رضیم
رضیم
خواص گل کلم (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص گل کلم (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص گل کلم

نکات درمانی گل کلم

نکات درمانی گل <a data-ail=کلم" width="1200" height="630" srcset="https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cauliflower2.jpg 1200w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cauliflower2-300x158.jpg 300w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cauliflower2-1024x538.jpg 1024w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cauliflower2-768x403.jpg 768w, https://rezim.ir/wp-content/uploads/2023/01/Properties-of-cauliflower2-600x315.jpg 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

گل کلم به شکل پخته و یا خام مصرف میشود هضم این نوع کلم بسیار ساده است و طعمی ملایم دارد؛ گل کلم منبعی غنی از ویتامین و مواد معدنی میباشد گل کلم مانند سایر سبزیجات خانواده کلم؛ حاوی فیتوکمیکالهای مختلفی است که برای سلامتی انسان مفید میباشد سولفورافان یکی از ترکیباتی است که هنگامی که گل کلم خرد و جویده میشود در بدن آزاد شده و برای سلامتی انسان مفید میباشد؛ گل کلم محتوی ترکیبی شیمیایی با نام ایندول ۳ کربونیل است که این ماده قدرت سلول ها را برای ترمیم DNA افزایش داده و یک آنتگونیست استروژنی محسوب میشود که سبب کاهش رشد سلولهای سرطانی در بدن می.شود. امروزه ثابت شده است مصرف گل کلم سبب کاهش خطر بروز سرطان بدخیم پروستات می.شود.

امروزه ثابت شده است مصرف مداوم گل کلم در رژیم غذایی روزانه سبب کاهش خطر بروز انواع سرطانها میشود که این خاصیت به دلیل وجود سه خاصیت در گل کلم میباشد سم زدایی بدن خاصیت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضد التهابی؛ عدم تعادل در این سه سیستم در بدن سبب بروز و افزایش احتمال بروز انواع سرطانها در بدن میشود؛ گل کلم به علت داشتن مواد مغذی با خاصیت آنتی اکسیدانی و مواد مغذی حاوی گوگرد خاصیت سم زدایی دارد؛ گلوکوزینولاتها در گل کلم سبب فعال شدن آنزیم های سم زدا در بدن و ایجاد تعادل در این آنزیمها می.شود. از سه نوع گلوکوزینولاتهای موجود در کلم میتوان به سه نوع شامل گلوکو براسیکین گلوکو رافاتین و گلوکو ناستورتیان اشاره کرد.

در سایر سبزیجات خانواده کلم نیز این ترکیبات به مقدار زیادی وجود دارد و به همین علت توصیه میشود؛ در رژیم غذایی خود از انواع کلم ها بهره ببرید تا بدن بتواند سموم ناخواسته و جمع شده در بدن را دفع کند؛ گل کلم منبعی غنی از ویتامین ث و منبعی عالی از منگنز است که این دو ماده خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند؛ گل کلم به علت داشتن ترکیباتی شامل بتاکاروتن بتا ،کریپتوکسانتین اسید ،کافئیک اسید سینامیک اسید فرولیک کورستین روتین و کامپفرول است که این مواد خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی داشته و خطر بروز استرس اکسیداتیو در سلولهای بدن را کاهش می دهد؛ گل کلم سطح استرس مزمن و اکسایشی را در سلول ها کاهش می دهد و به همین علت خاصیت ضد سرطانی بالایی دارد.

گل کلم منبعی غنی از ویتامین K محسوب میشود ویتامین K یک ماده ضد التهابی قوی است که سبب تنظیم شدن پاسخ های التهابی بدن می شود؛ یکی از گلوکوزینولاتهای گل کلم با نام گلوکو براسیکین در بدن به مولکول ایزوتیوسیانات (ITC) تبدیل شده و سبب کاهش التهاب در مراحل اولیه در بدن میشود؛ استرس اکسیداتیو مزمن در بدن سبب تضعیف توانایی سم زدایی بدن شده و به میزان زیادی خطر ابتلا به انواع سرطانها و بیماریهای مزمن به خصوص بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد به همین علت توصیه میشود از سبزیجات خانواده کلم در رژیم غذایی روزانه خود بهره ببرید. ماده شیمیایی سولفورافان موجود در گل کلم سبب کاهش بروز التهابهای مزمن و ناخواسته در بدن شده و گل کلم به علت داشت اسیدهای چرب مفید (امگا (۳) و ویتامین K خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را کاهش داده و از بروز تخریب رگها جلوگیری میکند هر چهارصد گرم از گل کلم خام ۱۰۰ کیلو کالری انرژی و ۱۲ گرم فیبر دارد که این میزان فیبر یک منبع عالی محسوب شده و برای افزایش سلامتی دستگاه گوارش بسیار مفید و موثر است.

تحقیقات نشان داده است علاوه بر فیبر موجود در گل کلم این سبزی به علت داشتن ترکیباتی گلوکوزینولاتی با نام گلوکو رافاتین خاصیت محافظتی از بافتهای معده را دارد؛ گل کلم به علت داشتن ترکیب سولفورافان از رشد باکتری هلیکوباکترپیلوری در معده جلوگیری کرده و سبب دفع این باکتری مضر از معده میشود؛ طبق آخرین تحقیقات انجام شده در سراسر جهان مشخص شده است که مصرف مداوم سبزیجات خانواده کلم به خصوص گل کلم از بیماریهایی مانند بیماری ،کلون التهاب روده ها دیابت نوع دو، سندرم روده تحریک پذیر سندرم متابولیک ،چاقی آرتریت روماتوئید، مقاومت به انسولین و کولیت اولسراتیو در بدن پیشگیری میکند؛ گل کلم محتوی ماده ای با نام دی ایندول متان (DIM) است که این ترکیب در چربی محلول بوده و خاصیت ضد التهابی ضد باکتریایی و ضد ویروسی قوی داشته و به عنوان یک عامل قوی در تولید گیرنده های گاما اینترفرون محسوب میشود و در درمان ورمها و احتقانهای تنفسی ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مفید و موثر میباشد.

گل کلم طیف وسیعی از ویتامینهای گروه B و K را داشته و سبب افزایش سوخت و ساز پروتئین، چربی ها و کربوهیدرات ها در بدن می شود؛ گل کلم منبع خوبی از مواد معدنی شامل ،منگنز، مس ،آهن، کلسیم و پتاسیم است. منگنز در بدن به عنوان یک عامل آنتی اکسیدان آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز استفاده میشود پتاسیم یک الکترولیت مهم داخل سلولی است که در برابر اثرات فشار خون بالا و سدیم در بدن مقابله می کند.

نکات تغذیه ای گل کلم

نکات تغذیه ای گل کلم

برای پخت گل کلم توصیه میشود گل کلم ها را برش داده و به مدت ده تا پانزده دقیقه به وسیله بخار یا به شیوه آب پز پخته و میل ،کنید اگر میخواهید رنگ گل کلم در هنگام پخت تغییری نکند و سفید باقی بماند؛ کافی است به ظرف مقداری آب لیمو یا شیر اضافه کنید برای حفظ رنگ سفید گل کلم راه دیگر استفاده از آب یخ و سرد است؛ گل کلم را همچنین برای طعم بخشی میتوانید در کره سرخ کرده و به آن مقداری سس بشامل تهیه شده از کره زرده تخم مرغ و آبلیمو اضافه کنید در لهستان برای طبخ گل کلم از شیوهای دیگر استفاده میشود.

بدین ترتیب که ابتدا گل کلم را در کره سرخ کرده و سپس پودر سوخاری و پنیر به این ترکیب اضافه کرده و میل میکنند؛ طبخ کلم به صورت آب پز سبب کاهش مواد مفید گل کلم میشود به شکلی که پنج دقیقه آب پز شدن گل کلم سبب کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی ده دقیقه سبب کاهش ۴۰ تا ۵۰ درصدی و سی دقیقه پخت سبب کاهش ۷۵ ترکیبات مفید گل کلم میشود؛ به همین علت توصیه میشود گل کلم را به شیوه بخارپز پخته یا در روغن تفت مختصری دهید؛ هشت دقیقه زمان برای پخت کامل گل کلم و پنج دقیقه جوش خوردن آن در آب برای پخت و نرم شدن گل کلم کافی است و نباید بیش از این گل کلم را پخت به افرادی که از رژیمهای کم کربوهیدرات استفاده میکنند توصیه میشود به جای سیب زمینی از گل کلم بهره ببرند؛ زیرا گل کلم فاقد نشاسته بوده و بافتی مشابه سیب زمینی دارد؛ توصیه میشود برای استفاده از خواص مفید گل کلم در رژیم هفتگی خود مصرف گل کلم را حداقل دو تا سه بار و به میزان یک تا یک و نیم فنجان میل کنید؛ اگر گل کلم را به شیوه آب یز پخت میکنید.

توصیه میشود به ظرف حاوی آب جوش یک قاشق چایخوری زرد چوبه اضافه کنید این عمل سبب افزایش طعم گل کلم می شود؛ در هنگام خرید سبزی گل کلم توصیه میشود گل کلم هایی با رنگ سفید خامهای کوچک و متمایل به متوسط و دارای بافتی محکم را انتخاب کنید؛ گل کلم های تازه خریداری شده را میتوانید در یک کاغذ یا کیسه پلاستیکی قرار داده و سپس در یخچال به مدت یک هفته به شکل تازه نگهداری و میل کنید برای جلوگیری از فساد گل کلم ها توسط رطوبت توصیه می شود ساقه انتهایی گل کلم را جدا نکنید ساقه و برگهای گل کلم نیز مانند بخش اصلی سبزی خوراکی بوده و توصیه میشود از آنها در تهیه سوپها استفاده کنید؛ هر چه زمان پخت گل کلم طولانی تر باشد میزان گوگرد آزاد شده از آن افزایش می یابد به همین علت توصیه میشود گل کلم را برای مدت کوتاهی طبخ و سپس میل کنید.

برخی سبزیجات در هنگام پخت در ظروف آهنی واکنش نشان داده و سبب تغییر رنگ گل کلم به رنگ قهوه ای میشود در این صورت توصیه میشود مقداری آب لیمو به ترکیبات غذا اضافه کنید تا گل کلم ها تغییر رنگ ندهند و سفید باقی بمانند؛ بهترین روش توصیه شده برای پخت گل کلم سرخ کردن این سبزی به مدت پنج دقیقه در روغن مایع است که این عمل سبب حفظ ،رنگ افزایش طعم و حفظ بافت ترد گل کلم می شود؛ از گل کلم در تهیه غذاهایی که حاوی سبزیجات ،مختلف عدس و گوشت است میتوانید بهره ببرید؛ در کشورهای هند پاکستان و نپال غذایی تهیه شده از سیب زمینی و گل کلم با نام آلووگبی وجود دارد یک غذای محبوب محسوب میشود؛ از گلچه های گل کلم در تهیه ماکارونی انواع سوپ ها سالاد و املت میتوانید استفاده کنید و از این سبزی در تهیه شور و انواع ترشیجات استفاده میشود؛ یک گل کلم با اندازه متوسط و وزن یک کیلوگرم برای مصرف غذایی چهار نفر کافی می باشد.

نکات احتیاطی گل کلم

نکات احتیاطی گل کلم

گل کلم حاوی مواد طبیعی به نام پورین ،است در برخی افراد مصرف بیش از اندازه پورین سبب بروز مشکلاتی در سلامتی می،شود پورین در بدن شکسته شده و به شکل اسید اوریک در بدن تجمع یافته و سبب بروز بیماری نقرس و شکل گیری سنگ کلیه می شود؛ به همین علت به افراد مبتلا به مشکلات کلیوی و یا افرادی که بیماری نقرس ،دارند توصیه میشود از غذاهای حاوی پورین در مقادیر کم استفاده کنند و برای مصرف گل کلم با پزشک خود مشورت کنند؛ سبزی گل کلم به عنوان ماده غذایی ایجاد کننده گواتر شود، اما براساس آخرین تحقیقات و مطالعات انجام شده مشخص شده است که مصرف غذاهایی مانند سبزیجات تیره کلم یا سویا در عملکرد تیروئید افراد سالم هیچ گونه اختلالی ایجاد نکرده و مصرف روزانه این غذاها هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

تاریخچه گل کلم

منشاء اصلی و اولیه گل کلم امروزی یک گونه کلم وحشی است که در آسیای صغیر پراکنش داشته و حالتی مانند کلم پیچ داشته است؛ گل کلم بر اثر تغییرات طبیعی و فرآیندهای اهلی شدن طبیعی و انتقال از آسیای صغیر به مدیترانه شکل گرفته است و این سبزی در ترکیه و ایتالیا ۶۰۰ سال قبل از میلاد به شکل وحشی رشد می کرده است؛ گل کلم گیاهی بومی آسیای صغیر است و کشت آن از قرن شانزدهم میلادی در اروپا گسترش یافته است اولین بار این سبزی در کشور ایتالیا در شهر (جنوا کشت و پرورش یافته است و پس از مدت کوتاهی به فرانسه منتقل شده است؛ امروزه گل کلم یکی از محبوب ترین سبزیجات در اروپا محسوب میشود در آمریکا کشت و پروش گل کلم به اواخر سالهای ۱۹۲۰ میلادی باز میگردد بزرگترین صادرکنندگان این سبزی مفید کشورهای ،فرانسه، بلژیک ،هلند چین و آمریکا میباشند؛ رنگ اصلی گل کلم سفید است اما امروزه به کمک مهندسی ژنتیک گل کلم هایی با رنگهای سبز بنفش و تارنجی تولید شده و در بازارهای اروپایی و آمریکایی عرضه میشود؛ گل کلمهای سفید سطح بالاتری از ویتامین A را دارد رنگ بنفش گل کلم نیز به دلیل وجود آنتوسیانینها است که به همین علت خاصیت آنتی اکسیدانی این نوع گل کلم بالاتر از گل کلم سفید می باشد.

گیاه شناسی گل کلم

کلم گل گیاهی دوساله است؛ این گیاه در سال اول طی رشد رویشی تولید مجموعه ای از گل خوراکی میکند و پس از بهار در سال دوم به گل و بذر می نشیند؛ قسمت خوراکی کلم گل خوشه های گل آذین است که اندامها در آن تکامل نیافته اند؛ در سال دوم وقتی که اندامهای گل کامل شدند تولید بذر میکند؛ این گیاه در آغاز دوره رویش شبیه کلم پیچ است ولی طی رشد بعدی برخلاف کلم پیچ برگهای آن به هم نمی پیچد و از وسط بوته ساقه نسبتا کوتاهی که شامل یک مجموعه سفید گلهای جوان همراه با دمگل های نسبتا پهن است ظاهر میشوند؛ گیاهی پایا است و قسمت زیر زمینی اش متورم که ریشک ها از آن بیرون آمده و این تورم که روی آنها پوششی سفید رنگ یا صورتی پوشانده است؛ برگهای آن نواری به رنگ سبز تیره گلها کوچک صورتی یا مایل به سبز که به صورت یک چتر در انتهای ساقه استوانه ای گل دهنده به ارتفاع ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر ظاهر میشود و دانه های آن سیاه می باشد قسمت مورد استفاده گل کلم گل آذین آن می باشد.

نیازهای اکولوژیکی گل کلم

نقش عامل دما در تولید کلم گل بیش از عوامل فتوپریود و رژیم آبیاری است؛ گل کلم مانند سایر کلمها گیاه فصل خنک است و نسبت به دمای پایین تر از چهار و بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد حساس است؛ دمای مناسب برای این گیاه ۲۷ درجه با طیف حرارتی ۷ تا ۲۹ درجه سانتیگراد است؛ وزن قسمت خوراکی بستگی به ارقام مختلف این گیاه دارد و با افزایش مقدار برگ در گیاه افزایش می یابد؛ هرگونه اختلالاتی در رشد و نمو برگ طی دوره رشد میتواند بر وزن بخش خوراکی تاثیرگذار باشد؛ رشد کلم گل پس از بذرپاشی در خزانه طی چهار مرحله انجام میگیرد .۱ مرحله پرورش نشاء .۲ مرحله رویشی که طی آن رشد و نمو برگها در دمای ۲۲ درجه سانتیگراد حاصل میگردد . فصل بهار که به مرحله رویشی پایان میدهد .۴ رشد بخش خوراکی که با افزایش دما تا حدود ۲۲ درجه سانتیگراد سرعت می یابد

کاشت گل کلم

کلم گل نسبت به کمبود آب و سله بستن خاک بسیار حساس است به همین علت خاکهای سنگین با مواد آلی کافی که ظرفیت آبی خوبی دارند برای زراعت این گیاه در نظر میگیرند زمینهای آبگیر و یا خشک باعث میشود که قسمت خوراکی آن زودتر از موعد مقرر تشکیل شود و به علت عدم جذب مواد غذایی ،کافی مجموعه های کوچک و تحلیل رفته تولید شود؛ برای انواع زودرس خاکهای سبک و یا هوموسی با آب کافی مناسب است انواع تابستانه و پاییزه را میتوان در خاکهای باتلاقی و رسی کشت کرد.

داشت گل کلم

احتیاجات غذایی کلم گل بسیار زیاد است؛ علاوه بر کود حیوانی میتوان نسبت به تنوع واریته و جنس خاک مقادیری حدود ۱۸۰ کیلوگرم ،تیتروژن ۹۰ کیلوگرم اکسید فسفر و ۲۷۰ کیلوگرم اکسید پتاس در هکتار توصیه نمود؛ کودهای نیتروژته به صورت سرک در سه نوبت افزوده می شود؛ در مناطقی با بارش زیاد کود نیتروژنه بیشتری در نظر میگیرند؛ در طی دوره رشد گیاه علاوه بر وجین و ،آبیاری به علت این که در زمان پیدایش گل نور آفتاب رنگ سفید آن را تیره و یا متمایل به زرد میکند باید گل کلم را از تابش مستقیم و نور شدید خورشید حفظ کرد؛ این عمل را سفید کردن گل کلم می نامند؛ با بستن انتهای برگها به تحوی عمل میشود که گل گیاه بین برگها و دور از تابش مستقیم آفتاب قرار گیرد.

برداشت گل کلم

عمل برداشت در چندین مرحله انجام میگیرد و بین دو تا سه بار در هفته است؛ کلمهای تابستانه و پاییزه را میتوانید در دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۹۰ درصد بین چهار تا هشت هفته انبار کرد.

مواد موثره گل کلم

در هر یکصد گرم از گل کلم تازه ۲۵ کیلوکالری انرژی پنج گرم کربوهیدرات ۱.۹ گرم قند ۲ گرم فیبر ۰۳ گرم چربی ۲ گرم پروتئین ۹۲ گرم ،آب ۰.۰۵ میلی گرم ویتامین ۰.۰۶ B۱ میلی گرم ویتامین B۲۰۰.۵ میلی گرم ویتامین B۳۰۰.۶۷ میلی گرم ویتامین ۰.۱۸ میلی گرم ویتامین ۵۷ B۶ ، میکروگرم ویتامین B۹۴۸ میلی گرم ویتامین ۱۵.۵ میکروگرم ویتامین ۲۲ میلی گرم کلسیم ۰.۴۲ میلی گرم آهن ۱۵ میلی گرم منیزیم ۴۴ میلی گرم ،فسفر ۲۹۹ میلی گرم پتاسیم، ۳۰ میلی گرم سدیم و ۲۷ ۰ میلی گرم روی موجود است گل کلم یکی از سبزیجات کم چرب کم کربوهیدرات و منبعی غنی از فیبر فولات ویتامین B9 آب و ویتامین ث است و تراکم تغذیه ای بالایی داشته و سبب سریعتر سیر شدن و کاهش حجم چربیهای بدن می شود.

 

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی