن در کاهش وزن به همین علت به افرادی که از اضافه وزن رنج می برند توصیه میشود به همراه غذای اصلی خود از لیمو بهره ببرند آب لیمو به علت بالا بودن محتوی پتاسیم برای بیماران قلبی بسیار مفید است مصرف لیمو ترش سبب کاهش فشار خون سرگیجه و حالت تهوع در بیماران قلبی شده و سطح آرامش را در ذهن و بدن آنها افزایش می دهد مصرف لیمو ترش سطح فشارهای روانی و افسردگی را نیز کاهش خواهد داد.

در افراد مبتلا به بیماری آسم مصرف آب لیمو توصیه می شود زیرا آبلیمو مشکلات تنفسی را کاهش می دهد. لیمو مانند پرتقال محتوی فیتوکمیکالهای طبیعی است که از انواع آنها می توان به هسپردین و نارنجینین اشاره داشت؛ نارتجینین یک آنتی اکسیدان طبیعی و ضد التهابی است که سبب افزایش کارایی و سلامتی سیستم ایمنی بدن می شود. این فلاوونوئید آسیب اکسیدانی به DNA سلولها را کاهش میدهد. مصرف میوه غنی از فلاوونوئیدها به بدن برای محافظت از ریه و سرطان حنجره کمک می کند ترکیبات موجود در لیمو شامل ،لیمونن گاما ترپینن و سیترال سبب کاهش استرسهای جسمی و روانی می شود.

طبق تحقیقات محققان ژاپنی مشخص شده است لیموننها سبب مهار سطح کورتیکوسترون و موتو آمین مغزی شده و سبب کاهش استرس میشوند در هنگام مصرف چای توصیه میشود از آب لیمو بهره ببرید زیرا آب لیمو سبب افزایش جذب کاتچین موجود در چای می شود. طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است پوست لیمو به علت محتوی بالای ترکیبی با نام D-لیمونن از بدن به خصوص محل هایی که تجمع چربی در آنها بیشتر است مانند روده بزرگ معده ،پوست لوزالمعده و سینه از بروز سرطان کند برای از بین بردن زگیلهای پوست میتوانید از خمیر تهیه شده از یک قرص ویتامین ث و آب نصف یک لیمو بهره ببرید برای کاهش چربی مو نیز میتوانید آب لیمو را با آب مخلوط کرده و در انتهای شست وشو سر را با آن آبکشی نمایید. آب لیمو یک خوشبو کننده طبیعی است که سبب دفع بوی بد زیر بغل و افزایش تعادل اسیدیته پوست می شود.

نکات غذایی لیموترش

نکات غذایی لیموترش

از آب لیمو در تهیه بسیاری از نوشیدنیها و غذاها استفاده می شود آب لیمو سبب طراوت بخشی به انواع گوشتهای پخت شده به خصوص گوشت ماهی می شود از آب لیمو به عنوان یک نگهدارنده طبیعی برای حفظ مواد غذایی استفاده می شود. تمامی میوه هایی که تمایل به اکسید و قهوه ای شدن دارند مانند قطعات سیب موز و آووکادو را به کمک آب لیمو می توان برای مدتی طولانی تر حفظ کرد.

از پوست رنده شده لیمو برای افزایش طعم انواع غذاها شامل پودینگ،ها برنجها و انواع کیکها استفاده می شود. لیمو ترش یکی از اجزای اصلی غذاهای مراکشی و هندی محسوب میشود و در جنوب هند از ترشی تهیه شده از لیمو در کنار غذای اصلی استفاده زیادی می شود از برگهای لیمو برای خوش طعم کردن چای و مزه دار کردن انواع گوشتها در تهیه غذا استفاده می شود. از آب لیمو برای تمیز کردن ظروف مسی می توانید استفاده کنید. از برشهای لیمو و آب آن در تهیه و طعم بخشی به انواع گوشتهای ماهی مرغ و قرمز و همچنین برای طعم دار کردن چای می توانید بهره ببرید.

تیره سداب Rutaceae

در این فصل با گیاه دارویی سداب آشنا خواهیم شد نام دیگر این تیره مرکبات و یا تیره نارنج می باشد گیاهانی به صورت درختچه ای و درختی و بندرت علقی اغلب دارای ساقه های خاردار و برگهای متناوب ساده سه برگچه ای یا منقسم شانه ای است. ساختمان گل در گیاهان این تیره منظم و هرمافرودیت بوده و هر گل دارای دو تا پنج کاسبرگ دو تا پنج گلبرگ، تعداد زیادی پرچم) معمولا دو برابر تعداد گلبرگها ،است تخمدان در گیاهان تیره سداب چند خانه ای و هر خانه محتوی یک یا دو تخمک است. میوه به صورت بسته یا برگه است.

جنین راست یا خمیده و فاقد آلبومن میباشد. از اعضای هوایی ساقه و برگها گیاهان این تیره بویی قوی استشمام میشود که به علت وجود کیسه های ترشحی و یا سلولهای ترشح کننده اولئورزین است این تیره دارای ۱۵۰ جنس و بیش از دو هزار گونه است که بیشتر در مناطق گرم و معتدل زمین پراکندگی دارند.

تاریخچه لیموترش

تاریخچه لیموترش

لیمو گیاهی بومی آسیا است درختی کوچک و همیشه سبز که میوه ای بیضی شکل و به رنگ زرد دارد از آب پالپ و پوست لیمو استفاده می شود مزه ترش لیمو به علت وجود پنج تا شش درصد اسید سیتریک در میوه ها است محققان باستان شناسی معتقدند منشاء لیمو به جنوب هند شمال برمه و کشور چین باز می گردد استفاده و کشت لیمو در اروپا به اوایل قرن اول میلادی در جنوب ایتالیا باز میگردد در کشورهای ،ایران عراق و مصر سابقه کشت اولیه این گیاه به قرن هفتم میلادی باز می گردد.

در قرن دهم میلادی نیز کشت لیمو در باغ های کشورهای اسلامی و جهان عرب و مناطقی از مدیترانه رونق یافته است. در سال ۱۷۴۷ میلادی آزمایشات جیمز لیند نشان داد اگر ملوانان و کارکنان کشتیها که دچار کمبود ویتامین ث هستند و مبتلا به بیماری اسکوربوت می شوند از لیمو در غذاهای خود استفاده کنند بیماری آنها رفع شده و بیمار نمی شوند نام انگلیسی Limone از لغت فارسی Limun مشتق شده و لغت فارسی نیز از لغت سانسکریت Nimbu مشتق شده است.

امروزه هند با تولید بیش از ۱۶ لیمو در جهان بزرگترین تولید کننده محسوب شده و پس از آن کشورهای مکزیک ،آرژانتین ،برزیل ،اسپانیا ،چین ،آمریکا ترکیه ایران و ایتالیا قرار دارند منشاء لیمو هنوز به شکل کامل مشخص نشده است و مطالعات و تحقیقات نشان میدهد ممکن است شمال غربی کشور هند محل اولیه پرورش این گیاه مفید باشد و سابقه تکثیر این گیاه در این منطقه به ۲۵۰۰ سال پیش باز میگردد بازرگانان عرب نقش زیادی در گسترش مصرف و پرورش این گیاه مفید داشته اند و سبب گسترش کشت این گیاه در خاورمیانه و آفریقا شده اند. لیموترش در سال ۲۰۰ پس از میلاد به مناطقی در جنوب ایتالیای امروزی منتقل شده است و سابقه کشت و تکثیر آن در مصر و جنوب بین النهرین به چند قرن قبل باز می گردد.

گیاه شناسی لیموترش

درختی کوچک و به ارتفاع چهار تا پنج متر است که ریشهای قوی منشعب و به رنگ سفید مایل به زرد دارد. ساقه آن ،قائم دارای شاخه های خاردار در انواع نیمه (وحشی و برگهایی متناوب شفاف به رنگ سبز مایل به زرد دندانه دار یا کامل است. از مشخصات برگ آن این است که دمبرگی با بالهای باریک تر از برگ نارنج و پرتقال .

دارد گلهای آن ،متعدد دارای بوی ضعیف و شامل گلبرگ هایی با سطح داخلی سفید رنگ  است میوه به رنگ زرد روشن پس از رسیدن دارای پالپ ترش مزه و مطبوع و محتوی دانه هایی با طعم بسیار تلخ میباشد در زیر بافت بشره پوست لیمو ترش کیسه های بزرگ و فراوان محتوی اسانس معطر جای دارد پوست لیمو ترش نازک به ضخامت پنج میلیمتر، سطح پوست صاف و حاوی غدد چربی است. هسته ،کوچک بیضی و درون دانه سفید رنگ است. درخت لیموترش بسیار قوی و پر رشد است عادت به رشد عمودی و ایجاد شاخه های پخش شده دارد پوست ساقه قهوه ای مایل به خاکستری و شاخه های جوان سبز روشن است اندازه میوه متوسط است و یک برجستگی در انتهای میوه مشاهده میشود.

مواد موثره لیموترش

در هر یکصد گرم از لیمو ترش تازه ۲۹ کیلو کالری انرژی ۹.۳۲ گرم کربوهیدرات ۲.۵ گرم ،قند ۲.۸ گرم فیبر ۰۳ گرم چربی ۱.۱ گرم ،پروتئین ۰.۰۴ میلی گرم ویتامین ۱۰.۰۲ میلی گرم ویتامین B۲۰۰۱ میلی گرم ویتامین B۲۰۱۹ میلی گرم ویتامین B۵۰.۰۸ میلی گرم ویتامین ۱۱ B۶ ، میکروگرم ویتامین B۹۵۳ ، میلی گرم ویتامین ث ۲۶ میلی گرم کلسیم ۰.۶ میلی گرم آهن ۸ میلی گرم ،منیزیم ۱۶ میلی گرم ،فسفر ۱۳۸ میلی گرم پتاسیم و ۰۶ میلی گرم روی موجود است.

 

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی